Mietintöä translaista ei saadakaan tänään, kokoomus vaatii yhä muutoksia

Kai Mykkäsen mukaan mukaan kokoomuksen ryhmä ei ole tehnyt päätöstä siitä, miten translaista äänestään. Lain käsittely jatkuu sote-valiokunnassa torstaina.

Senaatintorilla Helsingissä järjestettiin mielenilmaus translain uudistuksen puolesta vuonna 2018.

18.1. 9:11 | Päivitetty 18.1. 14:09

Eduskunnan sote-valiokunta ei saanut kokouksessaan keskiviikkona valmiiksi mietintöä translaista, kertoi valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi. Lohen mukaan käsittely jatkuu torstaina.

”Olemme käyneet sisällöstä pitkään keskustelua. Käsittely jatkuu huomenna”, Lohi sanoi keskiviikkona lähtiessään kokouksesta kohti Akavan vaalipaneelia.

Lohi ei täsmentänyt, mikä sisällössä on vielä riitaista. Lohen mukaan valiokunnalla on aikaa eduskunnan lyhyen kevätkauden aikana saada mietintö valmiiksi.

”Aikaa kyllä on”, Lohi sanoi.

Valiokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Mia Laiho sanoi kokouksesta lähtiessään, että kokouksen aika loppui kesken.

”Asian käsittely nyt vaan kesti sen verran kauan, että jouduttiin siirtämään seuraavalle päivälle.”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli kokouksessaan keskiviikkoaamuna lakia sukupuolen juridisesta vahvistamisesta eli niin sanottua translakia.

Kokoukseen mennessään Laiho sanoi, että kokoomus vaatii muutoksia valiokunnan mietintöön. Kokoomus haluaa pykälämuutoksen, jolla rajattaisiin sitä, miten usein sukupuolen juridisen vahvistamisen voi tehdä. Laihon mukaan kokoomus haluaa, että aikaraja olisi vähintään vuosi.

Laihon mukaan kokoomus on huolissaan siitä, että jos sukupuolen voi juridisesti vahvistaa useamman kerran vuodessa, se lisää riskejä sille, että lakia käytettäisiin esimerkiksi petosten tekemiseen.

”En mitenkään epäile, että transsukupuoliset väärinkäyttäisivät lakia. Mutta lakia voitaisiin käyttää väärin identiteetin häivyttämiseksi ja esimerkiksi petosten tekemistä helpottaa, kun sitä voi muuttaa toistuvasti.”

Laihon mukaan Poliisihallitus on nostanut huolen esiin.

Laiho ei ottanut kantaa siihen, onko pykälämuutoksen saaminen mietintöön kokoomukselle kynnyskysymys lain puolesta äänestämiseen. Kokoukseen mennessään Laiho puhui laista omantunnonkysymyksenä kokoomuslaisille.

”Tämä koko laki on varmasti asia, joka jakaa mielipiteitä. Ison salin äänestyksessä katsotaan, miten ihmiset äänestää. Kyllähän tämä tällainen omantunnonkysymys on, jokainen tekee äänestyspäätöksen itse.”

Laihon mukaan kokoomus seisoo translain isojen muutosten takana. Laki mahdollistaisi sukupuolen juridisen vahvistamisen omalla ilmoituksella sekä sen, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistettaisiin sukupuolensa korjanneilta ihmisiltä. Tämä on kokoomuksen puoluekokouksessaan päättämä linja.

Laiho ei kuitenkaan tarkentanut, onko kokoomuksen eduskuntaryhmässä tehty päätös siitä, onko laista äänestäminen salissa puolueelle omantunnonkysymys.

”Kokoomuksen linja on se, että tuemme puoluekokouksen linjausta, mutta tämä hallituksen esitys on laajempi, kuin puoluekokouksen linjaukset”, Laiho sanoi kokouksesta lähtiessään.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi eduskunnassa keskiviikkona, että kokoomus ei ole tehnyt ryhmäpäätöstä siitä, että translaista äänestäminen olisi omantunnon asia.

”Tästä on keskusteltu ryhmässämme, mutta ryhmäpäätöstä ei ole”, Mykkänen sanoo.

Laihon mukaan kokoomus haluaa edelleen lakiin täsmennystä myös reserviläisten osalta. Ongelma on hänen mukaansa se, että on epäselvää, poistuuko asepalveluksen jälkeen sukupuolensa naiseksi korjannut henkilö automaattisesti reservistä.

”Ovatko he reservissä vai eivät, se jää epäselväksi lain perusteella.”

Vihreiden kansanedustaja Sofia Virta sanoi keskiviikon kokoukseen mennessään, että vihreät ajavat valiokunnassa sitä, että mietintö olisi alkuperäisen hallituksen esityksen mukainen.

”Jännittää, miten käy. Toivon, että kokoomus tulee vastaan.”

Virta ei ottanut kantaa siihen, voiko vihreät harkita muutoksia esitykseen.

”Kokouksen aikana pitää neuvotella siitä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat