Haavisto tulkitsee, että Erdoğanin puheet 130 luovutettavasta ovat reaktio viikonlopun tapahtumiin Ruotsissa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo, ettei hänen tiedossaan ole uusia vaatimuksia Turkilta. Turkin ulkoministerin tämän viikon vierailulla Yhdysvalloissa voi olla ”ratkaiseva merkitys”, hän sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Viime viikolla mielenosoittajat ripustivat Erdoğania esittävän nuken Tukholmaan kaupungintalon edustalle. Kuva kurdijärjestö Rojavan Twitter-sivuilta.

16.1. 11:00 | Päivitetty 16.1. 12:40

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo, ettei Turkki ole hänen tietojensa mukaan esittänyt Suomelle uusia terrorismista epäiltyjen luovutusvaatimuksia.

”Minulla ei ainakaan ole tiedossa, että olisi mitään uusia henkilölistoja olemassa”, Haavisto sanoo HS:lle.

Hän sanoo tulkitsevansa, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin viikonloppuna esittämät kommentit 130 luovutettavasta ovat reaktiota viime päivien tapahtumiin. Viime viikolla mielenosoittajat ripustivat Erdoğania esittävän nuken riippumaan Tukholmaan kaupungintalon edustalle. Sen jälkeen Suomen ja Ruotsin parlamenttien puhemiesten matkat peruuntuivat.

Turkki on vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia palauttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä. Turkin vaatimat lukumäärät ovat vaihdelleet, mutta Ruotsilta on toistuvasti vaadittu 73 ihmisen palauttamista.

Sunnuntaina Erdoğan sanoi turkkilaismedian mukaan, että lähes 130 terroristia olisi luovutettava Turkkiin, jotta Turkki hyväksyy maiden jäsenyyden sotilasliitto Natoon.

Tukholman nukkeprotestista Haavisto sanoo, että nyt eletään herkkää vaihetta, jossa yksittäisetkin teot tai protestit voivat vaikuttaa mielialaan.

”Tietysti nämä ovat vaikeita kysymyksiä. Yhteiskunnassa on tietysti mielipiteenvapaus ja mielipiteen ilmaisun vapaus. Mutta tietysti tällaisessa tilanteessa voi myöskin sitten olla jollakin haluja mutkistaa tilannetta ja tehdä se vaikeammaksi. Ja tietysti tällaiset tapaukset voivat siihen suuntaan viedä.”

Tällä viikolla huomio Nato-keskustelussa kiinnittyy Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun vierailuun Yhdysvalloissa.

Matka on ilmeisesti alkamassa tiistaina. Mediatietojen mukaan Çavuşoğlu olisi tapaamassa ulkoministeri Antony Blinkenin keskiviikkona.

Haavisto sanoo, että korkean tason vierailulla voi ehkä olla Suomen ja Ruotsin Nato-etenemisen kannalta ”ratkaiseva merkitys.”

Perjantaina The Wall Street Journal (WSJ) kertoi, että presidentti Joe Bidenin hallinto aikoo pyytää kongressilta lupaa myydä Turkille F-16-hävittäjiä. Lehden mukaan Bidenin hallitus toivoo, että asekauppa saisi Turkin lopettamaan Naton uusien jäsenten vastustamisen.

Turkki on toivonut hävittäjäkauppoja jo pitkään.

Haavisto uskoo, että asialla voi olla vaikutusta Suomen ja Ruotsin Nato-aikatauluun. Kongressissa on 30 päivää aikaa käsitellä esitystä, kun se on annettu.

Haavisto ennakoi, että osana hävittäjäkysymyksestä käytävää keskustelua käydään läpi Naton laajenemisasiaa ja Suomen ja Ruotsin tilannetta.

”Sillä voi olla kyllä joko tätä prosessia hidastava tai nopeuttava vaikutus. Siinä mielessä pidän tätä tärkeänä”, Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa mahdollinen tuleva hävittäjäesitys nousi esiin, kun hän ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström vierailivat vuoden lopussa Washingtonissa.

”Nyt kun se näyttäisi olevan tulossa ja tuo ulkoministeri Çavuşoğlun vierailu, niin kyllä tässä tietysti sen asian osalta näyttäisivät palikat asettuvan kiinnostavaan uuteen asentoon”, Haavisto sanoo.

”Eli kyllä sillä voi olla tähän aikatauluunkin vaikutusta.”

Yhdysvalloissa on myös vastustajia kaupalle. Ainakin senaatin ulkoasiain­valiokunnan johtaja, demokraattisenaattori Bob Menendez suhtautunut asiaan kielteisesti.

Haavisto ei ota kantaa siihen, missä määrin tuki kaupalle voi löytyä.

”Sitä en osaa sanoa, se on tietysti ihan Yhdysvaltojen sisäpoliittinen kysymys.”

Haavisto on todennut, että Nato-ratkaisulle on kaksi mahdollista aikaikkunaa.

Nyt helmi–maaliskuussa hyvissä ajoin ennen Turkin vaaleja tai sitten vaalien jälkeen ja ennen Vilnan Nato-huippukokousta 11.–12. heinäkuuta.

Hän sanoo nyt, että helmi–maaliskuun aika tulee tietysti nopeasti vastaan.

”Mutta jos ratkaisuja halutaan tehdä, niin siihen se sitten sijoittuu.”

Lue lisää: Erdoğan: Ruotsin ja Suomen luovutettava 130 terroristia, jotta Turkki hyväksyy maiden Nato-jäsenyyden

Lue lisää: Erdoğanin avustaja: Aika uhkaa loppua Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien hyväksynnälle ennen vaaleja

Lue lisää: Ruotsin pääministeri kommentoi Erdoğan-nuken roikottamista jaloista: Nato-hakemusten käsittelyn sabotointia

Lue lisää: Turkki suuttui Ruotsille mielen­osoitus­videosta, jossa Erdoğan-nukkea roikotetaan jaloista Mussolinin lailla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat