Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto puoltavat kyselyssä turkis­tarhauksen lakkauttamista

Keskusta ja perussuomalaiset ilmoittavat olevansa täysin eri mieltä. Kokoomus on osittain eri mieltä.

Minkinnahkoja kuvattiin Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla kesällä 2021.

16.1. 10:49 | Päivitetty 16.1. 15:57

Eduskuntapuolueista Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto olisivat valmiita turkistarhauksen kieltämiseen, ilmenee eläinsuojelujärjestö Animalian puoluekyselystä. Keskusta ja perussuomalaiset ilmoittavat olevansa ajatuksesta täysin eri mieltä.

Kokoomus vastaa olevansa osittain eri mieltä ja toteaa Animalialle, ettei puolueella ainakaan toistaiseksi ole kategorista kieltoa vaativaa kantaa. Kokoomus kertoo kuitenkin haluavansa edistää eläinten mahdollisuuksia luonnonmukaiseen käyttäytymiseen ja perää turkisasetuksen päivittämistä vastaamaan modernin sivistysvaltion tunnusmerkkejä.

Kokoomus otti kantaa turkistarhausta koskeviin puoluekokousaloitteisiin viime kesänä ja linjasi silloin, että asiassa olisi syytä edetä kannusteiden ja kehittyvän sääntelyn eikä suoran kiellon kautta.

Sdp perää vaalikausien yli kestävää ohjelmaa, joka tarjoaa turkistuottajille uudelleenkoulutus- ja työllistymismahdollisuuksia. Myös vasemmistoliitto kannattaa siirtymäaikaa ja tukea tarhaajille, jotka siirtyvät muille aloille. Vihreät kannattaa koko EU:n kattavaa turkistarhauskieltoa ja turkiksille asetettavaa tuontikieltoa.

”Vastaukset osoittavat, että turkisalan kieltämiseen suhtaudutaan entistä vakavammin, vaikka kaikki puolueet eivät vielä seiso täyskiellon takana. Esimerkiksi kokoomus sitä mieltä, että turkistarhauksesta luopujia tulee auttaa uuteen alkuun muilla aloilla. Huomionarvoista on myös, että Sdp on muuttanut linjansa turkistarhauskiellon kannalle tämän eduskuntakauden aikana”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs tiedotteessa.

Animalia on mukana eurooppalaisessa Fur Free Europe -kansalaisaloitteessa, jonka tavoite on kieltää turkistarhaus EU:ssa. Aloite on kerännyt yli 1,2 miljoonaa allekirjoitusta.

Kyselyn vastaukset kerättiin joulu-tammikuussa. Eduskuntapuolueista Rkp, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt eivät vastanneet kyselyyn. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista osallistuivat eläinoikeuspuolue ja feministinen puolue, jotka molemmat kannattivat turkistarhauksen lakkauttamista.

Lue lisää: Turkis­tarhausta kielletään ja lakeja kiristetään ympäri Eurooppaa, Suomi kulkee vastavirtaan: Minkin­tuotanto voi jopa kaksin­kertaistua

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat