Ruotsin parlamentin puhemies Erdoğan-mielen­ilmauksesta: ”Ei paikkaa demokraattisessa yhteiskunnassa”

Vanhasen ja Norlénin oli määrä matkustaa Turkkiin maanantai-iltana. Matka peruuntui sen jälkeen, kun Turkin presidenttiä muistuttava nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle.

Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén.

16.1. 16:16 | Päivitetty 16.1. 18:48

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Helsingissä vieraileva Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén tapasivat mediaa eduskunnan valtiosalissa maanantaina.

Vanhasen ja Norlénin oli määrä matkustaa Turkkiin maanantai-iltana, mutta matka peruuntui sen jälkeen, kun Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania muistuttava nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle.

Sunnuntaina Erdoğan sanoi turkkilaismedian mukaan, että lähes 130 terroristia olisi luovutettava Turkkiin, jotta Turkki hyväksyy maiden jäsenyyden sotilasliitto Natoon.

Norlénin mukaan Turkin-matkan tarkoitus oli kehittää maiden välisiä parlamentaarisia yhteyksiä. Hän ei arvioinut sitä, minkälaisia vaikutuksia viime päivien tapahtumilla voi olla Suomen ja Ruotsin Nato-prosessille.

Vanhanen totesi, että Suomessa ja Ruotsissa on mielenilmaisun vapaus.

”Mielenilmauksia ei voi etukäteen kontrolloida, eivätkä valtiot sitä tee. Tämä on yksi niistä lähtökohdista, jolla Suomi ja Ruotsi toimivat”, Vanhanen sanoi.

Norlén vaikutti vastauksensa perusteella suhtautuvan tapaukseen tuomitsevammin. Hän kuvaili, että nuken näkeminen oli ”epämiellyttävää”, ja hänen mukaansa mielenilmaus viittasi uhkaukseen.

Lue lisää: Pää­ministerin kommentit Erdoğanin ”vale­teloitukseen” menivät liian pitkälle, sanoo asiantuntija

”Demokratiassa pitää voida puhua mistä tahansa yhteiskunnallisista asioista. Mutta jos toimii tavalla, jolla vihjataan uhkauksesta poliittista toimijaa kohtaan, minusta sellaisella ei ole paikkaa demokraattisessa yhteiskunnassa”, Norlén sanoi.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström puolestaan kuvasi aiemmin tekoa ”vale­teloitukseksi”.

”Mikään maa ei olisi hyväksynyt tällaisia avoimella paikalla tapahtuvia valeteloituksia, jotka kohdistuvat demokraattisesti kansan valitsemia johtajia kohtaan”, hän sanoi.

Puhemies Norlén sanoi kuitenkin, ettei usko, että tapauksella olisi pitkäaikaisia vaikutuksia Ruotsin ja Turkin väleihin.

Myös Vanhanen totesi, että Turkin-matkalla ei ollut tarkoitus käydä neuvotteluja, vaan tarkoitus oli käydä keskustelua parlamenttien välillä.

”Ja omalta osaltamme vakuuttaa, että tulevina Turkin liittolaisina tunnemme kiinnostusta ja huolta myös niistä turvallisuushaasteista, mitä Turkilla on. Odotamme Nato-jäsenenä Turkin tukea, ja vastaavasti olemme sitoutuneita tukemaan Turkkia kaikissa niissä asioissa, jotka Turkin turvallisuutta haastaa.”

Puhemiesten matkalla ja Turkin ratifioinnilla ei siis Vanhasen mukaan pitänytkään olla ”suoraa ajallista yhteyttä”. Turkin parlamentti jää vaalitauolle maaliskuussa.

”Meillä on vielä aikaikkunaa tässä helmikuussa. En lähde arvioimaan, mikä todennäköisyys ratifioinnille tässä aikaikkunassa on.”

Vanhasen mukaan nykyinen epävarma tilanne Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ei palvele Naton intressejä.

”Se lähinnä toimii Venäjän hyväksi. Mitä enemmän epävarmuutta tärkeässä kysymyksessä on, sitä enemmän se avaa erilaisia mahdollisuuksia.”

Sekä Vanhanen että Norlén kertoivat, että keskustelua uudesta vierailusta Turkkiin on käyty, mutta asiasta ei ole päätetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat