Suomen tärkeimmät palkka­neuvottelut katkesivat

Teknologiateollisuudessa ei syntynyt sopua, joten lakkovaroituksia on odotettavissa useilla aloilla.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

16.1. 16:54 | Päivitetty 16.1. 18:12

Syksystä saakka käydyt neuvottelut teknologiateollisuuden työehdoista katkesivat maanantaina. Osapuolet eli työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät päässeet sopuun palkankorotuksista tälle ja ensi vuodelle.

Neuvottelujen kariutumisella on merkitystä suurelle joukolle suomalaisia palkansaajia. Teknologiateollisuus määrittää palkankorotusten niin sanotun yleisen linjan, jota myös muilla aloilla tyypillisesti seurataan.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mielestä työnantajapuoli ei ymmärrä, millaiseen tilanteeseen hintojen ja korkojen nousu ajaa palkansaajia.

”Palkansaajien ostovoima on viimeisen puolen vuoden aikana heikentynyt merkittävästi. Samaan aikaan teollisuuden yritykset ovat tehneet kovaa tulosta ja jakaneet ennätysosinkoja. Valitettavasti tätä ristiriitaa ei neuvottelemalla voida sovittaa. Sopimuksen syntyminen edellyttää ilmeisesti kovempia toimia”, Aalto sanoo tiedotteessa.

Kovemmilla toimilla Aalto viittaa työtaisteluihin. Teollisuusliitto sekä kuljetusalan AKT ja Palvelualojen ammattiliitto Pam ovat kertoneet valmistelevansa työtaistelutoimia tarpeen varalta yhdessä.

Liitot eivät vielä jättäneet työtaisteluvaroituksia, mutta todennäköisesti ne suunnittelevat ajoittavansa yhtäaikaisia lakkoja helmikuulle.

”Leveämmät hartiat mahdollistavat työntekijöille reilumpien palkankorotusten tavoittelun. Kerromme pian, mihin toimiin olemme muiden liittojen kanssa päätyneet”, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto, AKT ja Pam kuuluvat kattojärjestö SAK:hon. SAK ilmoitti joulukuussa poikkeuksellisesti, että sen jäsenliitot tavoittelevat tälle vuodelle Saksaan vertautuvia eli noin viiden prosentin palkankorotuksia.

Esimerkiksi 3,5 prosentin palkankorotukset eivät riitä, järjestö linjasi.

Lue lisää: Suomalaisten palkoista käydään nyt kulisseissa hermopeliä, jossa on suuri panos

Tiedossa ei ole, mitä Teknologiateollisuuden työnantajat maanantaina ennen neuvottelujen katkeamista on Teollisuusliitolle tarjonnut.

Ero näkemyksissä on joka tapauksessa molempien osapuolten mukaan suuri.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi on neuvottelujen kariutumisen syistä eri linjoilla Teollisuusliiton Aallon kanssa.

Ruohoniemen mielestä ”työnantajapuoli on tullut neuvotteluissa vastaan niin pitkälle kuin on mahdollista”.

”Kysymys on siitä, että meidän huolenamme on yritysten kustannuskilpailukyky. Sitä vaarantamatta emme voida joustaa pitemmälle ja päästä eteenpäin. Toisen puolen vaatimukset ovat niin kovia, ettei niihin voida taipua”, Ruohoniemi sanoo HS:lle.

Mahdollisia työtaistelu-uhkia hän pitää harmillisina.

”Se on surullista sekä yritysten näkökulmasta että palkansaajien näkökulmasta. Lakot ovat sellaisia taisteluita, että niissä ei ole voittajia.”

Ammattiliitot jättänevät työtaisteluvaroituksia aikaisintaan tällä viikolla, mutta todennäköisesti viimeistään ensi viikolla.

Teknologiateollisuuden ja mahdollisesti myös muiden alojen työriitoja ryhdyttäneen seuraavaksi ratkomaan valtakunnansovittelijan johdolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat