CNN kysyi Marinilta kasvaneesta valtion­velasta – pää­ministeri puolusti hallituksen toimia

CNN:n toimittaja kysyi Marinilta, eikö hän jätä tuleville hallituksille vaikean perinnön, koska Suomi on velkaantunut niin voimakkaasti.

Pääministeri Sanna Marin (sd) oli CNN:n toimittajan Fareed Zakarian (selin) haastateltavana Davosin talousfoorumissa tiistaina.

17.1. 7:14 | Päivitetty 17.1. 18:46

Jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen, Venäjä ei olisi hyökännyt sinne, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) Davosin talousfoorumissa tiistaina.

”Olen varma siitä”, Marin sanoi. Hänen mukaansa tämä on myös syy, miksi Suomi on hakenut Naton jäseneksi. ”Emme halua sotaa enää koskaan.”

Marin sanoi myös, että Euroopan on lähetettävä selkeä viesti siitä, että tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin sota kestää.

”Me tuemme Ukrainaa niin kauan kuin tarvitaan, 5 vuotta, 10 vuotta, 15 vuotta”, hän sanoi.

Marin oli Davosissa CNN:n toimittajan Fareed Zakarian haastateltavana. Sen jälkeen Marin oli mukana Venäjän hyökkäyssotaa ja Euroopan tilannetta käsittelevässä paneelissa kello 17.15.

Zakaria kysyi Marinilta myös Suomen voimakkaasti kasvaneesta velasta. Valtionvelan tämän vuoden korkomenot ovat nousemassa edellisistä laskelmista lähes miljardilla eurolla, valtiovarainministeriö kertoi viime viikolla.

Zakaria kysyi, eikö Marin jätä seuraaville hallituksille erittäin vaikean perinnön, jos korot pysyvät korkeina.

Marin vakuutti ottavansa velan hyvin vakavasti, mutta kiinnitti huomion siihen, että Suomen velkaantuneisuus on muihin Euroopan maihin verrattuna keskitasoa.

Hänen mukaansa velkaantumista selittää se, että Suomi on tukenut kansalaisiaan ja yrityksiään muun muassa koronapandemiassa. Hallituskaudella on otettu velkaa ainakin 30 miljardia euroa, josta kuitenkin ainakin 10 miljardia johtuu muusta kuin yllättävistä kriiseistä.

Marin kehui myös Suomen työllisyysastetta, joka on kohonnut niin, että hallitus on saavuttanut tavoitteensa 75 prosentin työllisyysasteesta.

Suomalaisministereistä mukana Davosissa ovat myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Maailman talousfoorumin järjestämään jokavuotiseen tilaisuuteen osallistuu poliittisia johtajia, yritysjohtoa ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia eri puolilta maailmaa.

Ukrainan presidentti Zelenskyi esiintyy kokouksessa etäyhteydellä keskiviikkona. Talousfoorumi jatkuu perjantaihin asti.

Aiemmin tiistaina Davosissa puhui Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Hän vakuutti, että Euroopan tuki Ukrainalle jatkuu.

”Meidän vakaa tukemme Ukrainalle ei tule laantumaan. Alkaen siitä, että autamme energian, lämmön ja veden palauttamisessa, siihen että valmistaudumme pitkän aikavälin työhön uudelleenrakentamisessa”, von der Leyen sanoi.

”Olemme mukana niin kauan kuin tarvitsee ja seisomme ukrainalaisten ystäviemme rinnalla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat