Työntekijäjärjestöt uhkaavat lakoilla kahdella tärkeällä vientialalla

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden lakonuhkat ajoittuvat helmikuun ensimmäisille päiville. Työriitoja ryhdytään keskiviikosta alkaen ratkoa valtakunnansovittelijan johdolla.

Suomalaisen diagnostiikkayritys Aidianin QuikRead go CRP -testejä Espoossa 3. helmikuuta 2020. Orion konserniin kuuluva Fermion Oulun tehdas. Outokummun terästehtaalla Torniossa.

17.1. 13:28 | Päivitetty 17.1. 13:58

Teollisuusliitto, toimihenkilöiden ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN ovat jättäneet lakkovaroitukset tärkeillä vientialoilla.

Teollisuusliiton ensimmäinen lakkovaroitus koskee 50:tä toimipaikkaa teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa 1.–3. helmikuuta. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Lakkojen kohteena ovat muun muassa lääkeyhtiö Orion, kaivostekniikkaa valmistava Sandvik ja teräsyhtiö Outokummun terästehdas Torniossa.

YTN antoi lakkovaroituksen kolmen päivän lakosta noin kymmeneen teknologiateollisuuden sopimusalan yritykseen samalle ajalle 1.–3. helmikuuta. Lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.

Myös Pro jätti lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle samoille päiville.

Lisäksi Teollisuusliitto, YTN ja Pro julistivat tänään ja huomenna alkavia laajoja ylityökieltoja.

Työntekijäpuoli katkaisi neuvottelut teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työehtosopimuksista maanantaina. Osapuolten erimielisyys koskee lähinnä palkankorotusten suuruutta.

Etenkin teknologiateollisuuden neuvottelut ovat tärkeät kaikille suomalaisille palkansaajille. Teknologiateollisuudessa määritellään tyypillisesti niin sanottu palkankorotusten yleinen linja, jota myös muut alat seuraavat.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan palkankorotuksia tarvitaan voimakkaan hintojen nousun vuoksi.

”Kärsivällisyytemme on loppu. Tässä vaiheessa työmarkkinakierrosta on selvää, että neuvottelemalla emme pääse eteenpäin”, Aalto sanoo tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työriitoja ryhdytään sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikosta alkaen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Teollisuusliitto ja muut kattojärjestö SAK:n liitot ilmoittivat joulukuussa poikkeuksellisesti, että ne tavoittelevat tälle vuodelle Saksaan vertautuvia eli noin viiden prosentin palkankorotuksia.

Esimerkiksi 3,5 prosentin palkankorotukset eivät riitä, järjestö linjasi.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoi maanantaina neuvottelujen kariuduttua HS:lle, että ”työnantajapuoli on tullut neuvotteluissa vastaan niin pitkälle kuin on mahdollista”.

”Kysymys on siitä, että meidän huolenamme on yritysten kustannuskilpailukyky. Sitä vaarantamatta emme voida joustaa pitemmälle ja päästä eteenpäin. Toisen puolen vaatimukset ovat niin kovia, ettei niihin voida taipua”, Ruohoniemi sanoi.

Lisää lakkovaroituksia on odotettavissa kenties jo viikon sisällä. SAK:n liitoista kuljetusalan AKT ja Palvelualojen ammattiliitto Pam ovat kertoneet jo valmistelleensa työtaistelutoimia yhdessä Teollisuusliiton kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat