Tarkka puurtaja

Eduskuntavaaleissa puolueiden puheenjohtajat ovat myös ehdokkaita pääministeriksi tai vähintään ministeriksi. HS julkaisee vaalien alla juttusarjan, jossa kuvaamme, millainen kukin puheenjohtaja on johtajana ja ihmisenä. Julkaisemme profiilit puheenjohtajien haastattelujen yhteydessä.

29.1. 2:00 | Päivitetty 31.1. 9:50

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Riikka Purraa, 45, tuntevien mielestä häntä kuvaa hyvin tapa, jolla hän päätyi politiikan ammattilaiseksi vasta lähemmäksi 40-vuotiaana.

Prosessi oli työteliäs ja perusteellinen. Näillä sanoilla Purraa yleensäkin kuvaillaan – ja sellaiseksi johtajaksi hän kuvailee myös itse itseään.

”Perusteellinen, asioihin perehtyvä”, puoluejohtaja sanoo.

Tämä kirjoitus on osa sarjaa, jossa piirretään henkilökuva jokaisen viime vaaleissa eduskuntaan valitun puolueen puheen­johtajasta. Julkaisemme profiilit puheen­johtajista tehtyjen uutishaastatteluiden yhteydessä.

Voit lukea Purran haastattelun tästä:

Lue lisää: Yhteiskunnan on sopeuduttava väestön kutistuessa, sanoo Riikka Purra – maahan­muutto ei ole ratkaisu

Purran lapsuuskodin televisiossa pyörivät uutiset. Purra huolestui ilmastonmuutoksesta ja näki, että ympäristö pitää pelastaa. Hän äänesti vihreitä, mutta myös Sdp:tä ja kokoomusta. Hän on edelleen kulutuskriittinen kasvissyöjä, jolle myös kala maistuu.

Purra halusi tietää enemmän politiikasta ja maailmasta. Tie vei opiskelemaan Turun yliopistoon. Valtiotieteiden maisterin tutkinnon jälkeen hän jatkoi kansainvälisen politiikan väitöskirjatutkijana.

Suuri muutostekijä oli Jussi Halla-aho, joka alkoi julkaista Scripta-blogia vuonna 2005. Purra alkoi seurata sitä lähes alusta lähtien.

Hänelle vahvistui ajatus, että maahanmuuttoasioihin suhtaudutaan Suomessa liian välinpitämättömästi ja sinisilmäisesti. Näkemystä voimisti se, että ulkomaalaistaustaiset miehet olivat ahdistelleet häntä varhaisteininä Tampereella. Näin hän on usein sanonut.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Riikka Purra keskustelivat perussuomalaisten eduskuntaryhmän ylimääräisessä kokouksessa Helsingissä joulukuussa 2019.

Perussuomalaiset alkoivat houkutella Purraa puoluetoimistoon töihin. Vuonna 2016 hän antoi periksi.

Siitä lähtien vauhti onkin ollut kova. Purra oli keskeisessä asemassa, kun sekasortoisessa tilassa ollut puolue rakensi ohjelmiaan 2010-luvun lopulla. Vuonna 2019 hänet valittiin kansanedustajaksi ja jo vuonna 2021 perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Lue lisää: Perussuomalaisten johtajaksi valittu Riikka Purra: Olen varautunut pääministerin tehtäviin, hallitusyhteistyö Sdp:n kanssa ei innosta

Vastavalittu perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra piti puheen perussuomalaisten puoluekokouksessa 2021.

Purra sanoi vaalien yhteydessä, ettei hänellä ole erityistä henkilökohtaista hinkua puheenjohtajaksi, vaan hän lähti kisaan velvollisuudentunnosta.

Purraa kuvaillaan johtajana kyselijäksi ja nopeasti hoksaavaksi. Hänen sanotaan myös olevan joukkuepelaaja.

Hän on pedantti ihminen, joka kyselee, miksi puolue väittää mitäkin ja mihin mikäkin väite perustuu.

Purra tuntee puolueensa hyvin. Hän ei edes yritä nostaa itseään edeltäjiensä Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon messiaaniseen asemaan.

Mitä kauemmin hän on ollut puheenjohtaja, sitä tiukemmaksi hän on johtajana käynyt.

vuoden 2022 tammikuun aluevaalien tv-väittelyissä Purra jäi selvästi kokeneimpien puheenjohtajien varjoon.

Vaikka julkisuuteen Purrasta on huokunut takakireys, omiensa parissa hän on rennompi, empaattisempi ja jopa vitsaileva.

Purraa kuvaillaan sitkeäksi puurtajaksi, joka puskee eteenpäin, vaikka ulkopuoliset näkevät, että raskasta on. Hän rakastaa järjestystä mutta kestää painetta ja vaikeuksia.

Riikka Purra (oikealla) kuvattiin perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren kanssa vuoden 2018 presidentinvaalien aikaan Säätytalolla.

Purra on kokenut elämässään kovia.

Hänen Ylellä viihdetoimituksen sihteerinä työskennellyt äitinsä kuoli yllättäen sydänkohtaukseen, kun Purra oli 12-vuotias. Hän asui tuolloin äitinsä kanssa kahdestaan, minkä jälkeen isästä tuli hänen huoltajansa.

Purra sanoi vuosi sitten Kotiliesi-lehdessä, että alkoholisoituneen äidin varhainen kuolema on vaikuttanut eniten siihen, millainen hän on. Hän sanoo lehdessä, että perusturvallisuuden puute muovasi hänestä suorittajaihmisen, joka haluaa kontrolloida kaikkea.

Kotiliesi-lehdessä Purra kertoi myös, että on menettänyt kolme lasta keskenmenoissa. Hänellä on kaksi lasta.

Purra on itse sanonut olevansa herkkä ja empaattinen ihminen. Hän on myös sanonut, ettei hän halua tuoda näitä piirteitä esille julkisuudessa.

Purran lähipiirissä ollaan välillä huolissaan siitä, miten hän kestää – etenkin, kun tiedossa on hänen valtava työmääränsä, pedanttisuutensa ja herkkyytensä. Energiaa on toistaiseksi riittänyt, lähipiiri vakuuttaa.

Aina pokka ei omien parissa pidä, vaan Purra saattaa tulistua nopeasti. Pelkkää kyselyä ja keskustelua Purran johtaminen ei siis ole.

Moni puolueessa toivoo, että Purra osaisi ottaa välillä vähän rennommin ja olla julkisuudessa ainakin joskus humoristinen ja hymyilevä.

Tänä vuonna tenteissä on nähty jo rennompi puheenjohtaja, mikä on ollut monille perussuomalaisille helpotus.

Oikaisu 31.1.2023 kello 9.50: Purra äiti toimi Ylellä kulttuuritoimituksen sihteerinä, ei toimittajana, kuten kirjoituksessa ensin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat