Translain uudistus etenee, keskustan edustajat äänestivät jälleen hallituksen esitystä vastaan

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö translaista valmistui torstaina. Kokoomus sai siihen läpi vaatimansa muutoksen, jonka mukaan juridista sukupuolta ei voi muuttaa monta kertaa vuodessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

19.1. 9:30 | Päivitetty 19.1. 12:58

Translain uudistus etenee. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö asiasta valmistui torstaina aamulla.

”Olemme äänestäneet sen sisällöstä ja hallituksen esitys voitti äänin 11–5. Siihen tehtiin yksi pykälämuutos pohjaan ja sitten lisättiin kaksi lausumaa. Toinen koskee alaikäisiä transhenkilöitä ja toinen koskee urheilua”, kertoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) toimittajille eduskunnassa.

Lohen mukaan pykälämuutos koskee sitä, että jos henkilö on muuttamassa juridista sukupuoltaan toisen tai useamman kerran, edellisestä muutoksesta on oltava kulunut vähintään yksi vuosi, ellei tähän ole erityisiä perusteita.

Uudessa translaissa keskeisin muutos olisi juridisen sukupuolen korjaamisen erottaminen lääketieteellisestä sukupuolen korjausprosessista.

Tämän myötä poistuisi myös sukupuolen korjaamiseen tällä hetkellä liittyvä vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä, jota on arvosteltu laajalti.

Lue lisää: Tämä kaikki on muuttumassa uuden translain myötä

Hallituksen esitystä vastaan äänestivät kaikki sosiaali- ja terveysvaliokuntaan kuuluvat hallituspuolue keskustan kansanedustajat eli puheenjohtaja Lohi itse, Pekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila sekä paikalla olleet kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa Arja Juvonen ja Minna Reijonen.

Perussuomalaisten ja keskustan edustajat jättivät mietintöön vastalauseet.

”Keskustassahan asiassa on omantunnonvapaus. Osa keskustan edustajista varmasti tukee tätä pohjaa, mutta me, jotka olemme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä, näimme, että tämä esitys ei noudata hallitusohjelman kirjausta, jossa vaaditaan pysyvää kokemusta kuulua toiseen sukupuoleen”, Lohi sanoo.

Lohen mukaan sukupuolen korjaamiselle pitäisi lisäksi olla perusteltu syy, ja hänestä hallituksen esityksessä tätä ei vaadita.

Hallitus on sopinut translain uudistamisesta alun perin hallitusohjelmassaan. Hallituspuolueista esityksen takana ovat olleet Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Keskustalle translaki on niin sanottu omantunnonkysymys. Keskustan kansanedustajat voivat täysistunnossa äänestää oman tahtonsa mukaan sen sijaan, että eduskuntaryhmällä olisi yhdessä sovittu linja.

Näin ollen laki tarvitsee oppositiosta kokoomuksen tukea mennäkseen läpi eduskunnassa, muuten kansanedustajien enemmistöä ei saada sen taakse.

Kokoomus vaati lakiesitykseen valiokunnassa muutoksia. Toinen näistä oli nyt toteutettu pykälämuutos siitä, että juridista sukupuolta ei voi muuttaa useita kertoja vuodessa.

Kokoomusedustajat olivat lisäksi huolissaan reserviläisten huomioimisesta laissa. Tähänkin otettiin mietinnössä kantaa, kertoo valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok).

”Käytännössä jos on käynyt miehenä armeijan, lähtökohtaisesti heillä on oikeus toimia myös reservissä. Jos se vaatii muutosta asevelvollisuuslakiin, se jatkossa tulee tehdä.”

Vihreiden kansanedustaja Sofia Virta sanoo tiedotteessa, että translain edistäminen merkitsi tällä kertaa ”taipumista” kokoomuksen pykälävaatimukseen.

”Riskiä lain kaatumisesta olisi ollut vastuutonta ottaa”, Virta sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustaja Noora Koponen (vihr) sanoo, että pykälämuutoksen hyväksymisessä oli kyse pikemminkin sen muotoilusta kuin siitä, että vihreät olisi vastustanut sitä täysin.

”Tänään hyvässä yhteisymmärryksessä löydettiin tällainen keskitien linjaus siitä, millä tavalla tämä asia viedään pykäliin", Koponen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Koposen mukaan pykälien muotoilut eivät saa kuulostaa siltä, että transihmisiin suhtauduttaisiin millään tavalla epäilevästi.

Seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö etenee eduskunnan täysistunnon äänestykseen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat