Tunnollinen työmyyrä

Eduskuntavaaleissa puolueiden puheenjohtajat ovat myös ehdokkaita pääministeriksi tai vähintään ministeriksi. HS julkaisee vaalien alla juttusarjan, jossa kuvaamme, millainen kukin puheenjohtaja on johtajana ja ihmisenä. Julkaisemme profiilit puheenjohtajien haastattelujen yhteydessä.


23.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 6:49

Kristillisdemokraattien puheenjohtajaan Sari Essayahiin ladattiin puoluekentällä kovat odotukset vuonna 2015, kun hän seurasi Päivi Räsästä.

Essayah ei ole onnistunut tekemään ”äidinmurhaa”, vaan kristillisdemokraattien eduskuntaryhmää johtava Räsänen hallitsee edelleen ulostuloillaan puolueen julkisuuskuvaa. HS:n haastattelujen perusteella monet ovat odottaneet, että Essayah tekisi kovemmin töitä saadakseen oman viestinsä läpi.

Tämä kirjoitus on osa sarjaa, jossa piirretään henkilökuva jokaisen viime vaaleissa eduskuntaan valitun puolueen puheenjohtajasta. Julkaisemme profiilit puheenjohtajista tehtyjen uutishaastatteluiden yhteydessä.

Essayahin haastattelun voit lukea tästä:

Lue lisää: Sari Essayah: Suomen valtion­talous seisoo tai kaatuu sote-menojen mukana

Entinen kilpakävelijä on luonteeltaan urheilija, monet sanovat. Se tarkoittaa, että Essayah on ”kova tekemään töitä” ja ”keskittymään”. Hän perehtyy, eikä kenenkään puolueessa tarvitse koskaan pelätä, että Essayah möläyttäisi mitään typerää.

Sari Essayah voitti kävelykultaa yleisurheilun MM-kisoissa Stuttgartissa vuonna 1993. Kuvassa hän tuuletti palkintoautonsa edessä.

Tentteihin Essayah valmistautuu huolella. Puheenjohtajauransa aikana Essayah on nähnyt tenttejä laidasta laitaan, mutta hän on aina opiskellut aiheen ja pyrkinyt tuomaan keskusteluun faktatietoa eikä vain mielikuvia.

Aivot pelaavat, kauppatieteiden maisteriksi opiskelleen Essayahin pääkopasta sanotaan. Hän pystyy omaksumaan paljon tietoa lyhyessä ajassa, mikä onkin tentteihin valmistautumisessa usein elinehto.

Essayah, 55, aloitti kuntapolitiikassa jo 1980-luvun lopulla, mutta päätti keskittyä urheilu-uraan. Sen jälkeen hänestä tuli kristillisdemokraattien kansanedustaja vuonna 2003, mutta vuoden 2007 tiukan tappion jälkeen tie vei hetkeksi Telia-Soneralle ja kristillisdemokraattien puoluesihteeriksi.

Eurovaaleissa 2009 Essayah sai 53 801 ääntä. Viisi vuotta myöhemmin hän oli Suomen äänikuningatar 61 624 äänellä mutta ei saanut jatkopaikkaa parlamentissa.

Sari Essayah kuvattiin kristillisdemokraattien eurovaalivalvojaisissa 2009. Vieressä puoluetoveri Päivi Räsänen.

Vuonna 2015 Essayah palasi kotimaahan ensin kansanedustajaksi ja sitten uudeksi puheenjohtajaksi. Odotukset olivat ”messiaaniset”.

Puheenjohtajakautensa alussa hän kertoi tavoitteekseen tehdä puolueesta enemmän saksalaisen CDU:n kaltainen puolue, joka ei ole niin paljon sidoksissa uskontoon. Hän on halunnut nostaa pöydälle esimerkiksi työmarkkinoiden uudistamiseen liittyviä kysymyksiä.

Monet HS:n haastateltavat kertovat, miten tämän työn suurin kivi kengässä on Päivi Räsänen. Essayahin edeltäjä on Raamattu-oikeudenkäyntien ja seksuaalivähemmistöpuheiden vuoksi saanut koko puolueen näyttämään edelleen vahvasti uskonnon ja politiikan sekoittavalta yhteisöltä.

Räsäsen julkisuus hiertää myös Essayahia, mutta puheenjohtaja ei ole halunnut asiaan puuttua.

Essayahin suurimpana ongelmana pidetäänkin hänen haluttomuuttaan konflikteihin puolueen sisällä. Asiakysymyksissä puheenjohtaja taistelee sen sijaan tarvittaessa kyllä kovasti, mikä nähtiin esimerkiksi pari vuotta sitten EU:n koronatukipaketista käydyssä väännössä.

Sen sijaan puolueen sisäisissä väännöissä Essayahin sanotaan jättäytyvän taka-alalle.

”Sari on sellainen hiljainen kympin oppilas, joka kuitenkin painaa epämiellyttävät asiat villaisella”, eräs puolueaktiivi kertoo.

Häntä pidetään joviaalina ja hienotunteisena ihmisenä, joka kerää paljon paineita itselleen. Tässäkin näkyy urheilijatausta: vanhojen työkaverien mukaan Essayah haluaa haastaa itseään jatkuvasti. Hän tahtoo oppia lisää käsiteltävistä aiheista.

Lisäksi hän on usein hyvällä tuulella, ja hänen sanotaan piristävän muiden ihmisten päivää. Essayah on myös aina tavoitettavissa puolueen alimmillekin portaille, jos joku tarvitsee apua.

Sari Essayah kuvattiin Ilta-Sanomien aluevaalitentissä viime tammikuussa.

Vitsejä Essayahilta on kuitenkaan turha odottaa. Lapinlahdelta kotoisin oleva Essayah ei ole mikään lupsakka savolainen. Monet kuvailevat Essayahia iloisuudestaan huolimatta puhtaaksi asiaihmiseksi.

Lisäksi puheenjohtajavuodet ovat tuoneet hartioihin kireyttä, jonka epäillään johtuvan pelosta epäonnistua puheenjohtajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat