Oikeusministeriö: Ulkomaisen vaali­rahoituksen kieltoa on mahdollista kiertää

Oikeusministeriön tilaamassa selvityksessä pohditaan, miten ulkovallat tai muut ulkomaiset toimijat voisivat rahoituksella vaikuttaa Suomen poliittiseen järjestelmään.

Suomessa seuraavat vaalit ovat eduskuntavaalit, jotka järjestetään 2. huhtikuuta.

19.1. 11:08

Ulkomaista puolue- ja vaalirahoitusta koskeva sääntely vaatii täsmentämistä, toteaa oikeusministeriö tuoreen teettämänsä selvityksen pohjalta.

Selvityksen mukaan nykyisessä lainsäädännössä oleva ulkomaisen vaalirahoituksen kielto ei ole ehdoton ja sitä on mahdollista kiertää.

Selvityksessä kuitenkin ilmeni myös, että Suomessa ei juurikaan käytetä ulkomaista vaalirahoitusta. Osana selvitystä teemasta tehtiin kysely puoluerekisteriin merkityille puolueille. Lisäksi tietoja pyydettiin Valtiontalouden tarkastusvirastolta.

Oikeusministeriön tilaamassa selvityksessä arvioidaan, miten sääntelyä tulisi täsmentää erityisesti ulkomaalaisten tahojen mahdollisten vaikuttamisyritysten ehkäisemiseksi.

”Vuosina 2020–2022 toiminut parlamentaarinen vaalityöryhmä piti tärkeänä selvittää, miten pystytään estämään ulkomailta Suomen vaaleihin kohdistuva vaalirahoituksen keinoin tapahtuva vaalihäirintä ja epäasiallinen vaalivaikuttaminen”, ministeriö toteaa tiedotteessaan.

Suomessa seuraavat vaalit ovat eduskuntavaalit, jotka järjestetään 2. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat