Seuraava irtiotto kaataa hallituksen, Marin sanoi joulukuussa – tänään keskusta lipesi taas rivistä

Oleellinen kysymys hallituksen jatkon kannalta on, tulkitseeko pääministeri keskustan rikkoneen jälleen hallituksen yhteisiä pelisääntöjä vai oliko puolueen edustajilla poikkeuslupa äänestää translakiesitystä vastaan valiokunnassa.

19.1. 13:11

Keskustan edustajat eli Markus Lohi, Pekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila äänestivät torstaina eduskunnan sosiaali- ja terveyslakivaliokunnassa hallituksen translakiesitystä vastaan yhdessä perussuomalaisten edustajien kanssa.

Muiden hallituspuolueiden ja kokoomuksen edustajien äänillä hallituksen pohjaesitys etenee täysistuntoon pienin muutoksin. Poliittisesti tärkeä kysymys silti on, rikkoiko keskusta hallituksen sisäisiä pelisääntöjä.

Lue lisää: Tämä kaikki on muuttumassa uuden translain myötä

Kun keskusta lipesi marras- ja joulukuussa hallituksen riveistä luonnonsuojelulakiäänestyksissä ympäristövaliokunnassa sekä täysistuntosalissa, pääministeri Sanna Marin (sd) antoi viimeisen varoituksen. Hän sanoi, että hallituspuolueiden on eduskunnassa puolustettava hallituksen sinne viemiä esityksiä.

”Mikäli enää kerrankin vastaava tilanne tulee, niin että hallituksen pelisäännöistä ei pidetä kiinni, vaan hallituksen esityksiä lähdetään eduskunnassa yhdessä opposition kanssa muuttamaan tai kaatamaan, niin silloin tätä hallitusta ei enää ole. Jos hallituspuolue vielä tällä tavalla toimii, niin siinä samalla valitaan se, että tämän hallituksen tie tässä kokoonpanossa tulee päätökseen”, Marin sanoi joulukuussa.

Hän kuitenkin mainitsi saamelaiskäräjälain ja translain poikkeuksina. Niistä Marinin mukaan oli hallituspuolueiden kesken yhteisymmärrys, etteivät rivit ”täysin pidä”.

”Translain kohdalla on yksittäisiä kansanedustajia hallitusryhmistä, jotka eivät välttämättä lakiesityksen puolella ole. Tämä on eduskunnan pitkän tradition mukainen, että tämä katsotaan niin sanotun omantunnonkysymykseksi. Olen ministeri [Annika] Saarikon kanssa käynyt läpi, että esimerkiksi heidän ryhmässään tulee olemaan yksittäisiä kansanedustajia, jotka äänestävät vastaan”, pääministeri kertoi.

Ratkaisevaa on, koskiko poikkeuslupa myös valiokuntakäsittelyä: oliko keskustalla muiden puolueiden hyväksyntä äänestää translain hylkäämisen puolesta? Puolueen kaikkien edustajien esittämä vastustus valiokuntakäsittelyssä on eri asia kuin se, että muutama yksittäinen kansanedustaja äänestää hallituksen linjaa vastaan täysistunnossa.

Helsingin Sanomat ei torstai-iltapäivään mennessä tavoittanut pääministeri Marinia kommentoimaan asiaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson syytti Twitterissä keskustaa pelisääntöjen rikkomisesta.

HS:n tietojen mukaan keskustan edustajilla sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ei ollut muiden hallituspuolueiden lupaa äänestää esitystä vastaan. Muissa puolueissa toivottiin, että keskustan edustajat olisivat mieluummin vaikka olleet poissa käsittelystä kuin äänestäneet vastaan.

Lohen, Aittakummun ja Mattilan päätä yrittivät kääntää sekä hallituskumppanit että tiettävästi puheenjohtaja Saarikko ja ryhmänjohtaja Eeva Kalli, mutta kukaan ei siinä onnistunut.

Vaikka kyseessä olisi ollut pelisääntöjen rikkominen, aiemmat puheet eivät tietenkään velvoita pääministeriä kaatamaan hallitustaan. Hän voi halutessaan pyörtää puheensa tai tulkita antamaansa viimeistä varoitusta niin, että keskustalaisilla oli translain kohdalla poikkeuslupa vastustaa hallituksen esitystä valiokunnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat