Näin keskusta vastaa Marinin syytökseen sääntöjen rikkomisesta

Marin odotti, ettei keskustan eduskuntaryhmä hyväksy translakia valiokunnassa vastustaneiden kolmen edustajansa toimintaa. Keskustajohto kuitenkin sanoi, ettei edustajille tule seurauksia.

19.1. 14:22 | Päivitetty 19.1. 20:39

Keskustan kansanedustajien toiminta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa translakia käsiteltäessä ei ollut hallituksen yhteisten sääntöjen mukaista, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd).

Hän puhui torstaina eduskunnassa toimittajille sen jälkeen, kun hallituspuolue keskustan edustajat olivat äänestäneet valiokunnassa hallituksen translakiesitystä vastaan yhdessä oppositiopuolue perussuomalaisten edustajien kanssa.

Joulukuussa Marin sanoi, että hallitus kaatuu, jos keskustalaiset vielä kerran jättävät puolustamatta hallituksen yhteisiä esityksiä. Viime vuonna keskusta lipesi hallituksen riveistä luonnonsuojelulakia koskevissa äänestyksissä, mikä on poikkeuksellista.

Lue lisää: Seuraava irtiotto kaataa hallituksen, Marin sanoi joulukuussa – tänään keskusta lipesi taas rivistä

Marin kertoi odottavansa, miten keskustan eduskuntaryhmä käsittelee kansanedustajiensa toimintaa. Hän aikoi myös keskustella keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kanssa.

”Olettaisin, että tällaista ei [keskustan] eduskuntaryhmä voi hyväksyä. Eduskuntaryhmä on itsekin käsitellyt sitä, että he ovat hallituksen ja sen pelisääntöjen takana”, Marin sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli puhui medialle torstaina.

Vähän tämän jälkeen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli kuitenkin sanoi toimittajille, että hallituksen esitystä translaista vastaan äänestäneille keskustan kansanedustajille ei seuraa kuritoimenpiteitä.

”Tämänkaltaiset asiat ovat perinteisesti olleet keskustan eduskuntaryhmässä niin sanottuja omantunnonkysymyksiä. Edustajat voivat muodostaa näkemyksensä oman vakaumuksena pohjalta ja toimia eduskunnassa sen mukaisesti”, hän sanoi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä translain uudistuksesta. Se etenee seuraavaksi eduskunnan täysistunnon äänestettäväksi.

Laki erottaisi toisistaan sukupuolen juridisen vahvistamisen ja lääketieteellisen prosessin. Jos laki tulee voimaan, hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi henkilön omaan selvitykseen hänen sukupuolen kokemuksestaan. Tähän mennessä sukupuolen korjaaminen väestötietojärjestelmään on vaatinut lääkärin lausuntoa.

Toinen merkittävä muutos on, että lakiuudistus poistaisi vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä.

Hallitus on sopinut translain uudistamisesta alun perin hallitusohjelmassaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset katsoivat, että lakiesitys ei noudata hallitusohjelman kirjausta, selitti keskustaa edustava valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi torstaina.

Lue lisää: Translain uudistus etenee, keskustan edustajat äänestivät jälleen hallituksen esitystä vastaan

Lue lisää: Tämä kaikki on muuttumassa uuden translain myötä

Hallituspuolueiden kesken on ollut yhteisymmärrys siitä, että translaki katsotaan omantunnonkysymykseksi. Kun Marin joulukuussa vaati keskustaa pitämään yhdessä sovitusta kiinni hallituksen kaatumisen uhalla, hän totesi translain olevan poikkeus.

Torstaina hän kuitenkin korosti, että tämä yhteisymmärrys koski äänestystä eduskunnan täysistunnossa. Valiokuntakäsittely on eri asia.

”Olemme tienneet, että keskustassa on yksittäisiä kansanedustajia, jotka eivät voi olla tämän lakiesityksen takana. Tämä on todettu yhdessä, se on ollut minun tiedossani, mutta valiokuntatyöhön tämän ei olisi pitänyt vaikuttaa”, hän sanoi.

Näin keskustalaiset vastasivat Marinin vaateisiin

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti keskustan toimintaa valiokunnassa hallituksen pelisääntöjen rikkomisena. Anderssonin mukaan keskusta voi kuitenkin jatkaa hallituksessa.

Keskustan puheenjohtaja Saarikko oli eri mieltä pelisääntöjen rikkomisesta.

”On vaikea nähdä tilannetta, jossa tämänkaltaisessa kysymyksessä, johon on sovittu omantunnon edellytys, edustajan kanta muuttuisi valiokuntakäsittelyn ja suuren salin välillä”, Saarikko sanoi keskustan ryhmäkokoukseen mennessään.

HS:n tietojen mukaan muissa puolueissa toivottiin, että keskustan edustajat olisivat mieluummin vaikka olleet poissa käsittelystä kuin äänestäneet vastaan.

Markus Lohen, Pekka Aittakummun ja Hanna-Leena Mattilan päätä yrittivät kääntää sekä hallituskumppanit että tiettävästi puheenjohtaja Saarikko ja ryhmänjohtaja Kalli, mutta kukaan ei siinä onnistunut.

Markus Lohi (kesk).

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa vetävä Markus Lohi (kesk) korosti torstaina puolueensa ryhmäkokouksen jälkeen sitä, miten keskustassa translaki oli sovittu alun perinkin omantunnonkysymykseksi. Omantunnonkysymyksissä kansanedustaja voi äänestää välittämättä ryhmänsä mielipiteestä.

Lohen mielestä olisi siksikin ollut outoa, että lakiesitystä vastaan äänestäneitä olisi rangaistu.

”Olisi hassu ajatuskin, että sinua rangaistaisiin siitä, että sinulla on omantunnonvapaus”, Lohi sanoi.

Pääministeri Sanna Marin oli aiemmin kuitenkin todennut, että omantunnonkysymykset eivät koskisi hallituspuolueiden edustajien valiokuntatyöskentelyä.

”On aika historiaton lausunto, jos joku ajattelee, että arvot muuttuvat, kun kävelee valiokunnasta saliin”, Lohi totesi vastauksena Marinin näkemykseen.

Lohen mukaan Marinin ja Saarikon välillä ei ole sovittu, että valiokunnassa ei olisi omantunnonkysymyksiä.

”Ei kai kukaan voi kuvitella, että arvot vaihtuu huoneesta toiseen ja kokouksesta toiseen. Minun äänestäjät ainakin voivat luottaa siihen, että vaikeissakin kysymyksissä linja pitää eikä housunpuntit lepata”, Lohi sanoi.

Lohen mukaan translain käsittely valiokunnassa ei vaikuta hallituksen jatkotyöskentelyyn.

”Pöly laskeutuu. Asiahan eteni saliin”, Lohi totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat