Li Andersson: Keskusta voi jatkaa hallituksessa

Vihreiden Atte Harjanne: ”Pääasia kuitenkin on, että saatiin laki ulos valiokunnasta. Se oli iloinen asia.”

Li Anderssonin mukaan keskusta rikkoi hallituksen pelisääntöjä.

19.1. 16:40

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan keskusta voi jatkaa hallituksessa siitä huolimatta, että kolme keskustan kansanedustajaa äänesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa translain hylkäämisen puolesta.

”Hallituksessa on edessä tärkeitä kysymyksiä, kuten sähkötuet, joten haluamme omalta osaltamme keskittyä niiden asioiden hoitamiseen. Haluamme hoitaa tämän sähkötukiasian.”

Anderssonin mukaan keskusta kuitenkin rikkoi pelisääntöjä, kuten myös pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi aiemmin torstaina.

”On hirveän surullista, että puolue haluaa tässä ajassa profiloitua sekä ihmisoikeuksia vastustavana että sellaisena puolueena, jonka sanaan ei voi luottaa. Meille on kuitenkin pääasia, että itse laki etenee.”

Marin sanoi torstaina, että keskustan kansanedustajien toiminta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ei ollut hallituksen yhteisten sääntöjen mukaista.

Joulukuussa Marin sanoi, että hallitus kaatuu, jos keskustalaiset vielä kerran jättävät puolustamatta hallituksen yhteisiä esityksiä.

Keskusta ei suunnittele mitään kurinpitotoimia kansanedustajilleen, jotka äänestivät translakia vastaan.

Lue lisää: Seuraava irtiotto kaataa hallituksen, Marin sanoi joulukuussa – tänään keskusta lipesi taas rivistä

Atte Harjanne (vihr)

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne piti keskustaedustajien toimintaa translain valiokuntakäsittelyssä surullisena.

”On surullista, että perusoikeudet ja sovittu asia ovat omantunnonkysymyksiä”, Harjanne sanoi HS:lle.

”Pääasia kuitenkin on, että saatiin laki ulos valiokunnasta. Se oli iloinen asia.”

Vihreiden Harjanne oli pettynyt myös siihen, ettei keskusta aio kohdistaa mitään kurinpitotoimia sote-valiokunnan edustajilleen.

”Se kertoo keskustan suhtautumisesta asiaan”, Harjanne sanoi.

Mitä tämä irtiotto kertoo hallitusyhteistyön jatkosta, Atte Harjanne?

”Se kertoo siitä, ketkä pitävät sanansa ja ketkä eivät.”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä translain uudistuksesta. Se etenee seuraavaksi eduskunnan täysistunnon äänestettäväksi.

Laki erottaisi toisistaan sukupuolen juridisen vahvistamisen ja lääketieteellisen prosessin. Jos laki tulee voimaan, hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi henkilön omaan selvitykseen hänen sukupuolen kokemuksestaan. Tähän mennessä sukupuolen korjaaminen väestötietojärjestelmään on vaatinut lääkärin lausuntoa.

Toinen merkittävä muutos on, että lakiuudistus poistaisi vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat