Suomi osallistuu Ukrainan koulutus­operaatioon Puolassa enintään 50 sotilaalla

Suomi on jo aiemmin elokuussa lähettänyt EU:n ulkopuolelle Britanniaan 20 kouluttajaa kouluttamaan ukrainalaissotilaita.

Ukrainan asevoimien sotilaat harjoittelivat Britanniassa marraskuussa.

19.1. 22:31

Suomi osallistuu Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraina -operaatioon enintään 50 sotilaalla, tiedottaa tp-utva. Suomalaissotilaat toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä. Tp-utva linjasi asiasta torstaina.

Ukrainan koulutusoperaatiossa eli EUMAM:ssa koulutetaan 15 000 ukrainalaissotilasta pääasiassa Puolassa ja Saksassa eli siis EU-alueella, ei Ukrainassa. Suomi on jo aiemmin elokuussa lähettänyt EU:n ulkopuolelle Britanniaan 20 kouluttajaa kouluttamaan ukrainalaissotilaita.

Ulkoministeriön osastopäällikkö Piritta Asunmaa kertoo, että tällä kertaa päätös koski enintään 50 kouluttajan lähettämistä kahden vuoden ajaksi.

”Nyt Suomi on päättänyt osallistua Puolassa annettavaan koulutukseen. Mitään muita päätöksiä ei tässä vaiheessa tehty”, Asunmaa sanoo.

Asunmaa sanoo, että Suomi keskittyy erikoisjoukkuekoulutukseen, mutta ei osaa sanoa tarkalleen, millaista koulutus lopulta tulee olemaan.

”Ne tulevat olemaan erikois­joukkoja, kuten esimerkiksi lääkintäjoukot ovat, siis ihan muuta kuin perus­koulutusta.”

Tp-utva, eli tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministeri­valiokunta, keskusteli torstaina myös Suomen ja Yhdysvaltain puolustus­yhteis­työ­sopimusneuvotteluista sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat