AKT uhkaa lakoilla, jos ”tukevia” palkankorotuksia ei sovita ensi viikolla

AKT tunnetaan järeästä työtaisteluvoimastaan: satamiin kohdistuvilla lakoilla pystyy käytännössä rampauttamaan Suomen ulkomaankaupan.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

20.1. 13:05

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aikoo uhata työtaisteluilla, jos sopua palkankorotuksista ei synny ensi viikolla.

AKT:n hallitus antoi perjantaina liiton johdolle valtuudet päättää työtaistelutoimenpiteistä. AKT:n sopimusalojen työehtosopimukset päättyvät valtaosin kuun viimeisenä päivänä, jolloin myös työrauhavelvoite raukeaa.

Jos AKT jättäisi lakkovaroitukset heti kuun lopussa, lakot alkaisivat aikaisintaan helmikuun puolenvälin tienoilla. Liitto tunnetaan järeästä työtaisteluvoimastaan: satamiin kohdistuvilla lakoilla pystyy käytännössä rampauttamaan Suomen ulkomaankaupan.

AKT vaatii yhdessä muiden kattojärjestö SAK:n ammattiliittojen kanssa tälle vuodelle Saksan teollisuuden palkkaratkaisuun vertautuvia, noin viiden prosentin palkankorotuksia.

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mielestä muut työnantajaliitot näyttävät ulkoistaneen valtansa Teknologiateollisuuden työnantajille.

”Vaikuttaa, että todellinen vastapuoli meillekin on siis Teknologiateollisuuden työnantajat ja tällä kierroksella työehtosopimusten ratkaisut tehdään järjestään valtakunnansovittelijan toimistossa”, Kokko sanoo tiedotteessa.

Tiettävästi teknologiateollisuudessa työnantajapuoli on toistaiseksi ollut valmis tarjoamaan enintään noin kolmen prosentin palkankorotuksia tälle vuodelle. Se ei työntekijäpuolelle riitä.

Lue lisää: Ay-liike painostaa työn­antajia poikkeuksellisella uhkalla

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työriitaa alettiin sovitella tällä viikolla ja sovittelu jatkuu maanantaina.

Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN uhkaavat kolmipäiväisillä lakoilla teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa helmikuun alussa.

Työntekijäpuoli on aikoo marssittaa työnantajien eteen laajan, ajallisesti porrastetun lakkorintaman, jos sopimuksia ei kuun loppuun mennessä synny.

Lakkovaroituksia on AKT:n lisäksi odotettavissa helmikuulle ainakin Palvelualojen ammattiliitolta Pamilta. Pamin lakot voisivat osua esimerkiksi ruokakauppoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat