Vihreät ei halua vähentää valtion menoja valtiovarain­ministeriön ehdottamaan tahtiin: ”Todella kova vauhti”

Valtion budjettia ei saa leikata liian nopeasti, sanoo vihreiden Maria Ohisalo HS:n haastattelussa. Haastattelemme kaikki eduskuntaan viime vaaleissa valittujen puolueiden puheenjohtajat eduskuntavaalien alla.

Ympäristölle haitallisista tuista kuten joidenkin polttoaineiden matalista verokannoista olisi vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan kerättävissä miljardeja euroja.

27.1. 2:00 | Päivitetty 27.1. 6:17

Vihreät ei sitoudu valtiovarainministeriön esitykseen siitä, että valtiontaloutta pitäisi sopeuttaa yhdeksällä miljardilla eurolla seuraavan kahden vaalikauden aikana.

”Tämä on todella kova vauhti”, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Vihreät itse tasapainottaisi budjetin vuoteen 2035 mennessä, jolloin Suomen pitäisi myös lain mukaan olla hiilineutraali. Tärkeät vihreän siirtymän investoinnit on tehtävä ja siksi valtion budjetista ei voi leikata liikaa liian nopeasti, Ohisalo sanoo.

Valtiontalouden tasapainottaminen tarkoittaa, että budjetissa oleva alijäämä karsitaan umpeen. Käytännössä se merkitsee joko veronkorotuksia tai menoleikkauksia. Tällöin valtion menot pystytään rahoittamaan omilla tuloilla, eikä lisävelkaa tarvitse ottaa.

Nyt Suomen talous on yli kahdeksan miljardia euroa alijäämäinen. Valtiovarainministeriön mukaan alijäämän paikkaaminen vaatii niin leikkauksia, veronkiristyksiä kuin talouskasvuakin. Kannatusmittauksia tällä hetkellä johtava kokoomus on kertonut sitoutuvansa yhdeksän miljardin euron tavoitteeseen.

Lue lisää: Petteri Orpo vaatii perus­suomalaisia kertomaan, mistä he leikkaisivat

Lue lisää: Valtiovarain­ministeriö ehdottaa kulu­kuuria, joka ”tuntuisi monen suomalaisen arjessa”

Vihreitä johtavan Maria Ohisalon haastattelu on osa HS:n sarjaa, jossa tavataan puoluejohtajia eduskuntavaalien alla. Julkaisemme heistä myös henkilökuvat, joissa kerrotaan, millainen kukin on ihmisenä ja johtajana.

Voit lukea Ohisalon profiilin tästä:

Lue lisää: Tällainen on vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo: Asiapoliitikko, joka vihaa häviämistä ja välttelee draamaa

Viime kuukausien aikana keskustelu valtion velasta on kiihtynyt, kun rahasta on jälleen tullut kalliimpaa. Suomi maksaa ensi vuonna pelkästään korkoja arviolta 2,6 miljardilla eurolla.

Eivätkö kasvaneet korkokulut huoleta vihreitä?

”Sekin pitää ottaa huomioon. Mutta kasvun eväitä ei saa leikata. Jos nyt lähdemme leikkaamaan koulutuksesta ja sosiaaliturvasta, meillä ei 2030-luvulla ole hyvinvoivia työntekijöitä, joita väestön ikääntyessä tarvitsemme.”

Vihreidenkin mielestä sopeuttaminen pitää joka tapauksessa aloittaa jo ensi kaudella. Ympäristölle haitallisista tuista kuten joidenkin polttoaineiden matalista verokannoista olisi Ohisalon mukaan kerättävissä miljardeja euroja. Puolue keräisi rahaa myös sokeri- ja tupakkaverolla.

”Miljardin vihreä verouudistus voitaisiin tehdä jo ensi kaudella. Kun ympäristölle haitallisia tukia pystyttäisiin karsimaan ja laittamaan enemmän hintaa saastuttavalle toiminnalle, meillä voisi olla mahdollisuus alentaa työn verotusta.”

Lisää rahaa vihreät laittaisi ensi kaudella koulutukseen, vähintään joitakin satoja miljoonia euroja.

Korkeakouluihin tarvitaan Ohisalon mukaan jopa yli 5 000 uutta aloituspaikkaa joka vuosi, jotta suomalaisten nuorten koulutusastetta saadaan nostettua niin, että puolella ikäluokasta on korkeakoulututkinto. Näistä paikoista noin 500 pitää olla varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen aloituspaikkoja.

Lisäksi vihreät vaatii, että peruskoulussa laitetaan ”perusasiat” kuntoon. Tämä tarkoittaa muun muassa ryhmäkokojen pienentämistä, mikä taas vaatii lisää työntekijöitä.

”Tarvitsemme esimerkiksi sähköalan ammattilaisia.”

Myös vihreän siirtymän vauhdittaminen vaatii Ohisalon mukaan ”massiivisia” panostuksia koulutukseen.

”Ympäristöministeriön virkamiehet ovat huolissaan siitä, mistä löydetään tarpeeksi koulutettuja ihmisiä tekemään vihreää siirtymää. Tarvitsemme esimerkiksi sähköalan ammattilaisia.”

Kulunut hallituskausi ei ole kannatusmittauksista päätellen ollut vihreille helppo. Pääministeripuolue Sdp:n kannatus oli tuoreimman HS-gallupin perusteella yhä edellistä eduskuntavaalitulosta parempi, eikä vasemmistoliittokaan ole kaukana edellisestä vaalituloksestaan.

Vihreät sen sijaan saisivat tuoreimman gallupin perusteella 9,2 prosenttia äänistä, kun vuoden 2019 eduskuntavaaleissa tulos oli 11,5 prosenttia.

Ohisalo sanoo olevansa tyytyväinen, jos tämän kevään vaaleissa puolue säilyttää nykyiset 20 paikkaansa eduskunnassa.

Se tarkoittaa, että nykyisistä gallupluvuista pitää parantaa. Miten puolue aikoo kahmia itselleen ääniä Sdp:ltä ja vasemmistoliitolta, jotka jakavat vihreiden kanssa paljon samoja politiikan teemoja?

”Vaaleissa voi valita sellaisen puolueen, jonka ydin on asettaa ihmisen toiminta ilmaston ja ympäristön rajoihin. Sitä ydintä ei ole millään muulla puolueella, vaan kaikilla muilla tulee aina joku muu teema ensin.”

”Jos Orpo haluaa tehdä vihreää siirtymää, hän tarvitsee siihen vihreät mukaan.”

Tällä hetkellä henki vihreissä on Ohisalon mukaan sellainen, että hallitusvastuuta haluttaisiin kantaa myös seuraavat neljä vuotta. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että hiilinielut pitäisi laittaa ”kuntoon”.

Viime vuonna Luonnonvarakeskus (Luke) kertoi, että Suomen maankäyttösektori oli muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi ja että metsien hiilinielut romahtivat. Syitä tähän ovat Luken mukaan puiden kasvun hidastuminen ja kiihtyneet hakkuut.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kyseenalaistanut Luken laskelmat. Kokoomus teki myös syksyllä yhdessä perussuomalaisten kanssa hallitukselle välikysymyksen metsien ennallistamiseen liittyvästä EU-politiikasta. Puolueiden mukaan EU ei saisi vaatia jäsenmaitaan ennallistamaan metsiään.

Ohisalo on aiemmin kertonut, että puolue ei lähde samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Luottaako vihreät, että se pystyisi yhdessä kokoomuksen kanssa tekemään tarpeeksi kunnianhimoista ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa?

”Se on hyvä kysymys. Petteri Orpo painottaa vahvasti vihreän siirtymän tarpeellisuutta, mutta samaan aikaan hän on valmis tekemään ympäristö- ja ilmastoasioissa yhteistyötä Riikka Purran perussuomalaisten kanssa.”

Lue lisää: Orpo puolusti kommenttejaan hiili­nieluista: ”Minä en ole tiede­kriittinen”

Ohisalon mukaan elinkeinoelämältä ja teollisuudelta tuleva viesti on, että ympäristö- ja ilmastopolitiikassa pitäisi olla ennen kaikkea johdonmukainen.

”Suomalaiset yritykset ovat huolissaan siitä, jos nyt päätetään, että vihreää siirtymää ei vauhditetakaan samalla tavalla. Ilmastopolitiikassa ei voida ajaa erilaista linjaa neljän vuoden välein.”

Perussuomalaisissa ei haluta kuunnella elinkeinoelämän viestiä, Ohisalo sanoo.

”Jos Orpo haluaa tehdä vihreää siirtymää, hän tarvitsee siihen vihreät mukaan.”

Fakta

Kolme kysymystä Maria Ohisalolle

  1. Jos johtamasi hallitus voisi edistää vain kolmea asiaa, mitkä ne olisivat? ”Lisäpanostukset koulutukseen, sosiaaliturvauudistus kohti perustuloa sekä metsien hiilinielujen ja monimuotoisuuden kuntoon laittaminen.”

  2. Minkä virheen puolueesi viimeksi teki hallituksessa ollessaan? ”Kulttuurialaa olisi pitänyt tukea enemmän. Rajoituksia olisi pitänyt lähteä purkamaan aiemmin.”

  3. Mihin laittaisit ylimääräisen miljardin? ”Koulutukseen, varhaiskasvatuksen kriisin purkamiseen ja perusturvan parantamiseen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat