AKT valmistelee järeää lakkoa, joka lamauttaisi Suomen ulkomaan­kaupan helmikuussa

Jos sopua palkankorotuksista ei ensi viikolla synny, ammattiliitto aikoo HS:n lähteiden mukaan kohdistaa laajan lakonuhkan satamiin ja rekkakuljetuksiin helmikuun 15. päivästä alkaen.

Ahtaajia purkamassa rahtia Vuosaaren satamassa vuonna 2017.

20.1. 15:05

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT valmistelee lakkoa, joka lamauttaisi Suomen ulkomaankaupan helmikuun puolivälistä alkaen. Suunnitelmasta kertoo Helsingin Sanomille kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä.

Järeä lakko osuisi toteutuessaan satamiin ja rekkakuljetuksiin. Lakko alkaisi alustavan suunnitelman mukaan helmikuun 15. päivänä ja jatkuisi niin kauan, kunnes työnantajapuoli taipuu ammattiliiton mielestä riittävään palkkaratkaisuun.

AKT:n hallitus antoi perjantaina liiton johdolle valtuudet päättää työtaistelutoimenpiteistä, jos sopua palkankorotuksista ei synny ensi viikolla. Liitto ei tiedottanut lakkosuunnitelmiensa yksityiskohtia.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ei halua kommentoida HS:n tietoja millään tavoin. Hän toteaa, että varsinaisia päätöksiä työtaisteluista ei ole tehty ja hän toivoo sopimusten syntyvän ensi viikolla.

AKT vaatii yhdessä muiden kattojärjestö SAK:n ammattiliittojen kanssa tälle vuodelle Saksan teollisuuden palkkaratkaisuun vertautuvia, noin viiden prosentin palkankorotuksia.

Tärkeitä neuvotteluja työmarkkinakierroksen niin sanotusta päänavauksesta on käyty teknologiateollisuudessa. Työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla maanantaina.

Jos teknologiateollisuudessa syntyy ratkaisu, muidenkin alojen umpisolmut voivat aueta.

Työnantajapuoli on toistaiseksi ollut valmis tarjoamaan tiettävästi enintään noin kolmen prosentin palkankorotuksia tälle vuodelle.

Ammattiyhdistysliike aikoo marssittaa työnantajapuolen eteen laajan, ajallisesti porrastetun lakkorintaman, jos se työnantajat eivät suostu korottamaan palkkatarjoustaan.

AKT:n toimien on määrä olla lakkorintaman kolmas ja voimakkain aalto.

Lue lisää: Ay-liike painostaa työn­antajia poikkeuksellisella uhkalla

Ensin Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN uhkaavat kolmipäiväisillä kohdennetuilla lakoilla teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa helmikuun alussa.

Palvelualojen ammattiliitto Pam puolestaan ilmoittanee pian omasta lakonuhkastaan mahdollisesti helmikuun toiselle viikolle. Lakonuhka voisi osua esimerkiksi logistiikkakeskuksiin ja ruokakauppoihin.

AKT puolestaan jättäisi lakkovaroituksensa kuun vaihteessa, jos sopua ei ensi viikolla synny. Ulkomaankaupan lamauttaminen helmikuun puolivälistä lähtien olisi niin voimakas painostustoimi, että palkansaajapuolella uskotaan viimeistään sen pakottavan työnantajat taipumaan.

Työnantajapuoli pitää ammattiliittojen palkkavaatimuksia ylimitoitettuina. Työnantajapuolen mukaan tuntuvat palkankorotukset uhkaisivat suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä ja Suomen talouskasvua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat