Haavisto: ”Jos Leopardeista tehdään päätös, olemme mukana”

Haaviston mukaan pitää muistaa, ettei kyseessä ole päätös, joka konkretisoituisi nopeasti. On olemassa muitakin päätöksiä, joita voi tehdä, joista on Ukrainalle apua heti, Haavisto sanoi.

Tanskan ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

20.1. 15:20 | Päivitetty 20.1. 20:33

Suomi on mukana tavalla tai toisella, mikäli päätös Leopardien lähettämisestä Ukrainaan tehdään, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) hänen ja Tanskan ulkoministerin Lars Løkke Rasmussenin tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana.

Haaviston mukaan Suomi on sanonut Ukrainaa tukevien maiden puolustusministerien kokouksessa Saksan Ramsteinissa, että jos päätös Leopard 2 -taistelupanssari­vaunujen lähettämisestä tehdään, Suomi osallistuu tavalla tai toisella.

”Tiedämme, että Ukraina tarvitsee raskasta kalustoa. Suomen uusin aseapu ei sisällä taistelupanssari­vaunuja, koska niistä käydään vielä keskusteluita ja niihin tarvitaan Saksan päätös. Tänään Ramsteinissa on käyty tärkeitä keskusteluita”, Haavisto sanoi.

”Jos Leopardeista tehdään päätös, olemme mukana. Emme ole päättäneet vielä, miten.”

Haavisto nosti esiin esimerkiksi yksittäisten tankkien lahjoittamisen, huoltoketjuun osallistumisen ja koulutuksen.

Haaviston mukaan pitää muistaa, ettei kyseessä ole päätös, joka konkretisoituisi nopeasti. On olemassa muitakin päätöksiä, joita voi tehdä, joista on Ukrainalle apua heti, Haavisto sanoi.

Leopard-vaunujen käyttö vaatii muun muassa koulutusta. Joissakin tapauksissa niiden käyttöönotto Ukrainassa voisi kestää kuukausia.

Haavistolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, mitä mieltä hän on Saksan epäröinnistä Leopardien suhteen.

”Uskon, että monet maat miettivät tarkkaan, mitä aseavun antaminen tarkoittaa. Yksi asia, mitä mietitään, on se, mitä Ukraina itse toivoo; sitä Suomi ainakin pohtii paljon. Toinen on se, mitä aseavun antaminen merkitsee omalle puolustukselle”, Haavisto vastasi.

”Saksan epäröinti ei ole pelkästään poliittinen; se on myös tekninen. Kiireellinen apu Ukrainalle on nyt kaikista tärkeintä.”

Jos Saksa antaa vihreää valoa, kuinka nopeasti Leopard-vaunuja voitaisiin lähettää Ukrainaan, toimittaja kysyi tilaisuudessa.

”Ensin pitää kouluttaa ajajat, huoltaa vaunut ja niin edespäin. On monia teknisiä asioita, joiden takia Leopardien lähettäminen rintamalle kestää. Mutta jos päätös tehdään, uskon, että kaikki tekevät kaikkensa, että vaunut saadaan Ukrainaan mahdollisimman nopeasti”, Haavisto sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat