Emma Kari jättää eduskunnan

Ministerinäkin toiminut Emma Kari (vihr) ei hae jatkokautta. Hän sanoo jatkavansa ympäristötyötä eduskunnan ulkopuolella.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

25.1. 2:00

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari jättää eduskunnan. Hän kertoo Helsingin Sanomille päättäneensä, ettei asetu ehdolle huhtikuun vaaleissa.

Helsinkiläinen 39-vuotias Kari on istunut eduskunnassa vuodesta 2015 lähtien. Hän toimi Sanna Marinin (sd) hallituksen ympäristö- ja ilmastoministerinä runsaan puolen vuoden ajan vuosina 2021–2022.

Kari on myös ehtinyt johtaa vihreiden eduskuntaryhmää ja hakea kerran puolueen puheenjohtajaksi. Hän sai vuoden 2019 eduskuntavaaleissa runsaat 6 700 ääntä ja oli neljäs vihreiden kuudesta läpimenijästä Helsingissä.

”Olen tehnyt vihreissä politiikkaa täyspäiväisesti eri tehtävissä jo yli 15 vuotta. Minulle on käynyt yhä enemmän ja enemmän selväksi, että haluan keskittyä täysillä ympäristö­työhön. Vastaisuudessa teen sitä eduskunnan ulkopuolella”, Kari sanoo.

Hän ei tiedä tai ainakaan kerro vielä, missä tehtävissä hän aikoo ympäristötyötä jatkaa.

Kari katsoo, että nykyhallituksen aikana luontokato on noussut ilmastokriisin rinnalle isoksi poliittiseksi kysymykseksi.

Kaikki vihreiden poliitikot ja kannattajat eivät pidä hallituksen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa riittävän kunnianhimoisena suhteessa lupauksiin. Kari kehuu esimerkiksi hallituksen ”historiallisen suuria” panostuksia luonnonsuojeluun sekä ilmastolain ja luonnonsuojelulain uudistuksia.

Hän silti lisää, että hallitustyöskentely on eri puolueiden näkemysten yhteensovittamista.

”Politiikan liikkumatila on pitkälti se, jonka ympäröivä yhteiskunta sille sallii. Eli muutoksen pitää tapahtua myös eduskunnan ulkopuolella.”

Ilmastonmuutoksen torjuntaa on Karin mielestä edesauttanut esimerkiksi elinkeinoelämä ja järjestöt, jotka ovat olleet poliitikkoja ”monta askelta edellä”.

”Samaan aikaan olemme nähneet, että luontokadon torjumisessa samaa ilmiötä ei vielä vastaavassa määrin ole. Mutta ministerinä huomasin ilokseni, että nyt herääminen on myös luontopuolella tapahtumassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat