Vasemmistoliitto vaatii pienempiä opetus­ryhmiä ja lisää rahaa koulutukseen

Puolue aikoo esittää puolen miljardin euron leikkauslistansa tässä kuussa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaatii koulutukselle lisää rahaa.

21.1. 11:20 | Päivitetty 21.1. 13:54

Vasemmistoliitto ei aio osallistua kevään vaalien jälkeen hallitukseen, joka ei lupaa vahvistaa koulutuksen rahoitusta.

Puolue ei myöskään osallistu hallitukseen, joka ei säilytä koulutusta maksuttomana.

Vasemmistoliiton kärkitavoite ensi hallituskaudelle on varmistaa oppimisen tuen kokonaisuudistus.

Puolue esittää tähän 200 miljoonaa euroa, jolla muun muassa pienennetään opetusryhmiä, lisätään pienryhmäopetusta ja lisätään erityisopettajien määrää.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson vaatii tyhjien vaalilupauksien sijaan toimia eriytymisen ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi puheessaan.

Lisäksi Andersson esittää varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvistamiseen tarkoitetun valtionavustuksen pysyvän osuuden kasvattamista 80 miljoonaan euroon.

”Tämä hallitus on toteuttanut koulutuksen kunnianpalautuksen vahvistamalla koulutuksen resursseja kaikilla tasoilla sekä viemällä läpi historiallisen oppivelvollisuusuudistuksen. Tosiasia kuitenkin on, ettei yhdessä kaudessa ehditä korjata vuosikymmenien virheitä. Siksi on tärkeää, että koulutuksen resursseista huolehditaan myös jatkossa”, Andersson sanoi vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Helsingissä.

Vasemmistoliitto julkaisee vaaliohjelmansa myöhemmin tammikuussa.

Andersson avasi kuitenkin hiukan puolueen ohjelmaa lauantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Puolueen päätavoitteet ovat eriarvoisuuden vähentäminen ja ilmaston­muutoksen torjuminen.

Puolue sanoo esittelevänsä ohjelman, joka mahdollistaa panostukset koulutukseen ja hyvinvointipalvelujen kehittämiseen mutta myös toimenpiteitä julkisen talouden sopeuttamiseksi.

Anderssonin mukaan puolue tulee sopeuttamaan taloutta noin kolmella miljardilla eurolla.

”Meidän raami tulee tulee rakentumaan 2,5 miljardin euron verouudistuksiin ja puolen miljardin euron suoriin leikkauksiin”, Andersson sanoo. Verouudistukset jakautuvat verojen korotuksiin ja verotukien poistamisiin.

”Lista on pienempi kuin monien muiden, koska meidän mukaan tasapainottamistavoitteen painottaminen hyvinvointipalveluihin ja pienituloisiin sopii poikkeuksellisen huonosti keskelle elinkustannuskriisiä.”

Andersson sanoo, että puolueen painopiste on oikeudenmukaisessa verotuksessa.

”Valtiovarainministeriön mukaan Suomen kokonaisveroaste laskee tulevaisuudessa, jos uusia päätöksiä ei tehdä.”

Vasemmistoliiton listalla keskeinen tulolähde on listaamattomien yritysten omistajien osinkoverotusten kiristäminen.

Andersson kritisoi kokoomusta siitä, kuinka epämääräinen sen leikkauslista on. Kokoomuksen leikkauslistalla saadaan vain neljännes sen lupaamista säästöistä kasaan, hän sanoi.

Perussuomalaisten leikkaus­listoista puuttuu konkretia kokonaan, hän sanoi. Tässä hän oli samoilla linjoilla kuin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo HS:n lauantaina julkaistussa haastattelussa.

Lue lisää: Petteri Orpo vaatii perus­suomalaisia kertomaan, mistä he leikkaisivat

Andersson ihmetteli myös, miksi koulutuksen resursseja on leikattu jatkuvasti tähän hallitukseen saakka, vaikka oppimistulokset ovat laskeneet ja eriytyminen kasvanut Suomessa jo yli 20 vuoden ajan.

Anderssonin mukaan perhetausta vaikuttaa oppimistuloksiin yhä voimakkaammin, mikä näkyy erityisesti vieraskielisten oppilaiden heikompina oppimistuloksina.

Lue lisää: Opetusministeri Andersson: Vieraskielisten heikot oppimis­tulokset ovat olleet odotettavissa

Puolue on huolissaan siitä, että aiemmat leikkaukset korkeakoulujen rahoituksesta näkyvät nyt esityksinä korkeakoulujen lukukausimaksuista. Maksuttoman koulutuksen säilyttäminen myös ensi vaalikaudella on vasemmistoliitolle kynnyskysymys.

”Tilanteessa, jossa suomalaista koulutusta uhkaa ennen kaikkea eriarvoisuus, meidän ei pitäisi olla keskustelemassa lukukausimaksuista. Eikä siitä, ovatko maahanmuuttajataustaiset lapset syyllisiä heikompiin oppimistuloksiin. Lapset eivät ole vääränlaisia – koulutusjärjestelmä on, jos se ei riittävästi pysty vastaamaan erilaisten oppijoiden tarpeisiin”, Andersson sanoi.

Varhaiskasvatuksen työoloja ja palkkausta tulee parantaa ja koulutusmääriä lisätä, vasemmistoliitto vaatii.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat