IMF: Suomen tulisi painaa velkasuhdettaan laskuun ja vahvistaa julkista talouttaan

Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi, että tälle vuodelle on luvassa nollakasvua, ensi vuonna palataan kasvu-uralle.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että alkanut vuosi menee Suomessa nollakasvun merkeissä

23.1. 15:11

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehottaa vuosiarviossaan Suomea vahvistamaan julkisen talouden kestävyyttä. Lisäksi Suomessa olisi syytä toimia velkasuhteen kääntämiseksi laskuun keskipitkällä aikavälillä, jotta väestön ikääntymiseen voitaisiin varautua.

IMF arvioi, että alkanut vuosi menee Suomessa nollakasvun merkeissä. Ensi vuonna palataan kasvu-uralle, 1,3 prosentin tahtiin. Inflaatio hidastuu tänä vuonna 4,4 prosenttiin ja ensi vuonna 2,5 prosenttiin.

Tälle vuodelle IMF suosittelee, että Suomi kiristää julkista rahankäyttöä lievästi ja kohdistaa energian hintaan liittyviä tukia tarkemmin inflaatiopaineiden hillitsemiseksi.

Suomen talous on koronan jälkeen toipunut hyvin, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt talousnäkymiä ja lisännyt julkisen talouden paineita.

Arviossaan IMF suosittelee myös, että Suomi vahvistaisi entisestään rahoitusalan valvontaa ja sääntelyä. Suomen pankkijärjestelmä on maan kokoon nähden laaja ja etenkin Nordean kautta verkottunut muiden pohjoismaiden kanssa. Myös kotitalouksien korkea velkaantuneisuus aiheuttaa riskejä rahoitusjärjestelmän vakaudelle, IMF arvioi.

Tavoite saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä vaatii lisätoimia, IMF toteaa. Näitä voisivat olla esimerkiksi hiilen nykyistä korkeampi ja laajemmin harmonisoitu hintataso sekä turvetuotannon verotuksen korottaminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat