Lintilä: Energiayhtiöiden kritiikki oli odotettavissa, sähköhyvitys etenee

Mika Lintilän mukaan sähkön kertahyvitysmalli pystyy etenemään arvostelusta huolimatta. Hyvitysmallin isoille linjoille ei tarvitse palautteen perusteella tehdä mitään, hän sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. syyskuuta 2022.

23.1. 16:20

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo, että energiayhtiöiden kritiikki hallituksen kaavailemaa sähkön kertahyvitysmallia kohtaan oli odotettavissa. Hänen mukaansa tukimalli pystyy arvostelusta huolimatta etenemään.

Hallituksen kaavailema kertahyvitys suurten sähkölaskujen kanssa kipuileville sähkön­käyttäjille sai yhtiöiltä tiukkaa palautetta sunnuntaina päättyneellä lausuntokierroksella.

”Ei siinä sinällään mitään yllätyksiä tullut. Ymmärrän erittäin hyvin, että energiayhtiöt ovat huolestuneita siitä, kuinka paljon lisää se tuo heille kustannuksia. Sillä tavalla se oli ihan odotettavissa”, Lintilä kommentoi STT:lle virkamatkalta Lappeenrannasta.

Lue lisää: Sähköyhtiöt ryöpyttävät hallituksen esitystä takautuvasta sähkötuesta

Lintilän mukaan hyvitysmallin isoille linjoille ei tarvitse palautteen perusteella tehdä mitään. Pohdinnassa on, mitkä lausunnoissa esitetyt seikat ovat niin painavia, että ne pitää vielä erikseen huomioida.

Kertahyvitysmallista neuvotellaan erityisavustajien kesken maanantaina, ja energia-asioita seuraavat ministerit ovat koolla tiistaina. Kertahyvitys on osa lisätalousarviota, josta hallitus neuvottelee keskiviikkona ja joka on määrä antaa eduskunnalle torstaina.

Lintilä painottaa myös, että kertakorvausmallin kustannukseksi valtiolle on sovittu 400 miljoonaa euroa.

Hallituksen lakiluonnoksen mukaan kertakorvaus näkyisi laskussa myöhemmin keväällä hyvityksenä alkutalven korkeista hinnoista. Tuen katto olisi 700 euroa kuukautta kohti, ja sähkönsiirtoa koskevat maksut on rajattu sen ulkopuolelle. Alle 10 sentin tuntihinnoista ei maksettaisi korvausta.

Hyvitys perustuisi marraskuun ja joulukuun kulutukseen, mutta siinä huomioitaisiin myös marras-, joulu- ja tammikuun asiakaskohtainen hinta.

Omavastuu olisi 90 euroa, ja hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat