Puolustusministeri Savola ja puolustus­valio­kunnan Häkkänen: Nato-jäsenyyksissä on edettävä Ruotsin kanssa yhtä aikaa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, että Ruotsin ei tarvitse odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle. Taustalla ovat Ruotsissa järjestetyt mielenosoitukset, joissa muun muassa on poltettu Koraani.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen.

24.1. 11:03 | Päivitetty 24.1. 17:34

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) sanoo, että on Suomen, Ruotsin ja Naton etu, että maiden jäsenyydet ratifioidaan yhtä aikaa. Hän kirjoittaa asiasta viestipalvelu Twitterissä.

”Pää on nyt tärkeää pitää kylmänä. Olemme hakeneet Naton jäsenyyttä yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa”, Savola kirjoittaa.

”On Suomen, Ruotsin ja Natonkin etu, että menemme maaliin yhdessä.”

Lue lisää: Haavisto: Koraanin polttaminen aiheuttaa viikkojen lykkäyksen Nato-prosessiin – Suomi ja Ruotsi pyrkivät yhä Natoon yhdessä

Keskustelu Suomen mahdollisuudesta hakeutua Natoon eri tahtia Ruotsin kanssa ryöpsähti sen jälkeen, kun asiasta kysyttiin ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr) Ylen aamun haastattelussa.

Haavisto sanoi, että samantahtisuus on ”molempien maiden turvallisuutta ajatellen ehdottomasti ykkösvaihtoehto”. Haavisto kuitenkin lisäsi, että samalla täytyy arvioida, onko tapahtunut jotain sellaista, joka pidemmällä aikaväillä estäisi Ruotsin Nato-hakemuksen etenemisen.

Myöhemmin tiistaina aamupäivällä Haavisto täsmensi, että Suomen linjaus ei ole muuttunut. Hän vakuutti Suomen pitävän edelleen erittäin tärkeänä, että Suomi ja Ruotsi pääsevät yhtä aikaa Naton jäseniksi.

Lue lisää: Haavisto: Koraanin polttaminen aiheuttaa viikkojen lykkäyksen Nato-prosessiin – Suomi ja Ruotsi pyrkivät yhä Natoon yhdessä

Myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) on sitä mieltä, että asiassa on edettävä yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

”Yleistilanne kansainvälisessä politiikassa on sellainen, että nähdäkseni nyt ei ole ne viikot ja hetket, jolloin pitäisi tehdä jotain äkkinäistä muutosta myöskään tässä prosessissa”, Häkkänen sanoo.

Häkkänen pitää Turkin viimeaikaisia lausuntoja kuitenkin merkittävinä.

”Kaikella vakavuudella niihin pitää tietysti varmasti suhtautua. Mutta tämä yleistilanne on sellainen, että ottaisin kuitenkin aika rauhassa.”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, että Ruotsin ei tarvitse odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle. Taustalla ovat Ruotsissa järjestetyt mielenosoitukset, joissa muun muassa on poltettu Koraani.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimii kokoomuksen Antti Häkkänen.

Häkkäsen mielestä tilanne riippuu ikään kuin kolmesta tahosta, joita ovat Turkki, hakijamaat Suomi ja Ruotsi sekä jäsenyydet jo hyväksyneet muut Nato-maat.

”Tietysti katseet alkavat koko ajan yhä tiiviimmin kohdistua siihen, mitä tämä muu Nato-porukka tekee.”

Häkkänen puhuu ”ulkopolitiikan suursäätilasta”, jossa käynnissä on Venäjän hyökkäyssota ja Yhdysvallat ja Turkki neuvottelevat keskenään esimerkiksi hävittäjäkaupoista. Häkkänen korostaa Yhdysvaltojen roolia.

Onko siis niin, että Suomi ei voi nyt tehdä mitään?

”Ulkoa tulevalla jäsenellä on aika vähän neuvotteluvalttikortteja”, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan viime kädessä kyse on Naton uskottavuudesta, joka on nimenomaan nykyisten jäsenmaiden asia.

”Tämä probleema on hyvin tiedostettu muiden Nato-maiden keskuudessa, ja se paine tulee merkittävästi kasautumaan, jos tässä ei ala kesään mennessä ratkaisu kypsymään.”

Ulkoministeri Haavisto arvioi tiistaina, että Turkki tuskin ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä ennen maan toukokuussa käytäviä vaaleja. Häkkänen on samaa mieltä.

”Tilanne vaalien alla Turkissa ei ole varmaankaan kaikkein otollisinta aikaa sille, että ratkaisuja syntyisi. Näin kauniisti sanottuna.”

Häkkäsen mukaan ratkaisun syntyminen vaatii sitä, että ajankohta on kypsä. Hänestä sen on kuitenkin tapahduttava viimeistään Vilnan huippukokouksen jälkeen.

”Silloin on niin sanotusti otollinen maaperä sille, että asia voi ratketa eteenpäin. Mutta se ei poista ollenkaan kysymystä, että tiivis dialogi erityisesti Turkin ja Ruotsin välillä on nyt äärimmäisen tärkeää.”

Häkkänen ei näe vaihtoehtoa, ettei Suomea tai Ruotsia hyväksyttäisi jäseniksi lainkaan missään vaiheessa.

”28 jäsenmaata on jo hyväksynyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. Se juna ei peruuta. Tämä viesti on aika vakava joka suuntaan.”

Oikaisu 24.1. kello 12.31: Puolustusministeri Mikko Savolan twiitin ”Pää on nyt tärkeää pitää kylmänä. Olemme hakeneet Naton jäsenyyttä yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa” kirjoittajaksi kerrottiin jutussa aiemmin virheellisesti ulkoministeri Pekka Haavisto.

Muokkaus 24.1. kello 14.53: Poistettu jutusta maininta, että Haavisto olisi vetänyt pois sanojaan. Täsmennetty, mitä hän sanoi Ylelle.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat