Haavisto: Vaikka Nato-jäsenyys viivästyy, USA:n ja Britannian lupaama turva Suomelle on voimassa

Vaikka Suomen matka Natoon pitkittyykin Turkin vuoksi, on Suomelle luvattu turva silti edelleen voimassa, ulkoministeri Haavisto sanoi.

24.1. 12:32

Yhdysvaltojen ja Britannian lupaama turva Suomelle on yhä voimassa, vaikka Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien eteneminen takkuaakin, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin ja Turkin välit ovat kiristyneet muun muassa sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin mielenosoituksessa Koraani. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, että Ruotsin ei tarvitse odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle.

Haavisto vakuutti tiistaina jälleen, että Suomi ja Ruotsi pyrkivät Natoon yhdessä. Neuvottelut Turkin kanssa ovat kuitenkin ainakin viikkoja tauolla.

Lue lisää: Haavisto: Koraanin polttaminen aiheuttaa viikkojen lykkäyksen Nato-prosessiin – veti pois sanojaan Suomen ja Ruotsin eritahtisesta etenemisestä

Suomi jätti Nato-jäsenyyshakemuksensa jo viime vuoden toukokuussa. Niin kauan kun se ei ole sotilasliiton jäsen, Naton turvatakuut eivät koske Suomea.

Silti esimerkiksi Britannia on luvannut taata Suomen turvallisuutta. Suomella on myös katsottu olevan Yhdysvaltojen turvallisuussitoumus, vaikka Naton tarjoama virallinen turva, viides artikla, koskeekin vain jäseniä.

Suomen jäsenyys on enää Turkin ja Unkarin ratifioinnista kiinni. Unkari on luvannut ratifioida Suomen jäsenyyden helmikuussa.

Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi ei ole juuri edistynyt Turkin osalta.

Etenkin Ruotsin ja Turkin välit ovat kiristyneet, kun Ruotsissa on nähty Turkkia ja islamia vastustavia ulostuloja.

Lauantaina Tukholmassa järjestetyssä mielenosoituksessa islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. Aiemmin kurdiaktivistit roikottivat Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania esittävää nukkea jaloista kaupungintalon edustalla Tukholmassa.

Ruotsin ja Turkin kireät välit vaikuttavat myös Suomeen, sillä tavoitteena on ollut, että maat hyväksyttäisiin Naton jäseniksi yhtä aikaa. Myös tätä yhdenaikaisuutta Haavisto korosti pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Haavisto kertoi, että odotettavissa on ainakin muutamien viikkojen mittainen tauko neuvotteluihin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat