Valtiovarain­ministeriö esittää Ähtärin pandoille viittä miljoonaa, hallituksessa ihmetellään

Hallituspuolueissa ihmetellään, miksi valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) johtama ministeriö on valmis ilman neuvotteluja antamaan miljoonia euroja Ähtärin puistoyrittäjälle mutta ei euroakaan hoitojonojen purkuun.

Urospanda Pyry Ähtärin eläinpuistossa vuonna 2022.

24.1. 13:08

Valtiovarainministeriö (VM) esittää, että Ähtärin pandojen pelastamiseksi myönnettäisiin valtion ensimmäisessä lisätalousarviossa viisi miljoonaa euroa.

Tieto käy ilmi VM:n julkisesta esityksestä.

HS:n tietojen mukaan useat hallituspuolueet ovat ihmetelleet, miksi valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) johtama valtiovarainministeriö on hyväksynyt lisätalousarvion niin sanottuun pohjaesitykseen jopa viisi miljoonaa euroa pandoille.

Yleensä VM:n pohjaesitykseen päässeet rahaesitykset myös menevät läpi. HS:n tietojen mukaan pandojen määrärahasta ei kuitenkaan ole varsinaisesti neuvoteltu ennen kuin nyt.

Ihmetystä pandarahat ovat herättäneet siksi, että esimerkiksi hoitojonoihin VM ei ole esittänyt euroakaan, mutta Ähtärin eläinpuiston yksityiselle yritykselle sen sijaan ollaan valmiita esittämään rahaa.

Sdp esitti viime syksynä, että hoitojonojen purkamiseksi pitäisi myöntää 700 miljoonaa euroa.

Tämän hetken tilanteen mukaan näyttää siltä, että hoitojonoihin on tulossa joko 200–  300 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriö budjettipäällikkö Mika Niemelä sanoo, ettei Ähtärin rahojen kohdalla ollut poliittista ohjausta. ”Esitys tuli maa- ja metsätalousministeriöstä virkamiesesityksenä, ja se käsiteltiin kansliapäällikkötasolla.”

Ähtärin eläinpuisto on talousongelmissa. Jos niihin ei löydy ratkaisua, eläinpuisto joutuu ehkä luopumaan kalliista pandoista. Ne todennäköisimmin palautettaisiin Kiinaan.

Lue lisää: Konkurssin partaalla oleva Ähtärin eläin­puisto yrittää pitää kiinni pandoistaan

Pandoja on tuettu varainkeruukampanjalla. Varainkeruukampanjan taustalla on eläinpuiston kannatusyhdistys Vieraile ja välität ry.

Eläinpuistoyhtiöiden oma pääoma on miinuksella, ja velkaa niillä on useita miljoonia euroja.

Eläinpuiston taloutta rasittavat osaltaan pandat ja Kiinalle niistä maksettavat lajiensuojelumaksut. Yksin jo pandojen syömä bambu maksaa eläintarhalle yli 200  000 euroa vuodessa.

Etenkin vasemmistopuolueissa ihmetellään, miten pandat voivat syödä viiden miljoonan euron edestä vuodessa. Rahat on tiettävästi tarkoitus ohjata ylipäätään Ähtärin eläinpuistolle, mutta nimenomaan pandat tulevat puistolle erityisen kalliiksi.

Uusi keskustalainen puolustusministeri Mikko Savola on ähtäriläinen maatalousyrittäjä. Hän on ollut pitkään yksi pandaprojektin puuhamiehistä.

Pandarahoista kirjoitti aikaisemmin Yle.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat