Palkkariita syvenee: tärkeille vientialoille jo toiset lakko­varoitukset

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden ensimmäisten lakkojen on määrä alkaa helmikuun ensimmäisenä päivänä ja toisten viikkoa myöhemmin.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi (vas.) ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto valtakunnansovittelijan toimistolla viime viikolla.

24.1. 13:38 | Päivitetty 24.1. 13:48

Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro jättivät tiistaina uudet lakkovaroitukset.

Teollisuusliiton lakonuhka koskee 122:ta toimipaikkaa teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa 8.–10. helmikuuta. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää.

Pron uudet lakonuhkat teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle ajoittuvat helmikuun 8.–10. ja 11.–17. päiville.

Ensimmäiset lakkovaroituksensa Teollisuusliitto ja Pro jättivät viime viikolla. Ensimmäiset lakot toteutuvat 1.–3. helmikuuta, jos sopimuksia palkankorotuksista ei sitä ennen synny.

Teollisuusliitto ja Pro kertoivat tiistaina myös jatkavansa viime viikolla julistamiaan ylityökieltoja.

Liitot jatkavat neuvotteluja Teknologiateollisuuden työnantajien ja Kemianteollisuuden kanssa valtakunnansovittelijan johdolla.

”Yritämme pysäyttää työntekijöiden köyhtymisen. Sen ei tavoitteena pitäisi olla kenellekään kohtuuton, vaan pikemminkin päinvastoin. Valitettavasti työnantajapuoli ei näe asiaa näin, joten joudumme laajentamaan työtaistelutoimia”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Työnantajapuoli taas pitää työntekijöiden palkkavaatimuksia ylimitoitettuina ja vaarallisina yritysten kilpailukyvylle sekä Suomen talouskasvulle.

Teollisuusliiton ja Pron lisäksi lakkovaroituksia ovat jättäneet teknologiateollisuuteen ylempien toimihenkilöiden YTN ja ruokakauppoihin sekä logistiikkakeskuksiin Palvelualojen ammattiliitto Pam.

Lisäksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on kertonut julistavansa työtaistelu-uhkia, jos sopua palkankorotuksista ei tällä viikolla löydy. Helsingin Sanomien tietojen mukaan AKT valmistelee satamiin ja rekkakuljetuksiin lakkoja, jotka lamauttaisivat Suomen ulkomaankaupan helmikuun puolivälistä alkaen.

Lue lisää: Kauppalakko voisi tyhjentää hyllyt ja sulkea ruokakauppoja – katso, koskettaako työnseisaus lähikauppaasi

Lue lisää: AKT valmistelee järeää lakkoa, joka lamauttaisi Suomen ulkomaan­kaupan helmikuussa

Ammattiliitot vaativat tälle vuodelle Saksan teollisuuden palkkaratkaisuun vertautuvia, noin viiden prosentin palkankorotuksia. Työnantajapuoli on toistaiseksi ollut valmis tarjoamaan tiettävästi enintään noin kolmen prosentin palkankorotuksia

Ammattiyhdistysliike aikoo marssittaa työnantajapuolen eteen laajan, ajallisesti porrastetun lakkorintaman, jos työnantajat eivät suostu korottamaan palkkatarjoustaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat