Niinistö Turkin keskeyttämistä Nato-neuvotteluista: Niissä ei ratkaisua olisi syntynytkään

”On pidettävä katse pallossa ja huolehdittava, ettei itse päädy pelivälineeksi”, presidentti Niinistö sanoi vierailullaan Kiovassa.

Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa tiistaina.

24.1. 15:39 | Päivitetty 24.1. 18:27

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Turkin keskeyttämissä Nato-neuvotteluissa ei olisi ratkaisua syntynytkään. Turkkilaiset tiedotusvälineet kertoivat tiistaina, että Turkki on perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa maiden Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta.

Kyse on virkamiesneuvotteluista, joissa Niinistön mukaan ei tähän astikaan ole juuri edistystä saavutettu.

”Olen edelleen vakuuttunut siitä, että ratkaisu on presidentti Erdoganin päässä”, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa Kiovassa. Presidentti oli tiistaina vierailulla Ukrainassa, jossa hän tapasi muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, että Ruotsin ei tarvitse odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle. Suomi ja Ruotsi ovat linjanneet, että ne hakeutuvat Natoon yhdessä.

Niinistö sanoi uskovansa, että tilanne Nato-jäsenyyden ratifioimisen suhteen voi edistyä Turkin vaalien jälkeen.

”Mukailen [ulkoministeri] Pekka Haaviston lausuntoa: on pidettävä katse pallossa ja huolehdittava, ettei itse päädy pelivälineeksi. Meidän on pidettävä pää kylmänä ja odotettava Turkin vaaleja”, hän sanoi.

”En ole ollutkaan toivoton”, vastasi Niinistö kysymykseen siitä, onko hän vielä toiveikas prosessin etenemisen suhteen.

Niinistö antoi Kiovan-vierailunsa yhteydessä lyhyen alustuksen Taras Ševtšenkon yliopiston opiskelijoille. Niinistö vastasi opiskelijan kysymykseen, että Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet jäsenyyttä yhdessä eikä tilanne ole muuttunut.

Lue lisää: Presidentti Niinistö Kiovassa – Zelenskyi: ”On väistämätöntä, että Venäjä häviää”

Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Turkki on suuttunut Ruotsissa viime aikoina järjestetyistä mielenosoituksista.

Lauantaina Tukholmassa islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. Aiemmin kurdiaktivistit roikottivat Erdoğania esittävää nukkea jaloista kaupungintalon edustalla Tukholmassa.

Myös Haavisto sanoi tiistaina, ettei usko Turkin hyväksyvän Suomen Nato-jäsenyyttä ennen toukokuisia vaalejaan.

Haavisto arvioi, että Turkin, Suomen ja Ruotsin kolmikantaisiin neuvotteluihin todennäköisesti tulee nyt muutaman viikon tauko.

Lue lisää: Turkkilaismedia: Turkki perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa

Lue lisää: Puolustusministeri Savola ja puolustus­valio­kunnan Häkkänen: Nato-jäsenyyksissä on edettävä Ruotsin kanssa yhtä aikaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat