Kuntatyönantajat syyttää EK:ta ”tuomittavista vaikutus­yrityksistä” ja ”parjaus­kampanjasta”

Työnantajaleirin kiistelyn taustalla on kunta-alan viime kesänä solmittu sopimus, joka tuo kuntien työntekijöille automaattisesti vientialoja suuremmat palkankorotukset.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen julkaisi tiistaina blogikirjoituksen, jossa hän arvosteli kovin sanoin yksityisen puolen työnantaja­järjestöjä.

24.1. 18:06

Kunta- ja hyvinvointialue­työnantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen syyttää Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta ja sen jäsenliittoja ”täysin tuomittavista vaikutus­yrityksistä” ja ”mauttomasta parjauskampanjasta”.

Työnantajajärjestöjen välit tulehtuivat viime kesänä KT:n tekemän sopimuksen vuoksi. Sopimus tuo kuntien työntekijöille automaattisesti korkeammat sopimuskorotukset palkkoihin kuin vientialojen työntekijät saavat.

Yksityisen sektorin työnantajia edustava EK on arvostellut kuntapuolen sopimusta haitalliseksi ja vaaralliseksi. EK:n mielestä Suomella ei ole varaa sopimukseen, joka kasvattaa julkisia menoja ja voi johtaa palkkojen nousukierteeseen.

Jalonen kirjoittaa tiistaina julkaistussa blogikirjoituksessaan, että EK:n jäsenliitot yrittivät saada KT:n ylintä valtaa käyttävän valtuuskunnan hylkäämään ehdotetun sopimuksen.

”Etelärannan eräät tahot menivät jopa niin pitkälle, että ne yrittivät vaikuttaa KT:n valtuuskunnan jäseniin, jotta nämä eivät hyväksyisi sovittelulautakunnan sovinto­ehdotusta. Tällaiset vaikutusyritykset ovat täysin tuomittavia”, Jalonen kirjoittaa.

11-henkisen valtuuskunnan jäsenet ovat eri puolueiden edustajia, jotka toimivat kaupunkien ja kuntien johtotehtävissä.

Jalonen ei kysyttäessä osaa sanoa varmasti, mitkä työnantajaliitot väitettyjä vaikuttamisyrityksiä harjoittivat. Hän sanoo HS:lle epäilevänsä, että yksi niistä oli EK:n vaikutusvaltaisin jäsenliitto eli Teknologiateollisuus.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi kertoo lähettäneensä viime toukokuussa kollegalleen viestin, jonka tämä on välittänyt yhdelle KT:n valtuuskunnan jäsenelle. Viestissä sanottiin, että palkankorotusautomaatin luominen kuntapuolelle vaikeuttaisi merkittävästi yksityisen puolen sopimus­neuvotteluja.

Ruohoniemen mielestä kyse oli tavanomaisesta näkemysten vaihtamisesta eikä asiattomasta vaikutusyrityksestä.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen (sd) sanoo, että yksityisen puolen työnantajaliittojen vaikutusyritykset nousivat esille valtuuskunnan kokouksessa viime vuonna.

Lievosen mukaan häneen ei yritetty vaikuttaa, mutta useisiin valtuuskunnan jäseniin yritettiin.

Myöskään Lievonen ei osaa yksilöidä, mitkä EK:n liitot väitettyjä vaikutusyrityksiä harjoittivat ja keihin valtuuskunnan jäseniin ne kohdistuivat.

Markku Jalonen ei säästele sanojaan myöskään arvostellessaan EK:n viestintää. Kattojärjestön syksyllä käynnistämää ”Hyvä yritys” -viestintäkampanjaa Jalonen pitää "parjaus­kampanjana”, kuittina julkisen sektorin työntekijöille.

EK:n mainoksissa jäljiteltiin tunnettujen yrityksien vanhoja mainoslauseita.

”Mauton ja vastakkainasettelua lietsova kampanja kertoi muun muassa sairaan­hoitajille, lähihoitajille, lääkäreille, ensihoitajille, opettajille, sosiaalityöntekijöille, varhaiskasvatuksen ammattilaisille, palomiehille, poliiseille, sotilaille, rajavartijoille ja muulle julkisen sektorin henkilöstölle ja työnantajille, kuinka ’meidän äiti tekee teidän työt’”, Jalonen kirjoittaa.

Jyri Häkämies

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo olevansa pettynyt Jalosen lausuntoihin.

”Kampanjan keskeinen sisältö oli, että jotta voimme säilyttää kaikki arvostamamme julkiset palvelut, kuten koulutus- ja terveyspalvelut, tarvitsemme myös yksityistä sektoria. Sääli, ettei hän sitä ymmärtänyt.”

Jalonen kritisoi EK:ta myös siitä, että se on yksipuolisesti hylännyt keskitetyt työmarkkinaratkaisut mutta pyrkii kuitenkin voimakkaasti koordinoimaan liitto- ja toimialakohtaisia työmarkkinasopimuksia.

Tämä tekee Jalosen näkemyksen mukaan nykyisestä työmarkkinamallista keskitettyjä ratkaisuja jäykemmän.

Häkämiehen mukaan EK on perustellut ”lukemattomia kertoja”, miksi keskitetyt työmarkkinaratkaisut eivät sovi nykyaikaan.

”Kiistatta tämä kunta-alan palkkamalli oli EK:n jäsenliittojen mielestä äärimmäisen vahingollinen, joten olisikohan tässä nyt tällaisesta pienestä purkauksesta kyse”, Häkämies arvioi Jalosen lausuntoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat