Niinistö Kiovassa: Kylmä sota muistetaan kovana aikana, mutta edes joistain asioista suur­vallat pystyivät silloin sopimaan – katso koko tiedotustilaisuus

Vierailullaan Ukrainassa presidentti Sauli Niinistö tapasi presidentti Zelenskyin ja tutustui sodan tuhoihin.

24.1. 18:59 | Päivitetty 24.1. 19:45

Presidentti Sauli Niinistö vertasi tiistaina Ukrainan-vierailullaan maailman tilaa kylmään sotaan ja totesi, että ainakin yhdessä suhteessa nykyinen tilanne on vielä tuotakin aikaa vaikeampi.

”Moni muistelee kylmän sodan aikaa kovana aikana”, hän sanoi.

”Täytyy kuitenkin muistaa, että kylmän sodan aikana Etykistä lähtien kyettiin tekemään Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välillä myös sopimuksia siitä, miten käyttäydytään tietyissä perustavaa laatua olevissa kysymyksissä. Sellaista sopimuspohjaa nyt ei ole olemassa”, hän sanoi.

Tämän vuoksi hänestä suurvaltojen keskustelulla on merkitystä. Hän nosti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin syksyisen tapaamisen esiin positiivisena merkkinä.

Niinistö oli tiistaina vierailulla Ukrainassa, jossa hän tapasi muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Niinistön mukaan Zelenskyi oli korostanut tarvetta konferenssille, jossa olisi mukana laajalti maailman maita tai ainakin Yhdysvallat, Intia ja Kiina. Siinä keskusteltaisiin, voidaanko maailmaan saada mitään pysyvämpää rauhan takaamisjärjestelmää.

Tällä hetkellä sen virkaa pyrkii toimittamaan YK, mutta sotia käydään silti.

”Ne ovat vaikeita kysymyksiä. Voi olla, että siinä ei kovin pikaisesti eteenpäin pääse. Mutta sellaista keskustelua maailma muutenkin kaipaisi, että pystyttäisiin saman pöydän ääressä miettimään laajemmin asioita”, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi keskustelleensa Zelenskyin kanssa myös tämän laatimasta kymmenkohtaisesta rauhansuunnitelmasta.

”Niin kipeästi kaivattua asiaa kuin rauha ei täällä olekaan. Mutta siitä ei ole kovin paljon viitteitä tällä hetkellä”, Niinistö sanoi.

”Ikävä kyllä tilanne eskaloituu päinvastaiseen suuntaan, sota sen kuin kiihtyy.”

Lue lisää: Niinistön rauhanpuheet hätkähdyttivät Kiovassa

Lue lisää: Presidentti Niinistö Kiovassa – Zelenskyi: ”On väistämätöntä, että Venäjä häviää”

Niinistö aloitti vierailun aamulla tutustumalla viime kevään taisteluiden ja Venäjän ohjusiskujen tuhoihin Borodjankassa noin 40 kilometrin päässä Kiovasta. Hän tapasi taisteluihin osallistuneita sotilaita ja sai aluepuolustusjoukoilta lahjaksi venäläisen ammuslaatikon kanteen maalatun ikonin.

Niinistö vieraili myös Butšassa, missä Venäjän joukot syyllistyivät keväällä raakoihin siviilien murhiin ja raiskauksiin.

Lisäksi hän piti pienen alustuksen Taras Ševtšenkon yliopistossa Kiovassa.

Kyseessä on Niinistön ensimmäinen vierailu Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Niinistö on aiemmin tavannut Zelenskyin Kiovassa elokuussa 2019.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat