Haavisto: Jos yhteinen ratkaisu Leopard-vaunuista syntyy, Suomi harkitsee parasta tapaa osallistua

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee keskiviikon aikana sekä Tallinnassa että Riiassa.

25.1. 10:46 | Päivitetty 25.1. 11:56

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) käy keskiviikkona Baltiassa keskusteluja Suomen Nato-prosessista ja Venäjän käymästä hyökkäyssodasta Ukrainassa. Haavisto vierailee päivän aikana sekä Virossa että Latviassa.

Haavisto kävi Riiassa keskusteluja Latvian presidentti Egils Levitsin ja ulkoministeri Edgars Rinkēvičsin kanssa.

Haaviston ja Rinkēvičsin tiedotustilaisuudessa Haavistolta kysyttiin, aikooko Suomi lähettää Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Haavisto toisti jo aiemmin kertomansa.

”Meillä on Leopardeja Suomessakin, ja olemme todenneet, että jos on yhteinen paketti – nyt toivottavasti Saksasta tulee osa sitä pakettia – olemme valmiita osallistumaan tavalla tai toisella”, Haavisto sanoi.

Leopardien vieminen merkitsisi myös tarvetta esimerkiksi kouluttamiselle. Haaviston mukaan Suomi tulee harkitsemaan, mikä on paras tapa osallistua, kun pakettiratkaisu on valmis.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi tiistaina, että maan liittokansleri Olaf Scholz on hyväksynyt Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämisen Ukrainaan ja antaa myös muille maille luvan Leopardien toimittamiseen. Tietoa ei ole vielä vahvistettu.

Haavisto sanoi tiistaina yhdysvaltalaiselle CNN:lle pitävänsä tietoa erittäin hyvänä uutisena.

Lue lisää: Der Spiegel: Saksa lähettää Leopard-taistelu­panssari­vaunuja Ukrainaan

Haavisto korosti, että Suomi lisäsi viime viikolla antamaansa aseapua Ukrainaan tuntuvasti. Puolustusministeriö ilmoitti kahdennentoista puolustustarvikepaketin arvon olevan yli 400 miljoonaa euroa.

Haavisto totesi, että Suomi ei turvallisuussyistä avaa pakettien sisältöä tarkemmin.

”Mutta voin sanoa, että se oli Ukrainan toiveisiin perustuvaa raskasta aseistusta.”

Haavisto tapaa myöhemmin keskiviikkona Tallinnassa Viron presidentin Alar Karisin sekä ulkoministeri Urmas Reinsalun.

Ajatushautomo Kiel Institute for the World Economyn mukaan Viro ja Latvia ovat bruttokansantuotteeseen suhteutettuna suurimpia avunantajia Ukrainalle.

Rinkēvičs ja Haavisto keskustelivat Ukrainan tilanteen lisäksi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten tilanteesta. Viro ja Latvia ratifioivat Suomen Nato-jäsenyyden pikaisesti sen jälkeen, kun Suomesta tuli Naton tarkkailijajäsen viime heinäkuussa.

Ruotsissa viime aikoina järjestetyt mielenosoitukset ovat saaneet Turkin ottamaan lisää pesäeroa Nato-jäsenyyksien ratifiointiin.

Viikonloppuna Tukholmassa pidettiin mielenosoitus, jossa äärioikeistopoliitikko poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin lähellä Turkin suurlähetystöä. Turkki oli etukäteen vaatinut Ruotsia kieltämään mielenosoituksen pitämisen.

Latvian ulkoministeri Rinkēvičs korosti, että Ruotsin tapahtumista täytyy selvittää, kuka tai ketkä ovat niiden takana. Hän nosti esiin mahdollisuuden tahallisesta Naton laajentumisen vastustamisesta.

”Ovatko ne vain joitakin yksityishenkilöitä vai ehkä kolmansia maita, jotka toimivat Naton laajentumista vastaan? Aika näyttää”, Rinkēvičs sanoi.

Haavisto toisti keskiviikon tilaisuudessa aiemman arvionsa siitä, että Ruotsin tapahtumien vuoksi Nato-prosessiin on nyt tullut vähintäänkin muutamien viikkojen lykkäys eikä jäsenyys toteudu ainakaan ennen Turkin toukokuun puolivälin vaaleja.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat