Vammaispalvelulaki etenee eduskunnassa

Sote-valiokunta esittää lakiin useita muutoksia, kirjoittaa Sdp:n Ilmari Nurminen Twitterissä.

Ilmari Nurminen (sd).

25.1. 11:32 | Päivitetty 26.1. 18:43

Vammaispalvelulaki etenee eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä, joka etenee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Sote-valiokunnan jäsen Ilmari Nurminen (sd) kirjoittaa Twitterissä, että valiokunta teki esitykseen useita muutoksia.

Nurminen kirjoitti, että kehitysvammaisten asemaa uudessa lainsäädännössä turvataan vahvistamalla erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärä.

Tuntimäärää nostetaan aluksi 20 tuntiin vuoden 2025 alusta ja vuodesta 2026 alkaen tuntimäärä nostetaan 30 tuntiin kuukaudessa.

Lisäksi Nurmisen mukaan valiokunta esittää, että lasten aamu- ja iltapäivätoiminta säädetään maksuttomaksi. Lisäksi kodin ulkopuolella asumisen asiakasmaksun enimmäismäärää laskettaisiin merkittävästi, Nurminen kirjoittaa.

Nurmisen mukaan valiokunta poisti myös ikääntymisrajauksen, eli yli 65-vuotiaita ei ole rajattu vammaispalvelulain tarjoamien palvelujen ulkopuolelle. Myös perustuslakivaliokunta oli vaatinut sen poistamista.

Perustuslakivaliokunta on jo kertaalleen käsitellyt lakia. Se löysi laista useita korjattavia kohtia, joita sote-valiokunta on siis nyt korjannut.

Valiokunnan mukaan alkuperäinen esitys oli kirjoitettu niin epämääräisesti, etteivät esimerkiksi tarjottavat palvelut ja se, ketkä niihin ovat oikeutettuja, käy yksi­selitteisesti ilmi.

Lisäksi perustuslakivaliokunta vaati, että hengityshalvauspotilaiden hoidon tulee jatkossakin olla maksutonta, toisin kuin hallituksen esityksessä ehdotetaan.

Lue lisää: Uudistus toisi palveluja monille, jotka eivät niitä nyt saa – Lain kohtalosta päätetään pian

Oikaisu 26.1. klo 18.22: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärä nostetaan 30 tuntiin kuukaudessa, ei viikossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat