Suomen Nato-tie viivästyi jälleen – Näin tapahtumat etenivät

Turkin ja Ruotsin välit viilenivät jo aiemmin tammikuussa. Tällä viikolla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti, ettei Ruotsin pidä odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen. Kokosimme viime päivien käänteet, joiden seurauksena Suomen Nato-jäsenyys näyttää viivästyvän edelleen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Suomen presidentti Sauli Niinistö puhuivat puhelimitse torstaina. Kuva on viime kesältä.

28.1. 12:27 | Päivitetty 28.1. 12:39

Kuluneella viikolla kävi selväksi, että Suomi ja Ruotsi joutuvat odottamaan vielä pitkään ennen pääsyään sotilasliitto Naton jäseniksi.

Ne jättivät hakemuksen jo toukokuussa ja pääsivät tarkkailijajäseniksi heinäkuussa. Täysjäsenyys vaatii kuitenkin vaatii kaikkien Naton jäsenten hyväksynnän, ja hakemukset jumittavat kahdessa Naton jäsenmaassa. Unkari on sanonut aloittavansa niiden käsittelyn helmikuussa, mutta Turkki ei ole luvannut mitään.

Päinvastoin: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti maanantaina, ettei Ruotsin pidä odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle. Suomen linja on ollut, että se pyrkii Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

HS kokosi yhteen viimeaikaiset käänteet.

Erdoğania muistuttavan nuken roikottaminen Tukholmassa sai Turkin perumaan vierailun

Turkin ja Ruotsin välit viilenivät jo aiemmin tammikuussa sen jälkeen, kun aktivistit ripustivat Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania muistuttavan nuken jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle.

Tapauksen jälkeen Turkki muun muassa perui eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk) ja Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin Turkin-matkan.

Koraanin polttaminen Tukholmassa aiheutti Ruotsin-vastaisia mielenosoituksia Turkissa

Viime lauantaina Tukholmassa järjestettiin jälleen mielenosoitus, josta Turkki suuttui.

Islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella ja puheessaan vastusti islamia ja Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa.

Ruotsin poliisi salli mielenosoituksen järjestämisen Turkin vastustuksesta huolimatta. Lauantaina kerrottiin, että Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin tälle viikolle suunniteltu vierailu Turkkiin peruuntui.

Vastaavasti Turkissa alkoivat levitä Ruotsin-vastaiset mielenosoitukset. Mielenosoittajat esimerkiksi polttivat ja tallasivat Ruotsin lipun Istanbulissa.

Erdoğan: Jumalanpilkkaajat eivät voi odottaa Turkin tukea Nato-jäsenyydelle

Turkin presidentti Erdoğan ilmoitti maanantai-iltana, ettei Ruotsin pidä odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle.

”Ne, jotka sallivat tällaisen jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukeamme Nato-jäsenyydelleen”, Erdoğan sanoi puheessaan viitaten Koraanin polttamiseen.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) puhui maanantaina puhelimitse Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun kanssa. Haavisto luonnehti toimittajille Koraanin polttamista ”onnettomaksi tapahtumaksi”, jota ei olisi tarvittu.

Haaviston väläytys Suomen hakeutumisesta Natoon ilman Ruotsia nosti kohun

Ruotsin-vastaiset mielenosoitukset jatkoivat leviämistään useissa muslimimaissa, Turkin lisäksi esimerkiksi Pakistanissa ja Afganistanissa. Tiistain aikana esimerkiksi Ruotsin Ankaran-suurlähetystö suljettiin mielenosoitusten vuoksi.

Ulkoministeri Haavisto antoi Ylen aamussa haastattelun, joka nousi Suomen lisäksi suureksi uutiseksi Ruotsissa. Haaviston tulkittiin avanneen mahdollisuutta sille, että Suomi etenisi Naton jäseneksi ilman Ruotsia.

Tiistain aikana Haavisto tarkensi sanojaan ja painotti, että Suomen linja ei ole muuttunut. Myös esimerkiksi puolustusministeri Mikko Savola (kesk) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) totesivat samoin.

Lue lisää: Ulkoministerin puheista nousi kohu – Näin Haavisto tarkalleen sanoi

Haavisto kertoi puhuneensa tiistaina myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Tämänkin viesti oli ollut, että Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen jäsenyys on yhä myös Naton ehdoton prioriteetti.

Ruotsi: ”Tilanne on hyvin vakava”

Tiistaina myös kerrottiin, että Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmenväliset neuvottelut ovat toistaiseksi tauolla. Haavisto arvioi, että ratifiointeja ei ole odotettavissa ennen Turkin toukokuisia vaaleja.

Tiistaina illalla Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, ulkoministeri Tobias Billström ja puolustus­ministeri Pål Jonson pitivät ylimääräisen Nato-tiedotustilaisuuden.

Kristersson sanoi, että mikään ei ole nyt niin tärkeää Ruotsin kansalliselle turvallisuudelle kuin se, että Ruotsi pääsee Suomen kanssa Naton jäseneksi.

”Haluan, että otamme tämän nyt vakavasti. Tilanne on hyvin vakava”, hän sanoi.

Haavisto kiisti varasuunnitelmat Natoon hakeutumisesta ilman Ruotsia

Ulkoministeri Haavisto vieraili keskiviikkona Virossa ja Latviassa. Matkallaan hän kiisti minkäänlaiset varasuunnitelmat siitä, että Suomi etenisi Natoon ilman Ruotsia.

Keskiviikkona selvisi myös, että Koraanin polttanut Rasmus Paludan sai mielenilmaukseensa apua ruotsalaiselta toimittajalta, joka on tehnyt yhteistyötä myös venäläisen propagandakanava RT:n tytäryhtiön kanssa.

Presidentti Niinistö aikoo keskustella Erdoğanin kanssa kuin ”mies miehelle”, jos edistystä ei tapahdu ennen Nato-huippukokousta

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien arvioinnista toisistaan erillään ei ole käyty keskustelua, vahvisti vielä Turkin ulkoministeri Çavuşoğlu torstaina. Hän sanoi lisäksi, että Tukholman mielenosoituksen vuoksi Suomen, Ruotsin ja Turkin yhteiset Nato-neuvottelut ovat ”merkityksettömiä”.

Suomen presidentti Sauli Niinistö kertoi keskustelleensa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa puhelimitse.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili tällä viikolla Kiovassa, Ukrainassa.

Illalla Niinistö oli vieraana Ylen A-talk-ohjelmassa. Hän sanoi pysytelleensä etäällä Nato-keskustelusta, jottei syntyisi kuvaa, että Suomi olisi ”anelemassa” jäsenyyttä.

Presidentti antoi kuitenkin ymmärtää, että ennen Vilnan heinäkuista Nato-huippukokousta täytyy tapahtua edistystä ratifioinnissa.

”Ellei liikettä tapahdu, niin täytyy käydä sellainen vakava keskustelu mies miehelle”, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Turkki: Suomen ja Ruotsin Nato-neuvottelut ”merkityksettömät” – Niinistö väläytti keskustelua ”mies miehelle”

Turkki kutsui Tanskan suurlähettikään puhutteluun

Turkki kutsui Tanskan suurlähettilään Ankarassa puhutteluun ”Koraania vastaan tehtyjen hyökkäysten” takia, kertoivat nimettömät lähteet Turkin ulkoministeriöstä tanskalaiselle uutistoimisto Ritzaulle.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Tutkijat, asiantuntijat ja toimittajat ovat analysoineet tilannetta pitkin viikkoa.

HS:n Nato-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen muistutti sunnuntaina, että Ruotsin ja Turkin väleissä lienee lopulta kyse kuitenkin vain yhdestä Nato-palapelin palasta.

Lue lisää: Ruotsin ja Turkin välit äityivät uuteen kriisiin – Nato-palapelissä se lienee silti vain yksi pala

Ulkopoliittisen instituutin Turkin politiikkaan erikoistunut tutkija Toni Alaranta arvioi maanantaina Turkin sisäpoliittista tilannetta. Hänestä Erdoğan pelaa itselleen vaalivoittoa kaikin keinoin.

Lue lisää: Erdoğan yrittää nyt pelata itselleen vaalivoittoa kaikin keinoin, arvioi asiantuntija

HS:n pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhanen kirjoitti tiistaina, että Pekka Haavisto puhui varomattomasti, mutta teki suomalaisille palveluksen tekemällä Suomen liikkumatilan rajat kansalaistenkin näkyville.

Lue lisää: Haavisto puhui varomattomasti, mutta teki suomalaisille palveluksen

Suomen Nato-hakemuksen tilannetta analysoivat keskiviikkona tutkija Charly Salonius-Pasternak ja tutkimusjohtaja Hanna Ojanen.

Lue lisää: Tutkija: Jos Turkki ratifioisi vain Suomen jäsenyyden, edessä voisi olla sisä­poliittinen ongelma ja kunnon riita

HS:n kulttuuritoimittaja Vesa Sirén kysyi, onko Turkin luoman paineen myötä jälleen uhkana ”hyssyttelyn kierre”.

Lue lisää: Turkki lyö painetta Suomelle ja Ruotsille: Onko hyssyttelyn kierre jälleen uhkana?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat