Keskusta ehdottaa rautateiden rakentamista pohjoisen Norjan satamiin

Keskusta julkisti perjantaina vaaliohjelmansa.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (vasemmalla), Eemeli Valli (keskellä) ja kansanedustaja Markus Lohi tervehtivät laivaan saapuvaa puolueväkeä ennen keskustan vaaliristeilyä Helsingissä perjantaina. Keskusta aloitti eduskuntavaalien vaalikampanjansa tänään vaaliristeilyllä.

27.1. 17:15

Keskusta sitoutuu laittamaan valtiontalouden kuntoon kahden seuraavan vaalikauden aikana, kuten valtiovarainministeriö on ehdottanut.

Puolue aikoo myös tukea perheitä, vahvistaa lähipalveluita ja pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan. ”Hyvinvointiyhteiskunnan paras pelastaja on työ”, sanoi puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko perjantaina.

Keskusta julkaisi vaaliohjelmansa perjantaina. Aiemmin vaaliohjelmansa ovat julkaisseet Rkp sekä kristillisdemokraatit.

Eduskuntavaalit pidetään 2. huhtikuuta. Käymme läpi keskustan ohjelman seitsemän kysymyksen kautta.

Millaista Suomea puolue tavoittelee?

Keskusta tavoittelee Suomea, jossa jokainen työikäinen ja työkykyinen tekee työtä. ”Sivustaseuraajia tai vapaalipulla kulkijoita ei oikein voisi enää olla”, kuten puheenjohtaja Saarikko asian ilmaisi. Keskustan Suomessa koko maassa on ”hyvän elämän eväitä”.

Minkä pitää muuttua?

Puolueen mielestä Suomen tulevaisuuden suuri kysymys on ”sopeutuminen vanhenevaksi kansakunnaksi”.

Tätä tukemaan puolue haluaa Suomeen lisää lapsia. Perheitä tukeakseen keskusta lupaa korottaa lapsilisää 200 eurolla vuodessa. Se vaatii myös, että perheiden olisi saatava kotiapua nykyistä helpommin esimerkiksi neuvoloiden ja päiväkotien kautta.

Keskusta haluaa pidentää työuria. Työttömyysturvaa puolue haluaa uudistaa ”radikaalisti”, niin että tuki ulottuisi kaikille ja kannustaisi myös työn vastaanottamiseen. Työperäistä maahanmuuttoa keskusta lisäisi 15 000 tulijalla vuodessa.

Puolue vaatii myös peruskoulun ”pelastamista” ja työrauhan palauttamista. Sen mukaan ”on arvioitava rohkeasti, missä peruskoulu on onnistunut ja missä on menty pieleen”.

Inkluusion keskusta panisi jäihin, jos sille ei ole resursseja. Inkluusiolla tarkoitetaan opetusta, jossa tuen tarpeessa oleva oppilas opiskelee lähtökohtaisesti samassa luokassa kuin muutkin oppilaat.

Miten muutos tehdään?

Keskusta sitoutuu valtiontalouden kuntoon laittamiseen kahden seuraavan vaalikauden aikana etupainotteisesti. ”Siitä tulee kova urakka”, Saarikko sanoi perjantaina.

Talousremontti tarkoittaa menoleikkauksia. ”Keskusta on puolue, joka tarjoaa välittämistä ilman holhoavaa vasemmistolaisuutta ja hyvää taloudenpitoa ilman kovaa oikeistolaisuutta”, puheenjohtaja Saarikko määritteli.

Eurooppalaista yhteisvelkaa puolue ei halua. Toisaalta keskusta puolustelee aiempaa velanottoa välttämättömyytenä, jolla Suomi on selvinnyt yli viime aikojen kriiseistä.

Ruoantuotannossa keskusta esittää kilpailulainsäädännön ja elintarvikemarkkinalain uudistamista reilumman markkinan aikaansaamiseksi.

Puolueen konkreettisiin tavoitteisiin kuuluu omaishoitajien palkkioiden korottaminen. Puolue on myös valmis luopumaan Veikkauksen rahapelimonopolista. Tilalle voisi tulla lisenssimalli.

Mikä on kallein lupaus?

Keskustan kenties kalleimmat lupaukset liittyvät erilaisiin menolisäyksiin sekä uusiin rakennushankkeisiin. Huoltovarmuutta puolue varmistaisi konkreettisesti rakentamalla rautatieyhteyksiä Norjan pohjoisiin satamiin. Väylähankkeissa keskusta painottaa muuten nykyteiden ja ratojen kunnossapitoa. Se ei ole valmis uusiin miljardihankkeisiin, mikä lienee viittaus suurnopeusjuniin.

Mistä rahat otetaan?

Keskusta lupaa tehostaa sekä valtion että hyvinvointialueiden taloutta, vahvistaa työllisyyttä ja myös korottaa veroja. Yrittäjien tai työn verotuksen kiristämistä puolue ei aio tukea. Työeläkeyhtiöille keskusta on valmis sallimaan entistä suurempien sijoitustuottojen tavoittelun, mikä samalla tarkoittaa tietenkin myös suurempia riskejä.

Mikä on puolueen yllättävin avaus?

Puolue visioi digitaalista alustaa, jossa tyhjilleen jääneiden kiinteistöjen omistajat ja maallemuutosta kiinnostuneet voisivat kohdata.

Mikä on ohjelman runollisin virke?

”Kun kodeissa voidaan hyvin, Suomi voi hyvin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat