Puolustus­valiokunnan Häkkänen: Leopard-päätös ”ratkaiseva”, tulee jäämään historiaan

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) uskoo, että Leopard-taistelupanssarivaunut saadaan Ukrainaan ”tämän vuoden aikana”.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kesk)

25.1. 15:57

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok) mukaan Saksan tekemä päätös Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan tulee jäämään historiaan.

”Todennäköisesti, kun historiaa kymmenen vuoden päästä kirjoitetaan, tämä päätös tulee olemaan yksi keskeisimpiä päätöksiä aseavussa.”

Häkkäsen mukaan sodassa on menossa ”kolmas vaihe”, joka muistuttaa asemasotaa.

”Venäjä on linnoittautunut vahvasti idässä, ja Ukrainan asevoimien komentaja ilmoitti jo syyskuussa, että homma ei etene ilman maasodankäynnin tulivoimaa”, Häkkänen kertoi toimittajille keskiviikkona eduskunnassa.

”Siellä ei auta raketinheitin, jos ei ole taistelupanssarivaunuja, joilla saadaan venäläisten taisteluhaudat ja linnoitukset tuhottua”, hän jatkoi.

Häkkäsen mukaan Saksan Leopard-päätös ei vielä tarkoita, että Saksa olisi ottanut Ukrainan auttamisessa ”kaivattua johtajuutta”, koska päätös syntyi ulkopuolisen paineen alla.

Hän uskoo, että varsinaisia taistelupanssarivaunuja voivat toimittaa runsaammin ne Euroopan maat, joilla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Häkkänen mainitsee, että varsinkin kouluttamisessa Suomella olisi paljon annettavaa.

Suomen maanpuolustus perustuu asevelvollisuuteen ja ”maallikkojen” opettamiseen. Tätä erityistä koulutusosaamista on Häkkäsen mukaan myös taistelupanssarivaunujen käytössä.

”Koulutusjärjestelmämme on Euroopan kärkeä.”

Keväästä on ennakoitu sodan kannalta olennaista aikaa. Häkkänen arvioi, että Leopard-vaunuja tuskin saadaan Ukrainaan riittävän koulutuksen ja huollon kera vielä kevääksi.

Hän kuitenkin uskoo Ukrainan saavan toimivat taistelupanssarivaunujoukot ”tämän vuoden aikana”.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) kertoi toimittajille keskiviikkona eduskunnassa, että nyt alkaa Euroopan tasolla koordinointi, jossa päätetään kunkin maan roolista Leopard-avussa.

Lue lisää: Suomi osallistuu Leopard-hankkeeseen, mutta panos ei voi olla ”kovin iso”, sanoo puolustusministeri

Häkkäsen mukaan päätöksiä pitäisi saada aikaan pikemmin viikoissa kuin kuukausissa.

”Kun tässä on kuukausia keskusteltu taistelupanssarivaunuista, ei voi olla, että Suomessa tätä alettaisiin vasta nyt pohtimaan. Ihan varmasti puolustusvoimissa on tätä jo valmiiksi pohdittu.”

Ukraina tarvitsisi taistelupanssarivaunuja Häkkäsen mukaan kahdestasadasta kolmeensataan. Siihen lukuun tuskin ainakaan heti päästään.

”Tärkeää on kuitenkin, että Saksa sai nyt päänavauksen tehtyä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat