Suomi myönsi uuden puolustus­tarvikkeiden vienti­luvan Turkkiin – ”Turkki on Suomen tuleva liittolainen”

Vasemmistoliiton mielestä suojausteräksen vientilupaa Turkkiin ei olisi pitänyt myöntää.

Puolustusministeri Mikko Savola on myöntänyt uuden puolustustarvikkeen vientiluvan Turkkiin.

25.1. 15:03 | Päivitetty 25.1. 16:33

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) on tiistaina myöntänyt vientiluvan ajoneuvojen suojaukseen käytettävälle suojausteräkselle Turkkiin.

Asian vahvistaa HS:lle neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen puolustusministeriöstä. Pitkäsen mukaan asiaan ei tarvita valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä vaan tämän­kaltaisessa vientiluvassa riittää ministerin tekemä päätös.

Turkki on vaatinut, että Suomi luopuu puolustustarvikkeiden vientirajoituksista maahan. Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Puolustusministeri Savola kommentoi asiaa HS:lle avustajansa kautta tekstiviestitse.

”Tämä on puolustusministerin toimivallassa oleva päätös, josta ulkoministeriö on tehnyt ulko- ja turvallisuuspoliittisen arvion. Tuo arvio oli myönteinen”, Savola kirjoittaa.

”Turkki on Suomen tuleva liittolainen, ja myös tämä seikka on otettu kokonaisarviossa huomioon.”

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Vientilupa on myönnetty Miilux-yhtiölle, jonka vientilupahakemuksen Turkkiin Suomi on hylännyt marraskuussa 2021.

Suomi ja Ruotsi tiukensivat linjaansa vientilupiin syksyllä 2019. Maat päättivät EU-rintamassa päättivät olla myöntämättä Turkkiin uusia lupia sen hyökättyä Pohjois-Syyriaan. Tämän jälkeen on hylätty kaksi Turkkia koskevaa vientilupahakemusta.

Suomesta on tähän asti ollut voimassa kaksi puolustustarvikkeiden vientilupaa Turkkiin. Niistä tuoreempi on myönnetty toukokuussa 2022. Kyseessä olivat Patrian panssaroitujen pyöräajoneuvojen teknologia ja piirustukset.

Lisäksi voimassa on Robonic-yhtiölle syyskuussa 2019 myönnetty lupa maalilennokkien lähetysalustojen vientiin. Maalilennokeilla harjoitellaan ilmapuolustusjärjestelmien käyttöä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson arvostelee tuoretta päätöstä viestipalvelu Twitterissä.

Anderssonin mukaan asiaa ei ole käsitelty hallituksen kesken.

”Vasemmistoliitto ei kannata puolustusmateriaalin viemistä sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Mielestämme Suomen ei tulisi myöntää suojausteräksen vientilupaa Turkkiin”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat