HS:n lähteet: Marin ja Saarikko kävivät jälleen läpi hallituksen pelisääntöjä

Marin ja Saarikko sivusivat myös kiistaa hoitojonorahoista, mutta HS:n tietojen mukaan uusia linjauksia tilaisuudessa ei tehty.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 19. tammikuuta 2023.

25.1. 17:14

HS:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko ovat keskustelleet hallituksen pelisäännöistä keskiviikkona.

HS:n eri hallituspuolueista saaman tiedon mukaan tilaisuudessa sivuttiin myös hallituksen ajankohtaista kiistaa lisätalousarviosta, vaikka se ei ollut tilaisuuden varsinainen aihe.

Rahaneuvotteluissa oli jo sopu lähellä tiistaina, mutta Sdp ilmoittikin haluavansa enemmän rahaa hoitojonoihin.

Lue lisää: Krista Kiurun vaatimukset hoito­jonorahoista jumittivat hallituksen neuvottelut kahden miljardin lisä­menoista

Marinin ja Saarikon neuvottelujen tarkasta sisällöstä ei ole tietoa, mutta HS:n tietojen mukaan uusia linjanvetoja tilaisuudessa ei tehty.

HS:n tietojen mukaan Marin oli tivannut Saarikolta, aikooko keskusta vielä rikkoa hallituksen pelisääntöjä.

Saarikko oli kuulema ilmaissut, ettei keskustalla ei ole mitään aikomusta rikkoa hallituksen sääntöjä. Hänen sanotaan myös kysyneen, aikooko Sdp yrittää rikkoa hallituksen etukäteen sovitun budjettikehyksen.

Marinin ja Saarikon tapaamisen jälkeen keskustan ministeriryhmällä oli kokous, jossa käytiin läpi muun muassa uusimpia käänteitä lisätalousarvioneuvotteluissa.

Marin ja Saarikko eivät vastanneet HS:n kommenttipyyntöön.

Tiettävästi molemmat heistä osallistuvat kello 16:n jälkeen hallituksen turvatiloissa järjestettävään iltakouluun, jonka aiheena on Nato-jäsenyyden valmistelujen eteneminen. Iltakouluun on kutsuttu hallituksen ministerit sekä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Nato-iltakoulu oli sovittu jo ennen Nato-neuvotteluissa ilmenneitä uusia ongelmia. Turkki perui tällä viikolla neuvotteluja Ruotsissa tehtyjen mielenilmausten takia.

Lue lisää: Turkkilaismedia: Turkki perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa

Marinin ja Saarikon pelisääntökeskustelulle tuli aihetta, kun keskustan kolme edustajaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa liittoutuivat viime viikon torstaina opposition kanssa hallituksen translakiesityksen kaatamiseksi.

Lue lisää: Näin keskusta vastaa Marinin syytökseen sääntöjen rikkomisesta

Joulukuussa Marin sanoi, että hallitus kaatuu, jos keskustalaiset vielä kerran jättävät puolustamatta hallituksen yhteisiä esityksiä. Viime viikolla Marin totesi, että keskustan edustajien toiminta ei ollut hallituksen pelisääntöjen mukaista. Hän ei silti kaatanut hallitustaan. Keskusta ilmoitti, että mitään kuritoimenpiteitä ei sote-valiokunnan keskustalaisille tule.

HS:n tietojen mukaan Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa viime viikon torstaina pohdittiin mahdollisuutta hallituksen kaatamiseen. Pääministeripuolueessa koetaan, ettei keskustan eduskuntaryhmä ole puheenjohtaja Annika Saarikon tai ryhmänjohtaja Eeva Kallin hallinnassa.

Sdp:ssä ollaan ollut huolestuneita, milloin keskustan eduskuntaryhmä tai osa siitä irtoaa uudelleen hallitusryhmästä.

Lue lisää: Marin saattoi itsensä tilanteeseen, jossa hänen olisi joko kaadettava hallitus tai syötävä sanansa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat