Puolustus­ministeriö arvostelee ehdotusta pää­ministerin uudesta neuvon­antajasta

Aiemmin ehdotukseen ovat suhtautuneet kielteisesti muun muassa tasavallan presidentin kanslia, Puolustusvoimien pääesikunta ja ulkoministeriö.

Pääministeri Sanna Marin (sd) eduskunnassa kesäkuussa.

2.2. 12:34

Puolustusministeriö suhtautuu kielteisesti pääministerille kaavailtuun uuteen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävään. Puolustusministeriön lausunto asetusehdotuksesta valmistui torstaina.

Uutta tehtävää on perusteltu ehdotuksessa muun muassa Nato-jäsenyydellä. Puolustusministeriö pitää toimivana nykyistä Nato-asioiden käsittelyä, jossa valmistelu tehdään puolustusministeriön ja ulkoministeriön johdolla.

Ministeriön mielestä Nato-prosessin tässä vaiheessa on liian aikaista tehdä sitovia organisaatiomuutoksia. Ministeriön mukaan Suomella ei vielä ole tarkempaa tietoa Nato-jäsenyyteen liittyvien tehtävien lukumäärästä ja resurssitarpeesta.

Valtioneuvoston kansliassa on valmisteltu virkaa pääministerin uudelle, turvallisuuspoliittiselle neuvonantajalle. Ehdotus on saanut kovaa arvostelua. Keskiviikkona pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, että neuvonantajan nimittämistä mahdollisesti lykätään.

Lue lisää: Marin: Pääministerin turvallisuus­neuvonantajan nimitystä ehkä lykätään

Puolustusministeriö arvostelee ehdotusta muun muassa siitä, että siinä ei selosteta uuden tehtävän sisältöä eikä arvioida sen vaikutuksia muiden ministeriöiden tehtäviin.

Ministeriö on huolissaan turvallisuuspoliittisen toimivallan jakautumisen epäselvyyksistä ja tilannekuvan hämärtymisestä, jos uudella yksilöllä ei olisi yhteyttä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan valmisteluun ja operatiiviseen toimintaan.

”Vaarana olisi lisäksi turvallisuuspoliittisen tilannekuvan pirstaloituminen”, ministeriö lausuu.

Ministeriön mukaan ehdotetut muutokset voisivat aiheuttaa epäselvyyttä turvallisuuspoliittisen toimivallan jakautumisessa.

”Puolustusministeriö korostaa, että ministeriöiden turvallisuuspoliittinen asiantuntemus on jo nykyisin pääministerin käytettävissä”, lausunnossa lisäksi todetaan.

Aiemmin ehdotukseen ovat suhtautuneet kielteisesti muun muassa tasavallan presidentin kanslia, Puolustusvoimien pääesikunta ja ulkoministeriö.

Esimerkiksi presidentinkanslian mukaan sekä ennenaikainen että ylimitoitettu. Ulkoministeriön mielestä ehdotus on poikkeava ja tarkoittaisi käytännössä vallan siirtoa ministeriöiltä lähemmäs pääministeriä.

Pääministeri Marin sanoi keskiviikkona pitävänsä perusteltuna sitä, että tuleva pääministeri arvioi, onko turvallisuusneuvonantajalle tarvetta.

”Itse ajattelisin, että on. Mutta on hyvin mahdollista, että aloitusta lykätään joka tapauksessa eteenpäin. En pidä erityisen tärkeänä tätä aikataulua, että se tulisi juuri tämän hallituksen kaudella voimaan. Tämä olisi tullut tulevalle pääministerille, ei minulle erityisesti”, Marin sanoi.

Eduskuntavaalit järjestetään 2. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat