Haavisto kiistää Nato-vara­suunnitelmat ilman Ruotsia

Pekka Haavisto ja Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu tuomitsivat koraanin Ruotsissa polttaneen mielenosoittajan provokaation.

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui yhteiseen lehdistötilaisuutensa Latvian ulkoministerin (ei kuvassa) kanssa Riiassa 25. tammikuuta.

25.1. 18:55

Tallinna

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) toi Baltiaan viestiä, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon yhdessä. Hän luottaa yhä siihen, että Turkki ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ennen sotilasliiton heinäkuista huippukokousta Vilnassa.

”Olemme yhä optimistisia siitä, että ennen Vilnan-kokousta sekä Suomen että Ruotsin jäsenyys on ratifioitu”, Haavisto sanoi lehdistötilaisuudessa Tallinnassa keskiviikkona.

Haavisto kiisti minkäänlaiset varasuunnitelmat ilman Ruotsia, vaikka hän väläytti mahdollisuutta tiistaina Ylen haastattelussa.

”On vain suunnitelma A”, Haavisto sanoi Tallinnassa.

Lue lisää: Ulkoministerin puheista nousi kohu – Näin Haavisto tarkalleen sanoi

Lue lisää: Puolustusministeri Savola ja puolustus­valio­kunnan Häkkänen: Nato-jäsenyyksissä on edettävä Ruotsin kanssa yhtä aikaa

Hallitus sai keskiviikon iltakoulussa tilannekatsauksen Suomen Nato-hakemuksen tilaan ja turvallisuuskysymyksiin.

Sdp:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman kommentoi HS:lle tilaisuuden sisältöä hyvin niukkasanaisesti, mutta valotti kuitenkin hieman sitä, mitä Natosta oli puhuttu.

”Ei uusia johtopäätöksiä Suomen osalta”, Lindtman totesi.

”Niin Suomen, Naton kuin varmasti Ruotsinkin intressissä on, että Suomi ja Ruotsi ratifioitaisiin [Naton jäseniksi] sekä yhtä jalkaa että mahdollisimman pikaisesti.”

Haavisto korosti Tallinnassa, että Suomi ja Ruotsi täyttävät Naton kriteerit ja että Euroopassa on sota.

”Itämeren alueen turvallisuustilanteen kannalta on hyvin tärkeää, että Suomi ja Ruotsi liittyvät yhdessä”, hän sanoi.

Haavisto ja Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu tuomitsivat tilaisuudessa koraanin Ruotsissa polttaneen mielenosoittajan provokaation ja puhuivat Turkin vitkuttelusta kieli keskellä suuta.

Turkki on pysäyttänyt neuvottelut Nato-jäsenyyden ratifioinnista Ruotsin kanssa.

Lue lisää: Koraanin polttajaa avustanut juontaja teki aiemmin yhteistyötä venäläisen propagandakanavan kanssa

”Viro tuomitsee kaikki provokaatiot, jotka voivat estää sujuvaa ratifiointiprosessia”, sanoi ulkoministeri Reinsalu.

Reinsalu on tunnettu terävästä kielestään, mutta Turkin viivyttelyä hän varoi arvostelemasta. Tukholman koraaninpolttajan hän tuomitsi selvin sanoin.

”Provokaatiot ovat herkkä aihe koko arabimaailmassa, ja ne on tuomittava”, Reinsalu sanoi HS:lle.

Reinsalu sanoi toivovansa, että jäähdyttelytauon jälkeen keskustelut Turkin kanssa jatkuvat rakentavasti. Hän lupasi puhua aiheesta Turkin ulkoministerin kanssa.

Lue lisää: Tutkija: Jos Turkki ratifioisi vain Suomen jäsenyyden, edessä voisi olla sisä­poliittinen ongelma ja kunnon riita

Ulkoministereiltä kysyttiin myös Viron kehotuksesta vähentää edustus Moskovassa suurlähettiläästä väliaikaiseen asiainhoitajaan sen jälkeen, kun Venäjä päätti lähettää Viron suurlähettilään Margus Laidren kotiin.

Suomi ei aio vähentää edustustaan Moskovassa. Suomi sulki sivutoimiston Muurmanskissa viime viikolla, eikä muita vähennyksiä ole parhaillaan suunnitelmissa, Haavisto kertoi.

Haavisto oli keskiviikkona työvierailulla Latviassa ja Virossa. Hän tapasi Tallinnassa ulkoministeri Reinsalun lisäksi presidentti Alar Karisin. Tallinnaan hän lensi Riiasta, missä hän puhui Latvian suurlähettiläspäivillä ja tapasi ulkoministeri Edgars Rinkēvičsin ja presidentti Egils Levitsin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat