Ulkoministeriö tyrmää Marinin esikunnan idean pääministerin Nato-neuvonantajasta

Ulkoministeriö pelkää, että asetusmuutos siirtäisi turvallisuuspoliittista valtaa valtioneuvoston kanslialle.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen myötä saanut ottaa paljon kantaa turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin. Marin kuvattiin 12. tammikuuta eduskunnassa, kun hän oli puolustusvaliokunnan kuultavana.

25.1. 21:01

Ulkoministeriö suhtautuu kriittisesti ehdotukseen pääministerin omasta turvallisuus­poliittisesta neuvonantajasta. Se ei myöskään halua uutta turvallisuus­poliittista yksikköä valtioneuvoston kansliaan vaan pitää sitä tarpeettomana.

Näitä muutoksia on ehdottanut valtioneuvoston kanslia tuoreessa muistiossaan. Muistion pohjalta muutettaisiin valtioneuvoston kanslian roolia koskevaa asetusta.

Valtioneuvoston kanslia on yksi Suomen ministeriöistä. Se avustaa pääministeriä hallituksen johtamisessa ja vastaa hallitusohjelman toimeenpanon valvonnasta.

Ulkoministeriö pitää valtioneuvoston kanslian ajatusta ”poikkeavana”, sanotaan HS:n näkemässä lausunnossa. Ministeriön mielestä ehdotus tarkoittaisi käytännössä vallan siirtoa ministeriöiltä lähemmäs pääministeriä.

”Ulkoministeriö painottaa sitä tosiasiaa, että ehdotettu työjärjestyksen muutos voisi tosiasiallisesti siirtää ulkoministeriölle ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla kuuluvaa toimivaltaa valtioneuvoston kanslialle”, lausunnossa sanotaan.

Yle kertoi maanantaina, että pääministeri Sanna Marinin (sd) esikunnassa on valmisteltu asetusmuutosta, joka turvaisi pääministerille vahvemman tuen turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä.

Ulkoministeriön kannasta on aiemmin uutisoinut Ilta-Sanomat.

Valtioneuvoston kanslian muistiossa perustellaan uutta pääministerin turvallisuus­poliittisen neuvonantajan virkaa ja uutta yksikköä Suomen Nato-pyrkimyksillä.

”Nato-jäsenyyden myötä pääministerille ja valtioneuvoston kanslialle kuuluvien turvallisuuspoliittisten asioiden määrä tulee kasvamaan”, muistiossa lukee.

Ulkoministeriö pitää pääministerin turvallisuuspoliittisen tuen vahvistamista ”sinällään perusteltuna”. Ministeriön mielestä se onnistuisi kuitenkin selkeämmin ilman asetusten muuttamista ja nykyisten rakenteiden pohjalta.

Valtioneuvoston kanslia yrittää muistiossaan torjua pelkoja vallansiirrosta.

”Ehdotetut muutokset eivät muuttaisi ministeriöiden välistä toimialajakoa, mutta ne korostaisivat turvallisuuspoliittisten asioiden kasvavaa merkitystä myös pääministerin ja valtioneuvoston kanslian tehtävissä”, luonnoksessa sanotaan.

Muistiosta on pyydetty lausunnot myös tasavallan presidentin kanslialta ja puolustus­ministeriöltä. Puolustusministeriö on jo pyytänyt oman lausuntonsa takarajan lykkäämistä ensi viikolle, mikä sille myös myönnettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat