Draamaa vieroksuva asiajohtaja

Eduskuntavaaleissa puolueiden puheenjohtajat ovat myös ehdokkaita pääministeriksi tai vähintään ministeriksi. HS julkaisee vaalien alla juttusarjan, jossa kuvaamme, millainen kukin puheenjohtaja on johtajana ja ihmisenä. Julkaisemme profiilit puheenjohtajien haastattelujen yhteydessä.


27.1. 2:00 | Päivitetty 27.1. 6:32

Vihreiden puheenjohtajalle Maria Ohisalolle vuosi 2019 oli muutosten vuosi. Ensin huhtikuussa hänestä tuli ensimmäisen kauden kansanedustaja, sitten kesäkuussa sisäministeri ja puolueensa puheenjohtaja.

HS:n haastattelemien lähteiden mukaan Ohisalo stressasi uusia tehtäviään, joista jokainen olisi yksinäänkin ollut suuri elämänmuutos. Hän joutui lennosta opettelemaan paljon uusia asioita.

Ohisalon stressi ei kuitenkaan näkynyt kuin pienelle ydinjoukolle. Häntä ei tunneta ihmisenä, joka huutaisi, eikä hän korottanut ääntään myöskään vuoden 2019 kesällä. Kyse oli ”pienestä kiristyneisyydestä” ja ”kehonkielestä”.

Tämä kirjoitus on osa sarjaa, jossa piirretään henkilökuva jokaisen viime vaaleissa eduskuntaan valitun puolueen puheenjohtajasta. Julkaisemme profiilit puheenjohtajista tehtyjen uutishaastatteluiden yhteydessä.

Ohisalon haastattelun voi lukea tästä:

Lue lisää: Vihreät ei halua vähentää valtion menoja valtiovarain­ministeriön ehdottamaan tahtiin: ”Todella kova vauhti”

Nyt 37-vuotiaan Ohisalon nousu Suomen poliittiselle huipulle oli nopea, mutta köyhyystutkijana uraa luonut vihreä poliitikko on puolueensa sisällä jo konkari. Hän toimi muun muassa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton kansainvälisen asioiden työryhmän puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä ja liiton puheenjohtajana ennen 30-vuotispäiväänsä.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Maria Ohisalo valittiin vihreiden puheenjohtajaksi puoluekokouksessa vuonna 2019.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitukseen hän pääsi varavaltuutettuna vuonna 2014. Helsingin kaupunginvaltuustoon Ohisalo valittiin vuonna 2017.

Ensimmäinen yritys kansanedustajaksi jäi 109 äänen päähän, mutta toisella yrittämällä Ohisalo oli Suomen seitsemänneksi äänestetyin nainen lähes 12 000 äänellä.

Nykyisessä hallituksessa Ohisalo oli ensin sisäministerinä mutta siirtyi äitiyslomansa jälkeen viime vuonna ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Sosiologian tohtoriksi väitellyt Ohisalo on selkeä asiapoliitikko, jonka ajatukset tosin ovat jääneet vihreille parhaiten mieleen puolueen sisäisissä keskusteluissa. Viestijänä häntä ei tunneta kovin taitavana.

Eduskuntaan nouseva Maria Ohisalo kuvattiin vihreiden vaalivalvojaisissa Tavastia-klubilla Helsingissä huhtikuussa 2019.

Ohisaloa kuvaillaan hyvinvointivaltion kasvatiksi, jonka kova lapsuus Helsingin lähiöissä näkyy edelleen arjessa ja arvoissa. Ohisalo vietti yksivuotispäivänsä turvakodissa. Hänen rikkonaisen kotinsa tarjoama kasvualusta oli kaukana keskiluokkaisen ydinperheen ihanteista.

Koko Ohisalon poliittisen uran sanotaan linkittyvän hänen taustaansa. Hän edustaa vihreiden ”sitä laitaa, joka kannattaa vahvaa hyvinvointivaltiota”. Hän käyttää edelleen paljon aikaa tutkiakseen, miten köyhyyttä Suomessa voisi vähentää.

Työpäivien vähäinen vapaa-aika kuluu vuoden ikäisen lapsen kanssa.

Lisäksi Ohisalo pelaa konsolipelejä. Tosin hän on harmitellut, että nykyään pelaaminen rajoittuu lomiin.

Ohisalo on taustaltaan jalkapalloilija ja yleisurheilija, joka on aikuisiällä voittanut muun muassa ratapyöräilyssä sm-hopeaa. Hänessä elää kilpaurheilijan mielenmaisema, mistä kertoo myös hyvä paineensietokyky.

Tämä on näkynyt varsinkin hallituksen väännöissä keskustan kanssa. Lähteiden mukaan Ohisalo ei ole kertaakaan ärhennellyt hallituskumppaneilleen vaan pysynyt rauhallisena ja pyrkinyt asiapitoiseen keskusteluun.

Kannatuskyselyt ovat huolestuttaneet. Ohisalo kokee vihreiden kannatuksen liittyvän vahvasti omaan suorittamiseensa. Kamppailu on lähinnä sisäistä, koska ulospäin Ohisalo ei juurikaan näytä tunteitaan.

Hänestä ei kuulemma esimerkiksi koskaan huomaa, onko hän väsynyt. Pitkien neuvottelujen ja lyhyiden yöunien jälkeenkin työpaikalle saapuu ”aina sama Maria”.

Vihreiden puheenjohtaja, silloinen sisäministeri Maria Ohisalo, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kuvattiin tiedotustilaisuudessa Kesärannassa 28. huhtikuuta 2021 sen jälkeen, kun yli viikon mittaiseksi venynyt kehysriihi oli vihdoin päättynyt. Neuvottelut ajautuivat niin pahasti solmuun, että hallitus oli lähellä kaatumista.

Asiallisuus ja rauhallisuus ovat Ohisalon tuntevien mukaan hänen hallitsevia piirteitään. Tämä voi näkyä vaalitenteissä taustalle jäämisenä, koska Ohisalo ei ole hyvä hyökkäämään ja huutamaan.

Monet vertaavat Ohisalon luonnetta vihreiden perustajajäseneen ja pitkäaikaiseen puheenjohtajaan Pekka Haavistoon. Ohisalo itse kuvailee itseään kuuntelijaksi, joka haluaa haalia ympäriltään olevilta ihmisiltä mahdollisimman paljon tietoa.

Yksi piirre, mikä tenteissä ja haastatteluissa ei tule esille, on kuulemma Ohisalon kyky hersyvään itseironiaan ja -kritiikkiin. Hänet tunnetaan hallituspuolueiden puheenjohtajista kyvykkäimpänä ottamaan kritiikki vastaan.

Mutta häviämistä Ohisalo vihaa. Useiden lähteiden mukaan häviäminen on Ohisalolle jopa kiusallisempaa kuin ”ylimääräinen draama”, jota politiikka aina välillä tarjoaa. Draamaa Ohisalo välttelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat