Teollisuus­liiton ja Teknologia­­teollisuuden työn­antajien työ­riitaan annettu sovinto­ehdotus

Osapuolet antavat vastauksensa perjantaiaamuna valtakunnansovittelijan toimistolla.

Valtakunnansovittelija on antanut sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden työntekijöitä koskevassa työriidassa. Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi (vas.) ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (oik.) ja valtakunnansovittelija Anu Sajavaara valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 20. tammikuuta.

26.1. 9:10 | Päivitetty 26.1. 20:40

Valtakunnansovittelija on antanut sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden työntekijöitä koskevassa työriidassa, jossa osapuolia ovat Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat. Asiasta kertovat valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä ja Teollisuusliitto verkkosivullaan.

Osapuolten on määrä antaa vastauksensa sovintoesitykseen huomenna aamuyhdeksältä valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä. Teollisuusliiton mukaan asiaa ei kommentoida ennen kuin vastaus on jätetty valtakunnansovittelijalle.

Teknologiateollisuuden työehtosopimus umpeutui marraskuun lopussa. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on kertonut osapuolten välisten erimielisyyksien liittyvän palkkaratkaisuun. Aallon mielestä työnantajapuoli ei huomioi sitä, miten inflaatio on heikentänyt palkansaajien ostovoimaa.

Teollisuusliitto on vauhdittanut neuvotteluita lakkovaroituksilla, joita se on jättänyt Teknologiateollisuuden työnantajien lisäksi myös Kemianteollisuudelle.

Tiistaina Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen, joka koskee 112:ta toimipaikkaa teknologia- ja kemianteollisuudessa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää, ja lakkojen ajankohta olisi 8.–10. helmikuuta.

Viime viikolla Teollisuusliitto jätti lakkovaroituksen työnseisauksista, jotka tapahtuisivat 1.–3. helmikuuta. Niiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Lakkovaroitusten lisäksi Teollisuusliitto on pidentänyt teknologiateollisuuden, kemian perus- ja tuoteteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden sopimusalojen ylityökieltoja 10. helmikuuta asti.

Teknologiateollisuuden neuvottelujen venyminen on heijastunut myös useisiin muiden alojen palkkaneuvotteluihin. Työmarkkinoilla ei odoteta ratkaisuja muidenkaan alojen palkankorotuksista ennen kuin teknologiateollisuuden uusista työehdoista päästään sopuun.

Torstaina jatkettiin myös sovittelua Teknologiateollisuuden työnantajien muissa työriidoissa Ammattiliitto Pron ja YTN:n kanssa. Sovittelu YTN:n kanssa jatkuu perjantaina ja Pron kanssa lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat