Gallupeissa kärvistelevä keskusta valmistautui vaaleihin Itämeren aalloilla

Eduskuntavaaleihin valmistautuva Keskusta nostatti kenttäväen tunnelmia viikonloppuna vaaliristeilyllä. Puolueen mukaan osallistujia oli tuhatkunta.

Keskustaehdokas Johanna Häggman otti puolueen vaaliristeilyllä kaverikuvaa esiintymisvalmennusta antaneen juontaja Piia Korisevan kanssa.

28.1. 18:21 | Päivitetty 28.1. 19:47

Helsinki/Tallinna

Ehdokas Liisa Ojantakanen istuu laivan kabinetissa ja imee oppia. Ojantakanen on ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja m/s Gabriellan kabinetissa tyyliasiantuntija antaa vinkkejä, miten politiikassa voi erottua muista.

Niksejä Ojantakanen tarvitsee, sillä siikalatvalainen maatalousyrittäjä ei ole valmiiksi julkisuuden henkilö, mutta eduskuntaan tekee mieli.

Kansanedustajaehdokas Liisa Ojantakanen (kesk) haki puolueensa vaaliristeilyltä neuvoja erottautumiseen.

Powerpoint-esitelmää pitää tyylikouluttaja Ulla Rask, joka korostaa tapoja tulla muistetuksi. Yhdeksi ratkaisuksi on tarjolla käsite nimeltä vaaliunivormu.

”Harkittu pukeutuminen tukee vaalityötä kuin brändi-ilme tuotemerkkejä”, Rask neuvoo ja nostaa esimerkkeinä esiin Angela Merkelin jakkupuvut, Sirpa Asko-Seljavaaran hiukset ja Mikko Alatalon silmälasit.

”Kuva on aina tärkeä”, Rask painottaa. Äänestäjä haluaa tietää, miltä ehdokas näyttää, onko uskottavan oloinen.

”Suomessa naispoliitikot saavat vähemmän huonoa palautetta vaatteista, jos he ovat pukeutuneina Marimekkoon”, Rask jatkaa esitystään.

KAbinetin eturivissä ehdokas Ojantakanen tulee levottomaksi. Tuliko ehdokaskuvaan laitettua väärä pusero? Ei siksi, että se ei ole Marimekkoa vaan siksi, että Ojantakanen puki päälleen mieliväriään. Punaista. Laivalla Ojantakasella on yllään vihreää.

”Aloin nyt miettiä, että näytänkö punaisessa liikaa demarilta?” Ojantakanen sanoo, mutta ei kuulosta järin huolestuneelta.

Ulla Rask antoi viikonloppuna keskustaväelle vinkkejä tyyliin ja pukeutumiseen

”Punainen on hyvä tehoväri. Kaikkia värejä käytetään kaikissa puolueissa. Ei vihreäkään kuulu vain keskustalle ja vihreille”, Rask lohduttaa.

Vaaleihin on aikaa kaksi kuukautta.

Keskustan perinteisellä vaaliristeilyllä Helsingistä Tallinnaan oli viikonloppuna puolueen ilmoituksen mukaan tuhatkunta osallistujaa puheenjohtaja Annika Saarikosta muihin ministereihin ja kepujunioreihin.

Lue lisää: Saarikko haluaa keskustelua pelaamisen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin

Tunnelma hengennostatustilaisuudessa oli huomiota herättävän innostunut ottaen huomioon puolueen historiallisen heikot gallupluvut. Lyhyessä kampanjasloganissa ”Eteenpäin!” oli keskustaväen mielestä mukana myös itseironiaa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kohtasi vaaliristeilyllä Jussi Nisulan, joka oli mukana laivalla ystävän seurana.

Kymppikannella asiantuntija Ilkka Miettinen keskustan puoluetoimistosta neuvoo vaalikoneisiin vastaamisessa.

”Käyttäkää vastatessanne maalais- ja kaupunkilaisjärkeä”, Miettinen evästää keskustaehdokkaita.

”Eihän kukaan lue minkään puolueen vaaliohjelmaa, mutta sieltä voi löytyä apua, jos jokin kysymys on vaikea. Myös googlaaminen on sallittua” , Miettinen neuvoo.

Miettinen paljastaa yleisölle googlanneensa viime vaaleissa itsekin, kun piti muodostaa keskustapuolueelle linja kysymykseen, jossa sitä ei vielä ollut. Kyse oli vähän harvinaisemmasta ongelmasta eli kysymyksestä, kuuluuko ananas pizzaan.

”Vastasin puolueen puolesta, että tämä on kysymys, jossa omantunnon vapaus sallitaan. Tärkeää olisi käyttää kotimaisia raaka-aineita.”

Keskustalainen yleisö asettuu kokoustilassa äänekkääseen vastahankaan, sillä eihän ananas tule Suomesta.

”Mutta minä tykkään meetvursti-ananas-pitsasta eikä kotimaisuuden pidä aina olla sataprosenttista”, Miettinen sanoo.

Juontaja Vappu Pimiä oli palkattu juontamaan keskustan hengennostatustilaisuutta viikonloppuna m/s Gabriellalla.

Vaaliristeilyllä kepuväki tuntui puheenjohtaja Saarikon tapaan luottavan siihen, että kepu voisi menestyä näissäkin vaaleissa mielipidekyselyitä paremmin. Samalla puolueessa tunnutaan ennakoivan, ettei kokoomuksen varmana pidetty vaalivoitto toteutuisi.

Lue lisää: Keskusta ehdottaa rautateiden rakentamista pohjoisen Norjan satamiin

Sekin kävi ilmi, että omien ehdokkaiden tunnettuudessa keskustalla on vielä sarkaa kynnettävänä.

Vaaliristeilyllä kaverikuvia otettiin eniten, ei keskustalaisten kärkipoliitikkojen kanssa, vaan risteilyä juontaneen mediakasvo Vappu Pimiän kanssa.

Tragikoomista taas oli se, miten keskusta antoi kenttäväelleen viestintävalmennusta samaan aikaan, kun oikeudessa käsiteltiin puolueen ex-ministeri Katri Kulmunin viestintäkoulutuksiin liittyvää petossyytettä.

Forssalainen sairaanhoitaja Johanna Häggman istuu lounge barissa kampanjapipo päässään. Alkamassa on vaaliristeilyn ohjelmaan kuuluva esiintymiskoulutus, jossa juontaja Piia Koriseva antaa vinkkejä esiintymiseen.

Ehdokas Häggman kaipaa apua vaalityöhön, vaikka on ollut ehdolla ennenkin.

”Tässä hommassa ei ole koskaan valmis. Lisävinkit eivät ole haitaksi”, Häggman sanoo.

Korisevan vaalineuvoja on kuulemassa myös turkulainen hygieniahoitaja Rami Ekman.

”Olen vaaleissa ehdolla ensimmäistä kertaa ja tulen politiikan ulkopuolelta”, Ekman sanoo.

Turkulainen hygieniahoitaja Rami Ekman sai keskustan vaaliristeilyllä koulutusta tulevia vaaliesiintymisiä varten.

Koriseva aloittaa. Hän korostaa, miten ehdokkaan pitää olla rohkea ja muistaa hymyillä.

”Jos haluatte politiikkaan, teidän pitää katsoa äänestäjää silmiin”, Koriseva neuvoo. Erottuminen on tärkeää.

”Jos sinulla on murre, käytä sitä. Erotut”, Koriseva sanoo.

Koriseva varoittaa ehdokkaita vaalipaplareista eli ihmisistä, jotka tulevat vaalikojulle viemään ehdokkaan aikaa ilman aikomustakaan äänestää tätä.

”Sitä varten teillä pitää olla avustaja, joka ottaa tarrapoplarista kopin ja vie sivummalle”, Koriseva neuvoo.

”Keskity kysymysmerkkeihin eikä niihin, jotka tulevat luoksesi perussuomalaisten paita päällä.”

Koriseva neuvoo myös perusasioita eli nukkumaan ja syömään hyvin.

Lounge Bar herää eloon, kun Koriseva korostaa fyysistä kuntoa. Sitäkin tarvitaan vaaleissa. On keskustalaisen pakarajumpan aika.

”Kädet pakaroille, omille pakaroille”, Koriseva käskyttää ja kolmisenkymmentä kuulijaa ryhdistäytyy.

”Loppuristeilyllä kädet sitten toisen pakaroille, mutta kysykää ensin lupa. Haluan, että keskustalaisilla on tiukemmat perät, mitä ikinä. Paremmat pakarat, mitä muilla puolueilla. Niin, että kaikki tietävät, että tuolta tulee keskustalainen”, Koriseva innostaa.

Kun valmennus on ohi, ehdokas Ekman on tyytyväinen. Hän katsoo Korisevan ohjeen mukaisesti suoraan silmiin.

”Otan vinkistä vaarin, ja lupaan ainakin nukkua ja syödä”, Ekman sanoo.

Myös ehdokas Häggman on tyytyväinen. Mieleen jäivät piukat pakarat mutta myös muuta. Häggman käy kysymässä, miten hänen pitäisi käyttäytyä vaalitilaisuudessa, joka järjestetään Hämeenlinnan naisvankilassa.

Koriseva kehottaa Häggmania olemaan vain oma itsensä.

”Kohta 13-vuotias lapseni sanoo, että ’äiti, sinusta tulee presidentti’. Itse toivon, että meiltä löytyy siihen vaaliin parempi ehdokas”, Häggman sanoo.

”Siitä lähdetään liikkeelle, että gallupit selätetään. Ei kukaan lähde vaaleja häviämään”, Häggman sanoo ja poistuu yökerhon suuntaan.

Keskustan kärkinimet pukivat vaaliristeilylle päälleen poliittista rekvisiittaa. Vasemmalta kansanedustajaehdokas Riikka Pakarinen, kansanedustajat Markus Lohi ja Annika Saarikko sekä puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat