Oikeusministeriö ei halua pääministerin turvallisuus­poliittisesta neuvon­antajasta vakituista virkaa

Sisäministeriön mukaan virka tulisi täyttää avoimella rekrytoinnilla.

Oikeusministeriö on antanut lausuntonsa valtioneuvoston kanslian ehdotukseen, että pääministerille tulisi oma turvallisuuspolitiikan neuvonantaja.

27.1. 12:32

Oikeusministeriö esittää harkittavaksi mallia, jossa pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virka täytettäisiin aina pääministerin toimikaudeksi.

Asia käy ilmi lausunnosta, jonka oikeusministeriö on antanut valtioneuvoston kanslialle.

Pääministerille suunnitellaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa. Viran perustaminen on parhaillaan valmisteilla valtioneuvoston kansliassa.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota siihen, että asetusluonnoksen mukaan pääministeri voisi osoittaa neuvonantajan tehtävät kokonaan ”muun ministeriön tai Puolustusvoimien tehtävään määräämän tai komentaman” virkamiehen hoidettavaksi. Tämä poikkeaa yleisestä virkamiesoikeudellisesta sääntelystä.

Oikeusministeriö pitää järjestelyä niin epätyypillisenä, että se esittää jatkovalmistelussa harkittavaksi yhden pääministerikauden mallia.

”Vaikka samanlainen määräys on otettu asetukseen aiemmin valtioneuvoston turvallisuusjohtajan osalta, se on niin epätyypillinen, että oikeusministeriö esittää jatkovalmistelussa harkittavaksi mallia, jossa neuvonantajan virka täytettäisiin aina pääministerin toimikaudeksi”, lausunnossa kirjoitetaan.

Sisäministeriö katsoo omassa lausunnossaan, että asiassa tulisi edetä avoimella rekrytoinnilla kuten muissakin virkatäytöissä.

”Tehtävän yhteyteen perustettavaan yksikköön voisi olla mahdollisuus tulla virkakiertoon muista keskeisistä ministeriöistä”, todetaan sisäministeriön lausunnossa.

Oikeusministeriöllä ei ole lausuttavaa tehtävän tarpeellisuuden ja resurssien kokonaismitoituksen osalta. Tasavallan presidentin kanslia (TPK) ja ulkoministeriö ovat lausuneet, etteivät ne näe tarvetta pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viralle. TPK:n mukaan ehdotus perustunee todennäköisesti erheelliseen olettamukseen poliittista ohjausta vaativien Nato-asioiden merkittävästä ja jatkuvasta kasvusta.

Asetusta neuvonantajan tehtävästä perustellaan Nato-jäsenyyden luomalla uudella tilanteella.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota siihen, että asetusluonnoksesta lausumiseen varattu aika on poikkeuksellisen lyhyt eikä säännönmukaista lyhyempää lausuntoaikaa ole muistiossa perusteltu, vaikka säädösvalmistelua koskevat ohjeet sitä edellyttäisivät.

Asetuksen olisi määrä astua voimaan jo maaliskuun alussa.

Lue lisää: Ulkoministeriö tyrmää Marinin esikunnan idean pääministerin Nato-neuvonantajasta

Lue lisää: Niinistö Ylellä kielteisestä kannastaan pää­ministerin uuteen neuvon­antajaan: Nykyinen järjestelmä toimii

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat