Marin Sdp:n kampanja­startissa: Leikkaukset ovat oikeiston karvas lääke, joka ei toimi

Sdp käynnisti vaalikevään Helsingin Jätkäsaaressa.

”Näissä vaaleissa tullaan puhumaan paljon velasta, ja se on hyvä”, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi lauantain tilaisuudessa, jossa puolue avasi vaalikampanjansa.

4.2. 11:22 | Päivitetty 4.2. 14:35

Kokoushotellin sali on täynnä puolueväkeä.

Osalla on päällä t-paita, jossa komeilevat pääministeri Sanna Marinin kasvot. ”Sannan tiimissä”, paita kertoo.

Pääministeripuolue Sdp avasi lauantaina vaalikampanjansa Helsingin Jätkäsaaressa. Puoluejohto asteli lavalle Takomo-yhtyeen rumpushow’n saattelemana.

Puoluejohtaja Marin torjui avauspuheenvuorossaan jyrkästi leikkaukset etuuksiin, koulutukseen sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

”Näissä vaaleissa tullaan puhumaan paljon velasta, ja se on hyvä. Mutta me sosialidemokraatit näemme, että velka on myös hyvinvointivelkaa ja ilmastovelkaa”, Marin sanoi puheessaan.

Marinin mukaan yhteiskuntaa olisi kehitettävä ”kaikilla ulottuvuuksilla”, yhtään näkökohtaa unohtamatta.

Hän ei säästellyt heittelemästä piikkejä kilpailevien puolueiden suuntaan.

”Julkisen talouden tasapainoa ei saavuteta leikkauksilla. Se on oikeiston lääke, joka on karvas, eikä toimi”, puoluejohtaja sanoi.

Leikkauksien sijaan Marin korosti verotuksen ”porsaanreikien” tukkimista ja veronkiertoon puuttumista.

”Sinne meidän kaikkien yhteinen hyvinvointi tällä hetkellä valuu, eikä se ole oikein.”

Marinin mukaan Suomen on seuraavan vaalikauden aikana puolustettava Ukrainaa, oikeusvaltiota ja demokraattisia arvoja.

”Suomen tie ei ole EU-ero, vaan vahvemmat kumppanuudet demokraattisten maiden kanssa”, hän sanoi ja viittasi oletettavasti perussuomalaisten pitkän aikavälin tavoitteeseen erota unionista.

Lue lisää: Purra: Suomen EU-ero on edelleen pitkän aika­välin tavoitteemme

Puheensa lopuksi Marin maalaili, että vaaleissa olisi tarjolla kaksi vaihtoehtoa: ”oikeistovaihtoehto”, joka tarjoaa ”kurjistamista ja leikkauksia” ja sosiaalidemokraatien vaihtoehto, joka tarjoaa ”kasvua ja toivoa”.

Kampanjastartissa Sdp julkaisi myös vaaliohjelmansa, joka mukailee pitkälti puolueen aiemmin kertomaa.

Sekä ohjelman että keskiviikkona puolueen julkaiseman talouspoliittisen linjauksen viesti tuntuu olevan, ettei leikkauksia tarvita, kun talouskasvu ja korkea työllisyys hoitavat julkisen talouden kuntoon.

Sdp tavoittelee muun muassa 80 prosentin työllisyysastetta ja täystyöllisyyttä sekä korkeakoulutettujen osuuden nostamista 60 prosenttiin.

Lauantaisessa tiedotustilaisuudessa puoluejohto saikin vastata useisiin kysymyksiin siitä, miten tämä käytännössä ja konkreettisesti tehtäisiin.

Puheenjohtaja Marin piti keskeisinä tekijöinä koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa ja tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan panostamista.

Esimerkiksi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen epäili Twitterissä, ettei alle viiden prosentin työttömyyteen olisi mahdollista päästä ilman kannustinloukkujen purkamista eli etuuksista leikkaamista.

Olisiko Sdp valmis muutoksiin ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa?

”Me tietenkin suhtaudumme puolueena kriittisesti ansioturvan heikennyksiin. Me emme näe, että se on oikea tie kulkea eteenpäin. Mutta mikäli työmarkkinajärjestöillä olisi valmiutta muutoksia tehdä, niin puoluekin voisi niitä tarkastella”, Marin sanoi.

Lue lisää: Orpo lupaa vaikeiden päätösten aikaa – Kokoomus tasa­painottaisi julkista taloutta ensi vaali­kaudella kuudella miljardilla eurolla

Lue lisää: Sdp esitteli talous­poliittisen ohjelmansa: Puolue välttäisi isoja leikkauksia

Sdp esittää ohjelmassaan myös muun muassa viimeistenkin kiky-sopimuksen toimien kumoamista.

Käytännössä tämä tarkoittaisi työntekijöille siirrettyjen sosiaalivakuutusmaksujen palautusta työnantajien vastuulle.

”Palkansaajat ovat olleet mukana, kun kilpailukykyä on parannettu. Tämän pitää kulkea molempiin suuntiin”, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi kampanjastartissa.

Puolue esittää, että sosiaalivakuutusmaksua hyödynnettäisiin jatkossa suhdannepolitiikan välineenä. Työnantajien ja palkansaajien osuuksia muutettaisiin automaattisella, kolmikantaisesti valmistellulla mekanismilla aina suhdanteen mukaan sopivaksi.

Juttuun on päivitetty kommentit puoluejohdon tiedotustilaisuudesta klo 14.35.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat