Työryhmä arvioi yksityisen turvallisuus­alan valvontaa ja koulutusta

”Ihmisten on voitava luottaa jokaiseen yksityisen turvallisuusalan toimijaan”, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr).

Sisäministeri Krista Mikkonen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 17. tammikuuta.

27.1. 16:54

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta.

Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää. Sen toimikausi kestää toukokuun loppuun.

”Ihmisten on voitava luottaa jokaiseen yksityisen turvallisuusalan toimijaan. Selvitys­työryhmän työn pohjalta päätetään, millaisia muutoksia alan lainsäädäntöön mahdollisesti tarvitaan”, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) tiedotteessa.

Työryhmään kutsutaan edustajat oikeusministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Poliisihallituksesta ja Opetushallituksesta. Lisäksi työryhmään kutsutaan turvallisuus­alan yritysten toimialajärjestön Suomen Vartioliikkeitten Liitto ja Palvelualojen ammatti­liitto PAM.

Hanke toteutetaan sisäministeriön johdolla. Työryhmä kuulee myös muita asian­tuntijoita.

Työryhmä arvioi yksityisen turvallisuusalan koulutusvaatimuksia ja koulutuksen rakennetta. Lisäksi arvioidaan tarvetta kehittää vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi hakeutuvien soveltuvuuden arviointia.

Ryhmän tekemän selvityksen perusteella myös arvioidaan, millaisille mahdollisille lainsäädännön muutoksille on tarvetta.

Vartioimisliiketoimintaa ja järjestyksenvalvontaa säätelee laki yksityisistä turvallisuus­palveluista. Koulutuksesta ja voimankäyttövälineiden koulutuksesta säädetään lisäksi lain nojalla annetussa sisäministeriön asetuksessa. Nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan vuonna 2017.

Sisäministeriön mukaan Suomessa on vajaa 17 000 vartijaksi hyväksyttyä ja noin 36 000 järjestyksenvalvojaksi hyväksyttyä.

Mikkonen kertoi sisäministeriön teettävän turvallisuusalasta laajan selvityksen tammikuun alkupuolella.

Tammikuun alussa nainen kuoli Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa vartijoiden voimankäyttötilanteessa. Poliisi tutkii kuolemaa epäiltynä kuolemantuottamuksena. Aiemmin joulukuussa Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tutkivansa järjestyksenvalvojien epäiltyjä väkivaltaisuuksia pääradan juna-asemien yhteydessä pääkaupunkiseudulla.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat