Orpo lupaa vaikeiden päätösten aikaa – Kokoomus tasa­painottaisi julkista taloutta ensi vaali­kaudella kuudella miljardilla eurolla

Puolue olisi valmis palauttamaan hallituksen leikkaaman Kela-korvauksen. Puheenjohtaja Petteri Orpo piti puheen puolueväelle eduskuntavaaliristeilyllä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo innosti yli tuhatta kokoomuslaista kokoomuksen vaaliristeilyllä Suomenlahdella 28. tammikuuta 2023.

29.1. 10:45 | Päivitetty 29.1. 15:51

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että seuraavat vuodet tulevat olemaan Suomessa vaikeiden päätösten aikaa.

Hän kuitenkin lupaa, että seuraavan hallituskauden aikana kansalaisille jää aikaisempaa enemmän käteen, mikäli kokoomus on hallituksessa.

”Kilpailijat yrittävät väittää, että puhumme vain vuorineuvosten verotuksesta.Tosiasia on, että kokoomuksen ’vuorineuvoksia’ ovat yli kaksi miljoonaa palkansaajaa: Opettajat, poliisit, varhaiskasvatuksen ammattilaiset, hoitajat. Nyt on oikea aika luvata heille, että palkasta saa enemmän käteen”, Orpo sanoi kokoomuksen vaaliristeilyllä Tallinnan edustalla.

Orpon mukaan tämä tapahtuu ansiotulojen verotusta keventämällä. Hän toisti kokoomuksen lupauksen alentaa verotusta miljardilla eurolla.

Lue lisää: Marin: ”Jos kokoomus luopuu vuorineuvosten vero­alennuksista ja haihatteluista”, on hallitus­yhteistyö mahdollinen

Kokoomus julkaisi kahden vaalikauden talouspoliittisen ohjelman, joka on koottu puolueen neljän vuoden aikana julkaisemista talouslinjauksista.

Julkisen talouden puolue tasapainottaisi kahden vaalikauden aikana. Tulevan vaalikauden aikana se tavoittelee kuuden miljardin euron julkisen talouden tasapainotusta. Kokoomus aikoo luoda kestävän kasvun ohjelman, joka kasvattaisi talouskasvua vähintään puolella prosenttiyksiköllä.

Puolue ajaa 80 prosentin työllisyysastetta. Ensi vaalikaudelle se lupaa tehdä päätökset 100 000 uudesta työllisestä.

Puolue jarruttaisi valtion etuuksien indeksikorotuksia miljardilla eurolla. Yritys- ja elinkeinotukia se vähentäisi puolella miljardilla eurolla. Julkisesta hallinnosta lähtisi miljardi euroa.

Julkisista hankinnoista löytyy puolueen mukaan tehostamisen varaa puoli miljardia euroa.

Asumistuen uudistus leikkaisi menoja puoli miljardia euroa. Sosiaali- ja terveyspalveluja puolue tehostaisi leikkaamalla menoja miljardilla eurolla. Erilaiset työllisyyteen liittyvät toimet leikkaisivat menoja puoli miljardia euroa. Näitä ovat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus.

Puolue on valmis etsimään säästöjä kaikkialta, mutta ”erityissuojeluun” se jättää koulutuksen, oikeuslaitoksen, puolustuksen ja turvallisuuden rahat.

Julkisen talouden kokoomus tasapainottaisi kahden vaalikauden aikana.

Uutta ohjelmassa ovat ainakin säästömäärän tarkentuminen kuuteen miljardiin euroon ja sote-alueen miljardin euron tehostamistavoite. Se ei tarkoittaisi leikkauksia vaan toimintojen tehostamista.

Puolue esittää myös apteekkien sääntelyn vähentämistä, jotta hinnat laskisivat.

Valtion menoista noin 60 prosenttia kasvaa automaattisesti hintojen nousun mukana. Puolue olisi valmis leikkaamaan näitä indeksikorotuksia, mutta jättäisi ainakin koulutuksen ja puolustuksen indeksileikkausten ulkopuolella.

Kokoomus ottaisi käyttöön uuden ja laajan terveysperustaisen veron, joka kohdistuisi esimerkiksi erityisen sokerisiin tuotteisiin. Samoin tupakkavero nousisi.

Työvoimapalvelujen vahvistamisella se lisäisi työllisyyttä 9 000 työllisellä. Työmarkkinauudistukset toisivat kokoomuksen laskelmien mukaan15 000 työllistä ja kansainvälisen rekrytoinnin tehostaminen 15 000 työllistä.

Kannustinloukkujen vähentäminen lisäisi 42 000 työllistä. Se tarkoittaa, että sosiaaliturvaa muutetaan niin, että työssä käynti olisi aikaisempaa kannattavampaa kuin sosiaaliturvilla eläminen. Verokiilan pienentämisen työllisyysvaikutus olisi 16 000. Verokiila on työnantajan työvoimakustannusten ja työntekijän nettotulon välinen erotus.

Verotus kokonaisuutena pysyisi yhtä suurena kuin aikaisemmin, mutta painopiste siirtyisi työn verotuksesta muun muassa haittaveroihin.

Kokoomus on julkistanut jo viime vuoden lopulla leikkauslistoja.

”Olen teille rehellinen. Tulevina vuosina on tehtävä vaikeita ratkaisuja, jotta talous saadaan kestävälle pohjalle. On säästettävä, on tehtävä valintoja. Ei tätä tosiasiaa pidä piilotella.”

Orpo sanoo, että kokoomus haluaa palauttaa hallituksen leikkaamat Kela-korvaukset.

”Kela-korvaus oli erityisesti tuki pieni- ja keskituloisille, ja sen hallitus leikkasi. Tämän me haluamme palauttaa.”

Verotuksessa painopiste siirtyisi työn verotuksesta muun muassa haittaveroihin.

Orpo puhui sunnuntaina Helsingin ja Tallinnan välisellä vaaliristeilyllä. Voitontunnelmaisessa tilaisuudessa oli mukana 1 200 kokoomusaktiivia eri puolilta Suomea.

Jäsenistöä koulutettiin muun muassa käyttämään sosiaalista mediaa. Erilaisia tilaisuuksia oli yli 20. Ne käsittelivät muun muassa työmarkkinoita, kuntia, elinkeinopolitiikkaa, puolustuspolitiikkaa, senioreja ja koulutusta.

Puolue lanseerasi vaalien ”Nyt on oikea aika” -iskulauseen, jota myös hoettiin laivalla koko lauantai-ilta. ”Suomen suunta muuttuu”, puheenjohtaja Orpo julisti lauantain tunnelmakohotuspuheessaan yökerhossa, ja yleisö vastasi kovaäänisesti olevansa samaa mieltä.

Orpo uskoo myös Suomen uuteen nousuun, ”sinivalkoiseen nousuun”.

”Suomesta tehdään puhtaan energian suurvalta, jotta koteihin ja teollisuuteen riittää edullista sähköä myös paukkupakkasilla”, hän sanoi.

”Voimme houkutella Suomeen takaisin täältä maailmalle lähtenyttä teollisuutta. Tämä tuo Suomeen työpaikkoja ja hyvinvointia.”

Orpon mukaan ”voimme viedä maailmalle puhtaita sinivalkoisia ratkaisuja”.

”Ensi vuosikymmenen loppuun mennessä puhdas vientimme on kaksi kertaa suurempi kuin Suomen kaikki päästöt.”

Puolue kertoi talouslinjastaan varsin laajasti jo marraskuun lopulla, kun se paljasti olevansa valmis puolittamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston ja leikkaamaan asumis- ja yritystukia.

Lue lisää: Kokoomukselta järeä lista: ansio­sidonnaisen kesto puolitetaan, asumis- ja yritystukia karsitaan

Kokoomus on kertonut jo pitkään sitoutuneensa tasapainottamaan julkista taloutta yhdeksällä miljardilla eurolla kahden vaalikauden aikana, kuten valtiovarainministeriö ehdotti loppuvuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat