Kauppoja, lääketehtaita, suuri terästehdas – näin lakko­aalto etenee

Useat suuret ammattiliitot ovat ilmoittaneet lakoista ja muista työtaistelutoimista. Ne alkavat, jos aloilla ei päästä sopuun.

Keskiviikkona teollisuudessa uhkaava lakko koskisi muun muassa Fermionin tehtaita. Fermion valmistaa lääkeaineita. Fermionin Oulun-tehdas kuvattiin vuonna 2019.

30.1. 16:31

Useat suuret ammattiliitot ovat ilmoittaneet tuleville päiville työtaistelutoimista, joilla ne koettavat vauhdittaa neuvotteluita palkankorotuksista.

Toimien joukossa on sekä lakkoja eli työnseisauksia, mutta myös lievempiä painostuskeinoja kuten ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja sekä niin kutsuttuja liukumakieltoja. Liukumakiellon aikana työntekijät eivät saa tehdä säännöllistä työaikaa pidempiä työvuoroja ilman ylityökorvauksia, vaikka työehtosopimus antaisi siihen normaalisti mahdollisuuden.

SAK:laiset liitot ovat kertoneet tukevansa toistensa lakkoja koordinoidusti ja vaativansa yhdessä noin viiden prosentin palkankorotuksia.

Kokosimme tähän kaikki toistaiseksi ilmoitetut työtaistelutoimet. Ne alkavat, jos aloilla ei päästä sopuun.

Lisääkin lienee odotettavissa, elleivät kiistat ala ratketa. Esimerkiksi Rakennusliitto kertoi viime perjantaina, että se on antanut johdolleen valtuuden antaa lakkovaroituksen.

HS on kertonut aiemmin, että myös Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT valmistelisi lakkoja.

Lue lisää: Rakennusliitto antoi johdolleen valtuuden antaa lakkovaroitus

Lue lisää: AKT valmistelee järeää lakkoa, joka lamauttaisi Suomen ulkomaan­kaupan helmikuussa

Kaupan alan ensimmäinen lakko uhkaa ensi maanantaina

Palvelualojen ammattiliitto Pamin lakot kaupan alalla alkavat ensi viikon maanantaina, 6. helmikuuta. Liiton arvion mukaan lakot koskevat noin 25 000–30 000 palkansaajaa.

Pamin ensimmäinen lakko 6.–9. helmikuuta kohdistuu 25 varastoon. Laajemman lakon 13.–16. helmikuuta kohteena on 47 varastoa. Joukossa on useita isoja päivittäistavaraliikkeiden logistiikkakeskuksia.

Lisäksi Teollisuusliitto tukee Pamin lakkoa varastoilla omalla lakollaan Wioss Witron On Site Services -nimisessä alan yrityksessä.

9.–11. helmikuuta on julistettu lakko yli 160 kaupan alan toimipaikkaan, joiden joukossa on muun muassa isojen kaupunkien Prismoja ja K-Citymarketeja.

Lue lisää: PAM antoi uuden lakko­varoituksen kaupan alalle

Lue lisää: Kauppalakko voisi tyhjentää hyllyt ja sulkea ruokakauppoja – katso, koskettaako työnseisaus lähikauppaasi

Muun muassa lääketehtailla ja Outokummun terästehtaalla alkamassa ensimmäinen lakko keskiviikkona

Teollisuusliitto on jättänyt lakkovaroitukset teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden sopimusaloille erikseen valikoituihin työpaikkoihin.

Liitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen teknologiateollisuuden työkiistaan perjantaina. Sopimusta on totuttu pitämään ”päänavajaana”, jonka valmistuminen vauhdittaisi todennäköisesti muitakin neuvotteluita.

Ensimmäinen lakko alkaisi keskiviikkona 1. helmikuuta ja kestäisi perjantaihin. Toisen on määrä kestää 8.–10. helmikuuta. Joukossa on muun muassa Kone Hissien, Kemiran, ABB:n ja lääkeyhtiö Orionin toimipaikkoja sekä Outokummun suuri terästehdas Torniossa.

Lisäksi teknologiateollisuuteen, muovituoteteollisuuteen ja kemian tuoteteollisuuteen sekä kemian perusteollisuuteen on julistettu 25. tammikuuta alkaen kaikkia toimipaikkoja koskeva ylityökielto, jonka on määrä päättyä 10. helmikuuta.

Myös sähköliittolaisia ja ylempiä toimihenkilöitä lakossa jo keskiviikkona

Myös Sähköliitto on antanut lakkovaroituksen omille jäsenilleen teknologiateollisuuteen sekä kemian- ja kumiteollisuuteen 1.–3. helmikuuta ja 8.–10. helmikuuta.

Lisäksi liitto on julistanut teknologiateollisuudessa työskenteleviä sähköliittolaisia koskevan ylityökiellon 10.2. asti. Se koskee helmikuun alusta lukien myös kemian- ja kumiteollisuuden työntekijöitä.

Ammattiliitto Pro ja akavalaisten liittojen jäseniä edustava Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat ilmoittaneet lakosta osassa teknologiateollisuuden toimipaikoista 1.-3. helmikuuta.

Pro on lisäksi ilmoittanut lakoista teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla 8.-10. helmikuuta ja 11.-17. helmikuuta. Molemmilla aloilla on toistaiseksi voimassa myös koko aloja koskeva ylityökielto.

Myös YTN on julistanut teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialoille ylityökiellon sekä vapaa-ajalla matkustamisen kiellon.

Kemianteollisuuteen lakkoja helmikuun puolivälissä

Pro on julistanut myös kolmen päivän lakon kemianteollisuuden erikseen nimetyissä yrityksissä 13.–15. helmikuuta 2023.

Lisäksi kaikkia aloilla työskenteleviä toimihenkilöitä koskeva ylityökielto alkaa 30. tammikuuta pois lukien tekstiilihuoltoalalla työskentelevät toimihenkilöt.

Yhdessä toimihenkilöliitto ERTOn kanssa Pro on ilmoittanut lakosta 10.-13. helmikuuta taloushallintoalalle. Toistaiseksi voimassa on myös liukumakielto.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on julistanut ylityökiellon keskiviikosta alkaen kaikkiin satamiin. Ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat