Suomi kokosi usean maan yhteis­rintaman uusia valtiontuki­linjauksia vastaan: ”Uutta rahoitusta ei tarvita”

Suomi, Tanska, Viro, Tšekki, Irlanti, Itävalta ja Slovakia varoittavat rakentamasta kilpailukykyä tukien varaan.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin puhe Davosissa tammikuussa on pohja keskiviikon tiedonannolle.

30.1. 15:45

Bryssel

EU-komissio aikoo julkistaa keskiviikkona tiedonannon ”vihreästä teollisuusohjelmasta”, jota komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen jo hahmotteli puheessaan Davosissa tammikuun puolivälissä.

Teollisuusohjelma linkittyy viimeaikaiseen keskusteluun, miten EU:n pitäisi vastata Yhdysvaltain syksyllä julkistamaan ilmastopakettiin, joka tukee paikallista tuotantoa ja voi vetää investointeja Yhdysvaltoihin.

Von der Leyenin listaamana yhtenä vaihtoehtona on valtiontukien ehtojen höllentäminen. Siksi komission tulevan tiedonannon sisältö huolestuttaa useita jäsenmaita.

Lue lisää: EU:n valtiontukiuudistus on menossa Suomen kannalta väärään suuntaan: ”Olemme hyvin huolissamme”

Suomen valtiovarainministeriö keräsi pikavauhtia allekirjoittajia samanmielisten maiden kirjeeseen, joka lähti komission varapuheenjohtajalle Valdis Dombrovskisille viime viikolla.

Von der Leyen sanoi Davosissa, että Euroopan on kilpailukykyisenä pysyäkseen kyettävä vastaamaan samanlaisin tarjouksin ja houkuttimin, joita on tarjolla EU:n ulkopuolella.

”Siksi aiomme ehdottaa valtiontukisääntöjen tilapäistä muuttamista nopeuden ja yksinkertaisuuden takia”, von der Leyen sanoi Davosissa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ja Tanskan, Viron, Tšekin, Irlannin, Itävallan ja Slovakian valtiovarainministereiden allekirjoittamassa kirjeen mukaan maat ovat huolestuneita suunnasta, johon EU:n vastaus Yhdysvaltojen heittämään haasteeseen on menossa.

Suomessa ollaan tyytyväisiä siihen, että kirjeeseen saatiin mukaan myös maita niin sanottujen nuukien maiden ulkopuolelta.

HS on nähnyt kirjeen. Siinä toivotaan, että komissio perustaisi ehdotuksensa huolelliseen analyysiin ja pyrkisi ennemmin lisäämään EU:n kiinnostavuutta sijaintipaikkana esimerkiksi purkamalla tarpeetonta byrokratiaa ja helpottamalla investointien vaatimien lupien hakemista.

”EU:n kilpailukykyä ja parempaa investointiympäristöä ei voi rakentaa pysyville, runsaille ja kohdentamattomille valtiontuille”, kirjeessä sanotaan.

”Se vaarantaa tasapuolisen kilpailun sisämarkkinoilla ja voi johtaa haitalliseen tukikilpailuun, jota yksittäiset jäsenmaat eivät kestä ja joka on vahingollista EU:lle kokonaisuudessaan.”

Von der Leyen sanoi puheessaan komission tietävän hyvin, että valtiontuki on rajallinen ratkaisu, jota vain osa jäsenmaista voi taloussyistä käyttää.

”Siksi meidän on lisättävä EU:n rahoitusta. Aiomme valmistella eurooppalaisen suvereniteettirahaston osana EU:n budjetin puolivälitarkastelua tänä vuonna”, von der Leyen sanoi Davosissa.

Seitsemän valtionvarainministerin yhteinen kirje ei innostu rahastosta lainkaan.

”Uutta rahoitusta ei tarvita”, kirje toteaa. Valtiovarainministereiden mukaan EU:lla on riittävästi rahoitusmahdollisuuksia, joista on sovittu mutta joita ei ole vielä täysimääräisesti käytetty.

Von der Leyenin mukaan rahaston perustamiseen menee sen verran aikaa, että komissio pohtii parhaillaan väliajan ratkaisua, joka antaisi ”nopeaa ja kohdennettua” tukea sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat