Haavisto: Turkki väläyttää Suomen Nato-hakemuksen ratifiointia jo ennen vaaleja, toiveena silti edetä Ruotsin kanssa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomen tavoitteena on yhä saavuttaa Nato-jäsenyys samaan aikaan Ruotsin kanssa. Myös Nato on painottanut yhtä­aikaisuuden tärkeyttä.

30.1. 13:44 | Päivitetty 30.1. 17:12

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) arvioi maanantaina, että Turkin suhtautumisessa Suomen Nato-jäsenyyteen on ”tapahtunut edistystä”.

Haavisto järjesti tiedotustilaisuuden sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli vihjaillut Turkin saattavan ratifioida Suomen jäsenyyden mutta ei Ruotsin jäsenyyttä.

”Lausunto kuvastaa varmasti sitä, että Turkin kanssa on menty Nato-prosessissa eteenpäin ja siellä on valmiutta tarkastella asiaa nopeastikin ratifiointien osalta”, Haavisto sanoi toimittajille.

Viime viikolla turkkilaiset tiedotusvälineet kertoivat, että Turkki on perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa maiden Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta.

Haavisto arvioi tuolloin, että Turkin, Suomen ja Ruotsin kolmikantaisiin neuvotteluihin todennäköisesti tulee nyt muutaman viikon tauko.

Haavisto kertoi käyneensä sunnuntaina keskusteluja sekä Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun että Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa.

Çavuşoğlu vahvisti Haavistolle, että mahdollisuudesta Suomen Nato-ratifioinnista jo nykyisen parlamentin kaudella on Turkissa keskusteltu.

Turkissa järjestetään parlamenttivaalit toukokuussa. Vielä viime viikolla Haavisto arvioi, ettei Turkki ratifioi ennen niitä.

”Ymmärsin, että aitoa keskustelua Turkin johdossa on käyty siitä, että jo tämä nykyinen parlamentti voisi lähteä liikkeelle tässä ratifioinnissa. Mutta en pysty yhtään enempää parlamentin mielialaa tai aikatauluja arvioimaan”, Haavisto sanoi maanantaina tiedotustilaisuuden jälkeen HS:lle.

Haavisto myös korosti, että Erdoğanin lausuntoihin liittyy joitakin ehdollisuuksia ja siksi niihin on syytä suhtautua varauksella. Erdoğanin vaatimukset Suomea ja Ruotsia kohtaan ovat vaihdelleet Nato-prosessin aikana.

Haavisto kertoi myös toistaneensa Turkille Suomen kannan, jonka mukaan Suomi ja Ruotsi tulisi ratifioida puolustusliiton jäseneksi yhtä aikaa.

Myös Nato on painottanut yhtäaikaisuuden tärkeyttä.

”Linjamme ei ole muuttunut”, Haavisto sanoi.

Ulkoministeri kertoi näkevänsä Naton huippukokouksen Vilnassa heinäkuussa ”tärkeänä etappina”, jolloin Suomi ja Ruotsi tulisivat viimeistään hyväksytyksi Naton jäseniksi.

”Syy siihen, miksi näemme suuren edun yhtäaikaisessa etenemisessä liittyy omaan turvallisuuteemme mutta myös siihen, että voisimme yhdessä parantaa Itämeren turvallisuutta.”

Lue lisää: Presidentti Niinistö HS:lle: Suomi otti Turkkiin yhteyden heti Erdoğanin kommenttien jälkeen

Lue lisää: Erdoğanin Nato-kommentit nousivat isoksi uutiseksi Ruotsissa

Lue lisää: Erdoğan: Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon – ”Ruotsi tulee järkyttymään, kun viestimme eri lailla Suomesta”

Lue lisää: Erdoğanin peli vaatii nyt kovia hermoja Suomessa ja Ruotsissa

Lue lisää: Suomen Nato-tie viivästyi jälleen – Näin tapahtumat etenivät

Seurasimme Haaviston tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat